Το 2ο AegeanDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού, Πολιτικού και Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ, πραγματοποιείται φέτος σε 11 νησιά του Αιγαίου, από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014, σε μία διοργάνωση με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ οργανώνεται με θεματικές ενότητες για την ελληνική ιστορία , το ναζιστικό φαινόμενο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία αλλά και τον έρωτα, το σεξ, το γάμο και το φλέρτ,  το χιούμορ και τη μελαγχολία, το χορό, τη μουσική και το θέατρο, τα πάθη και τα χόμπι.

Το AegeanDocs 2014, θα είναι μια μεγάλη γιορτή  πολιτισμού και διασκέδασης με πολυβραβευμένα κινηματογραφικά έργα ποιότητας , εντελώς δωρεάν για το κοινό. 101 ταινίες από 37 χώρες, 13 ξένοι και 24 Έλληνες σκηνοθέτες, 20 συζητήσεις με το κοινό σε απευθείας μετάδοση σε όλες τις αίθουσες.

Τις ταινίες, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η οργανωτική επιτροπή (Λενιώ Μυριβήλη, Γιάννης Σκοπετέας, Παν. Ράππας και Κώστας Σπυρόπουλος).

Παρόντες ήσαν και οι 24 Έλληνες σκηνοθέτες καλεσμένοι του Φεστιβάλ ενώ την παράσταση έκλεψε ο βραβευμένος με OSCAR 2014 σκηνοθέτης Joshua Oppenheimer. Σε απευθείας σύνδεση με την Κοπεγχάγη ο κ Oppenheimer παρουσίασε την εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ The Act Of Killing και  μεταξύ άλλων είπε “Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, που θα προβάλλετε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πλήρη version της ταινίας μου.Γιαυτό το λόγο αποδέχθηκα την πρόσκληση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κώστα Σπυρόπουλου να απαντήσω στις ερωτήσεις του κοινού στη Μυτιλήνη στην έναρξη του Φεστιβάλ , αλλά και να πάρω μέρος μαζί με τον editor Niels Pagh Andersen σε σεμινάριο του Φεστιβάλ την Άνοιξη παρουσιάζοντας και την τελευταία μας ταινία Silence”.

Ο Γ. Σκοπετέας παρουσίασε το παράλληλο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Κριτική Ταινιών» ενώ ο Παναγιώτης Ράππας αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Animation & Documentary σε συνεργασία με Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στην οποία o  ίδιος και  ο βραβευμένος με σκηνοθέτης Oscar 1996 Thomas Stellmach θα παρουσιάσουν ταινίες animation.

Σε μήνυμα του ο εκτελών χρέη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κύτελης  επισήμανε ότι «Το Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε θεσμό  με διαρκή παρουσία  στην πολιτιστική ζωή των νησιών με προφεστιβαλικές προβολές στη διάρκεια του καλοκαιριού σε Χίο, Σάμο και Λέσβο (Μυτιλήνη και Ερεσό) και με εργαστήρια παραγωγής ταινιών από νέους  σε λειτουργία από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο».


Εν όψει της 2ης διοργάνωσης παραθέτουμε το κείμενο του κύριου Κώστα Σπυρόπουλου, Καλλιτεχνικού διευθυντή του Aegeandocs:


Κατάματα την πραγματικότητα.

Αν κάποιος αναζητούσε να περιγράψει με δυό λέξεις το περιεχόμενο του ΑgeanDocs2014 θα πρότεινα : κατάματα την πραγματικότητα. Κατάματα, χωρίς περιστροφές , ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, 70 ¨Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες αντικρίζουν την πραγματικότητα. Βλέπουν η , πιο σωστά, διαβάζουν τον κόσμο και τους ανθρώπους . Μια σύνθεση προβλημάτων, καταστάσεων, περιπετειών, στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι είτε ως μέρος συλλογικών υποκειμένων είτε ως πρόσωπα. Πόσο χρήσιμη είναι η ματιά -πιο σωστά : οι διαφορετικές ματιές- των καλλιτεχνών;

Το πρώτο έβδομο του αιώνα μας προοιωνίζεται ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η ασυμμετρία. Η αδυναμία κατανόησης και πρόβλεψης. Δεν είναι μόνο οι ανισότητες και οι αντιθέσεις που ξεπηδούν, παροξύνονται η αναζωπυρώνονται. Είναι, κυρίως, η αδυναμία των πολιτικών και επιστημονικών ελίτ να κατανοήσουν, να ερμηνεύουν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν, μια σύνθετη οικουμενική πραγματικότητα. Σε τέτοιες εποχές το ανθρώπινο πνεύμα στρέφεται στην τέχνη και, ιδίως, στην τέχνη των τεχνών, τον κινηματογράφο. Η ζωγραφική συναντά τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το χορό στον κινηματογράφο της πραγματικότητας: στο ντοκιμαντέρ. Ταινίες από το Περού, την Ινδία, την Κίνα, την Αργεντινή, την Κορέα, τα Βαλκάνια, την Υεμένη, την Παλαιστίνη , την Αλγερία, τη Μάλτα, το Ισραήλ, τον Καναδά συν-προβάλλονται με Αμερικανικές, Γερμανικές, Γαλλικές, Ιταλικές, Ισπανικές, Σκανδιναβικές παραγωγές στο δεύτερο AegeanDocs συνθέτοντας ένα πανόραμα του σύγχρονου κόσμου.

