Ένα συνεργείο γίνεται το θεατρικό σανίδι για την φιλοξενία μιας ιδιαίτερης παράστασης, αφιερωμένη σε θύματα βασανιστηρίων.

Ένα συνεργείο γίνεται το θεατρικό σανίδι για την φιλοξενία μιας ιδιαίτερης παράστασης, αφιερωμένη σε θύματα βασανιστηρίων.

Αφιερωμένη και βασισμένη σε θύματα βασανιστηρίων η ξεχωριστή αυτή παράσταση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Χιλής και την υποστήριξη του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και της Πρεσβείας της Αργεντινής.

Ένα πραγματικό συνεργείο στον Κεραμεικό θα γίνει η θεατρική σκηνή που θα φιλοξενήσει το έργο του πολυβραβευμένου Ισπανού Fermin Cabal, με ταυτόχρονη έκθεση ντοκουμέντων και βίντεο. Ο τίτλος του έργου είναι Tejas Verdes και ανεβαίνει υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χιλή του 1973 και το Tejas Verdes είναι ένα παλιό ξενοδοχείο στο Σαν Αντόνιο λίγο έξω από το Σαντιάγκο. Το ξενοδοχείο μεταβάλλεται σε ένα από τα πιο φρικτά κέντρα βασανιστηρίων. Πέντε γυναίκες από το πλήθος των βασανισθέντων που πέρασε από το παλιό ξενοδοχείο αποτελούν την έμπνευση του συγγραφέα.

Το έργο είναι μια καταγραφή μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας, ενώ σχολιάζει ταυτόχρονα το απάνθρωπο γεγονός. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια αληθινή διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάμεσα στις ηρωϊδες, πρωταγωνιστεί μια κοπέλα η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε. Το έργο φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την κατάφορη αδικία των απολυταρχικών καθεστώτων, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί την υπάρχουσα δικαιοσύνη.

17 χρόνια από τo τέλος της δικτατορίας στη Χιλή, και 33 στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αγκόστο Πινοσετ, το Tejas Verdes μεταφέρεται και στην Αθήνα. Για τις ανάγκες του έργου επιλέχθηκε ένα συνεργείο αυτοκινήτων στον Κεραμεικό, ως ο καταλληλότερος χώρος, μετά από έρευνα και μελέτη.

Για την πρεμιέρα του έργου ένας γνήσιος Λατινοαμερικανός μουσικός, ο διάσημος Χιλιανός τραγουδοποιός Αngel Parra, θα παίξει με την κιθάρα του και θα τραγουδήσει αντιστασιακά Χιλιανά τραγούδια. Ο Angel Parra κατά την διάρκεια της δικτατορίας έγραψε τραγούδια με αντικαθεστωτικούς στίχους, τα οποία τραγουδήθηκαν πλατιά από τον Χιλιανό λαό, ενώ σήμερα ασκεί σκληρή κριτική για την κοινωνική αδικία.

Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με θέμα τα βασανιστήρια τότε και τώρα. Δικτατορίες και βασανιστήρια του παρελθόντος, μαρτυρίες, προσωπικά αντικείμενα, βίντεο και ηχητικές μαρτυρίες λειτουργούν ως αποδείξεις ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Χιλή στα χρόνια του Πινοσέτ έχουν συμβεί και αντίστοιχα συμβαίνουν ακόμα σε διάφορα σημεία του κόσμου. Υπεύθυνη της έκθεσης είναι η Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Info
Tejas Verdes
Συνεργείο, Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 1802544
Παραστάσεις: 3 Νοεμβρίου έως 27 Ιανουαρίου
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.15
Δευτέρα 10 και 17 Δεκεμβρίου στις 21.15
Kάθε Τετάρτη και Κυριακή: ισπανικοί υπέρτιτλοι