Τα τελευταία χρόνια, η Τήνος έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που της προσδίδει έναν πιο εναλλακτικό χαρακτήρα

Από τη Μαριάννα Παπάκη

και έναν ακόμα λόγο επίσκεψης. Το οξύμωρο ή το αντιφατικό είναι πως στην Τήνο πια, οι επισκέπτες είναι δύο ειδών∙ οι πιστοί που προσέρχονται κατά χιλιάδες τους καλοκαιρινούς μήνες – με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο – για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη αλλά και κόσμος, πιο σοφιστικέ θα μπορούσαμε να πούμε, καλλιτέχνες, μουσικόφιλοι, φιλότεχνοι γενικότερα που εκτός από το Μουσείο του Χαλεπά στον Πύργο αλλά και το πρόσφατο ιδρυθέν μουσείο του Κώστα Τσόκλη, φτάνουν τέλη Αυγούστου στο νησί για να πάρουν μέρος ή να παρακολουθήσουν το Tinos Jazz Festival που πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που βρίσκεται στη χώρα.

Το Φεστιβάλ από την 1η κιόλας χρονιά του, ξεχώρισε. Ο κόσμος της τζαζ το αγκάλιασε και τα Μ.Μ.Ε. ενδιαφέρθηκαν για την πορεία του, καθόλου αυτονόητο γεγονός για το συγκεκριμένο μουσικό είδος στην Ελλάδα… Χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών αλλά και οι σημαντικές μετακλήσεις γνωστών αλλά και ανερχόμενων ονομάτων της διεθνούς σκηνής.

Στην 4η διοργάνωσή του, το Tinos Jazz Festival είχε ως τίτλο «Jazz Visions» και πραγματοποιήθηκε στις 24, 25, 26 Αυγούστου 2012. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε ενδιαφέρουσες «συναντήσεις» ενώ η ελεύθερη είσοδος στις συναυλίες αποτέλεσε κίνητρο γνωριμίας με τη τζαζ ακόμα και σε ανυποψίαστους τουρίστες του νησιού που απλώς … είδαν φως, μπήκαν και … έμειναν!

Το Culturenow.gr είχε τη χαρά να παρακολουθήσει τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στην οποία συμμετείχαν οι: YFG – Yiorgos Fakanas Group από Ελλάδα και Saskia Laroo & Jazzkia+ από Ολλανδία. (Προηγήθηκαν ο Emil Afrasiyab στο πιάνο από Αζερμπαϊτζάν στις 24 και ακολούθησαν οι: George Tsolis Trio και G. Trantalidis Trilogia, συμμετοχή T. Lakatos στις 26). Τα σχόλια και για τις 3 ημέρες του φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά ενώ στη συναυλία του Σαββάτου (την οποία είχα τη χαρά να παρακολουθήσω) τις εντυπώσεις έκλεψε το σχήμα του Γιώργου Φακανά που εμφανίστηκε στο 1ο μέρος της βραδιάς. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί, Τάκης Πατερέλης στο σαξόφωνο, Αντώνης Ανδρέου στο τρομπόνι, Δημήτρης Σεβδαλής στα πλήκτρα Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης στα ντραμς και φυσικά ο  Γιώργος Φακανάς στο μπάσο έπαιξαν κομμάτια από τις 4 τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του γνωστού μπασίστα, το Echoes, το Domino, το Interspirit και το Maestro και χάρισαν στο κοινό μια βραδιά με αυτοσχεδιασμούς και σόλο στιγμές υψηλού επιπέδου.

Τη σκυτάλη πήρε στο 2ο μέρος η χαριτωμένη και ενθουσιώδης Ολλανδή Saskia Laroo, μια από τις ιδιαίτερες γυναίκες τρομπετίστες, με δράση μεγαλύτερη των τριών δεκαετιών η οποία με το πολυεθνικό της γκρουπ παρουσίασε ένα εξίσου «πολυεθνικό τζαζ» πρόγραμμα που περιελάμβανε από κλασικές συνθέσεις μέχρι τα «Παιδιά του Πειραιά». Με διάθεση πάρτυ λοιπόν και καλή τζαζ μουσική το πρόγραμμα του Σαββάτου έφτασε τη νύχτα μέχρι τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα αφήνοντας τους τυχερούς που θα έμεναν σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ να περιμένουν την επόμενη.

Το Tinos Jazz Festival είναι ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Σε μια εποχή δυσοίωνη και απογοητευτική, κινήσεις που προσελκύουν επισκέπτες σε έναν τόπο αλλά και που γίνονται οι ίδιες λόγος επίσκεψης σε ένα νησί, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες. Καλή συνέχεια λοιπόν στο Φεστιβάλ με ακόμα πιο δυνατές τζαζ στιγμές το επόμενο καλοκαίρι! Ραντεβού στην Τήνο λοιπόν το 2013!