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και διασκέδασης με πολυβραβευμένα κινηματογραφικά έργα ποιότητας , εντελώς δωρεάν για το κοινό. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ οργανώνεται με θεματικές ενότητες, για την ελληνική ιστορία , το ναζιστικό και το νέο-ναζιστικό φαινόμενο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και τον έρωτα, το σεξ , το γάμο και το φλερτ, την αγωνία για το θάνατο και την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη μελαγχολία, το χορό, τη μουσική και το θέατρο, τα πάθη και τα χόμπι με τις μοτοσικλέτες, το ποδήλατο και τα skate.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ στο AegeanDocs


O βραβευμένος με Oscar, Thomas Stellmach, Γερμανός διαπρεπής σκηνοθέτης,σεναριογράφος και animator έρχεται στη Μυτιλήνη καλεσμένος στο 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs.

Θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία VIRTUOS VIRTUEL και θα συζητήσει με το κοινό. Η συμμετοχή του Γερμανού σκηνοθέτη είναι καρπός της συνεργασίας του AegeanDocs με το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Διεθνές Φεστιβάλ της Λειψίας.

Επίσης καλεσμένοι του Φεστιβάλ AegeanDocs είναι:

– O HEIKKI HUTTU-HILTUNEN με την ταινία THE INSTRUMENT OF HIMMLER από τη Φιλανδία,
– Ο JOSEF DEVILLE με την ταινία ΤHE SOUND OF BELGIUM από το Βέλγιο
– Ο JAAP VAN HOEWIJK με την ταινία KILLING TIME από την Ολλανδία,
– Η υποψήφια για Οscar 2014 SARA ISHAQ, με την ταινία ΤΗΕ MULBERRY HOUSE, από την Υεμένη,
– Ο TOMISLAV HRISTOV, με την ταινία LOVE and ENGINEERING από τη Βουλγαρία.
– Η EMEL CELEBI με την ταινία AIN’T NO CINDERELLAS και
– O NAZLI BAYRAM με την ταινία INSAN KENT CITY OF PEOPLE από την Τουρκία
– Ο ALESSIO GENOVESSE με την ταινία EU13 – THE LAST FRONTIER από την Ιταλία
– Οι SERGIO GARCIA LOCATELLI, MARTA VALENEBRO και ALICIA DIAZ JIMENEZ, με τις ταινίες MY WORLD, IT’S IN YOUR EYES και OLGA OLENKA από την Ισπανία και
– H Γερμανίδα SYBILLE MEDER, η οποία παρουσιάζει την ελληνικού ενδιαφέροντος ταινία THE ISLAND BUS.

Ιδιαίτερα πολυπληθής και σημαντική είναι και η ομάδα των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συμμετέχουν με ταινίες τους στο AegeanDocs: Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος, Γιάννης Μισσουρίδης, Βασίλης Δούβλης, Άγγελος Κοβότσος, Σταύρος Ψιλλάκης, Ανέτα Παπαθανασίου, Ηλίας Γιαννακάκης, Παναγιώτης Ράππας, Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου, Μαριάννα Οικονόμου, Παύλος Κοσμίδης, Στέλλα Αλισσάνογλου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Νίκος Μεγγρέλης, Χάρης Ραφτόγιαννης Λευτέρης Φυλακτός, Βασίλης Λουλές, Ελλη Χατζηχαραλάμπους, Σωτήρης Ζαφείρης


Συμμετέχουν επίσης και νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και την Μάλτα, ενδεικτικά αναφέρονται: Ευριπίδης Ταρασίδης, Αντώνης Ζώης, Μαρία Σιδηροπούλου, Ελιάνα Περηφάνου.

Ταυτότητα AegeanDocs 2014:


Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού, Πολιτικού και Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ ( 3 βραβεία ).

Έναρξη : 20 / 9, 19.30, στο Δημ. Θέατρο Μυτιλήνης, The Act of Killing,(Ο 2014) του Joshua Oppenheimer.

Συμμετοχές: 101 ταινίες από 37 χώρες.

Καλεσμένοι: 13 ξένοι και 23 Έλληνες σκηνοθέτες. 20 συζητήσεις με το κοινό σε απευθείας μετάδοση σε όλες τις αίθουσες.

11 νησιά-17 αίθουσες: Μυτιλήνη (4), Χίος (2),  Σάμος (2), Λήμνος (2), Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Αϊ Στράτης, Φούρνοι και Ρόδος, Σύρος.

Διοργάνωση: Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Παραγωγή: StoryDoc σε συνεργασία με Doc/Fest Sheffield, DokLeipzik, Goethe Institute

Θεματικές Ενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναζισμός-Νεοναζισμός, Εθελοντισμός, Οικολογία, Έρωτας.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

1. AegeanDocs Workshop  «Φτιάξε τη δική σου ταινία» (40 νέοι-6 ταινίες).

2. «Κριτική Ταινιών»- Σεμινάριο και Workshop από το Παν. Αιγαίου σε 6 νησιά.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

1. Animation and Documentaries –Thomas Stellmach (Oscar winner 1996), Παν. Ράππας, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

2. Το ΡΙΚ παρουσιάζει τα ψηφιοποιημένα Αρχεία του.

Μείνετε συντονισμένοι για το αναλυτικό πρόγραμμα και τα αφιερώματα που απαρτίζουν το φετινό φεστιβάλ!