Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το best seller του Αλαίν ντε Μποττόν με τίτλο «Θρησκεία για άθεους»…

… σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

ΚΙ ΑΝ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΗΘΗ, ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ;

Μήπως θα ήταν καλή ιδέα για τους αγνωστικιστές και τους άθεους, αντί να χλευάζουν τις θρησκείες, να κλέψουν από αυτές –μια που είναι γεμάτες ωραίες ιδέες– για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να οργανώσουμε τις κοινωνίες μας; Συνδυάζοντας ένα αίσθημα βαθύτατου σεβασμού με την απουσία πίστης, ο Ντε Μποττόν προτείνει να αναζητήσουμε στις θρησκείες διορατικές σκέψεις, προκειμένου μεταξύ άλλων:
– να δημιουργήσουμε δεσμούς αλληλεγγύης
– να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις
– να υπερβούμε τα συναισθήματα φθόνου και ανεπάρκειας
– να δραπετεύσουμε από την 24ωρη τυραννία των μέσων ενημέρωσης
– να ταξιδέψουμε
– να αποκομίσουμε περισσότερα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη μουσική…
Η διαρκής και εν πολλοίς αδιέξοδη διαμάχη ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς πιστούς και τους άθεους μπαίνει σε νέα βάση με τη «Θρησκεία για άθεους» του Αλαίν ντε Μποττόν, που υποστηρίζει θαρραλέα ότι οι «υπερφυσικοί» θρησκευτικοί ισχυρισμοί είναι παντελώς ψευδείς – ωστόσο οι θρησκείες έχουν ακόμη να διδάξουν σε όλους μας κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα οι μη πιστοί αντιμετώπιζαν την ακραία επιλογή ανάμεσα στο να υπομένουν ένα σωρό αλλόκοτα δόγματα ή να απορρίπτουν εντελώς μια ποικιλία από παρηγορητικές και ωραίες τελετουργίες και ιδέες. Ο Αλαίν ντε Μποττόν προτείνει εδώ μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πραγματικά χρήσιμη εναλλακτική πρόταση.

Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη και ζει στο Λονδίνο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες με εξαιρετική επιτυχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα: «Essays in Love», 1993 («Μικρή φιλοσοφία του έρωτα», Εκδ. Πατάκη, 2003), «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου», 1997 (Εκδ. Πατάκη, 2002), «Η τέχνη του ταξιδιού», 2001 (Εκδ. Πατάκη, 2006), «Status Anxiety», 2004 («Περί του κοινωνικού status», Εκδ. Πατάκη, 2005), «Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας», 2006 (Εκδ. Πατάκη, 2007), «Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας», 2009 (Εκδ. Πατάκη, 2009) και «Η παρηγορία της φιλοσοφίας», 2000 (Εκδ. Πατάκη, 2010). Είναι ιδρυτής των The School of Life (www.theschooloflife.com), ενώ διευθύνει την ομώνυμη σειρά βιβλίων, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.