Το Ωδείο Αθηνών, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου, κο Νίκο Τσούχλο, εγκαινίασε τους νέους χώρους του σε μία λαμπερή τελετή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Με την αποπεράτωση των νέων χώρων του εμβληματικού κτιρίου του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος των πολιτιστικών υποδομών του σχεδίου Δεσποτόπουλου, που στο εξής θα συναποτελούν αυτό που θα αποκαλείται Κέντρο Τεχνών του Ωδείου Αθηνών.

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής και περιλαμβάνει πέντε νέους χώρους:

-Νέα Σκηνή: ένα νέο υπόγειο πειραματικό πολυμορφικό χώρο εκδηλώσεων, που μπορεί να υποδιαιρείται εύκολα σε επιμέρους συνεδριακές αίθουσες
-Φουαγιέ Τεχνών: μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος εκθέσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων
-Café/Εστιατόριο: χώρος εστίασης στο ισόγειο του κτιρίου προς την οδό Ρηγίλλης που απευθύνεται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ωδείου όσο και στους επισκέπτες
-Κέντρο Τεχνολογίας Κ3: χώροι υποστήριξης της ανεξάρτητης νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας στο υπόγειο της βορειοανατολικής πλευράς του κτιρίου
-Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος: αποπεράτωση του εμβληματικού αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλά καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και συνεδριακά γεγονότα

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πλήθος επισήμων.

Η εκδήλωση των εγκαινίων περιελάβανε πανηγυρική συναυλία με τις Μικτές Χορωδίες Ωδείου Αθηνών και ΟΤΕ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και την Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, με την οποία θα ακολουθήσει μία σε βάθος συνεργασία.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας και Συναντίληψης, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών των δύο φορέων σε θέματα αναβάθμισης της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αττική.

Τέλος, ανακοινώθηκε η εγκατάσταση του έργου του Γιώργου Λάππα “Κόκκινος άνθρωπος” στους νέους χώρους εισόδου του Ωδείου Αθηνών, παραχώρηση με τη μορφή δανείου μεγάλης διάρκειας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από την καλλιτεχνική του συλλογή.