Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τέχνη στη γη της μαστίχας εντάσσει στις εκδηλώσεις του τα Θεοδωράκεια, τα οποία αποκτούν πλέον Μεσογειακή υπόσταση και διεθνή εμβέλεια, με Ήχους και Φωνές της Μεσογείου!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια από τα Ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο με καλλιτέχνες και συγκροτήματα της Κάτω Ιταλίας, καθώς και συναυλία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου και της Τουρκίας.

Τα Θεοδωράκεια θα διαρκέσουν δύο ημέρες, 1 και 2 Αυγούστου. Η Ιταλία του Νότου θα έχει την τιμητική της την   η Αυγούστου, ενώ στις 2 Αυγούστου η Ορχήστρα του Δρόμου θα αναλάβει το κλείσιμο των διήμερων εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 1 Αυγούστου, από τις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς), θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εκρηκτική συνάντηση δώδεκα μουσικών και οκτώ χορευτών επί σκηνής, η οποία θα μας αποκαλύψει τη δύναμη μιας από τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου.

Οι μουσικές και τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας διαπλέκονται με τη μουσική και τα τραγούδια από τη Βενετσιάνα του Νίκου Ξυδάκη.

Το συγκρότημα  Encardia (Ελλάδα) συναντά τον βετεράνο  Roberto   Licci (Ν.Ιταλία)  και  τους ανεπανάληπτους Malalingua (Ν.Ιταλία) για μία μοναδική παράσταση βαπτισμένη στους θρύλους και τις παραδόσεις των Ελλήνων του ιταλικού νότου.

Μαζί τους το χορευτικό ντουέτο παραδοσιακής ταραντέλας  Ballo Del Mare  και η ομάδα σύγχρονου χορού  Chameleon.

Την επόμενη μέρα η Oρχήστρα του Δρόμου, με τη συμμετοχή του «Κήπου με τις τρομπέτες» του Φώντα Τζανίνη, έρχονται επίσης στο Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς).

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ταξιδεύουν την παράσταση τους με τίτλο:«Η Ορχήστρα του Δρόμου», συναντά τους ήχους και τις φωνές της Μεσογείου.

Ιδανική ερμηνεύτρια των τραγουδιών τους και μόνιμη συνοδοιπόρος τους τα τελευταία χρόνια η Έλλη Πασπαλά, η αισθαντική ερμηνεύτρια των μεγάλων συνθετών που με την μοναδική ποιότητα της φωνής της και την σπάνια εκφραστικότητά της, άλλοτε απογειώνει και παρασύρει και άλλοτε καθηλώνει και συγκινεί με την ερμηνεία της.

Οι μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου συναντούν τους ήχους και τις φωνές της Μεσογείου, με τη συμμετοχή ξεχωριστών ερμηνευτών: Μαζί τους ο Πορτογάλος Duarte, ένας από τους καλύτερους και πολυβραβευμένους νέους ερμηνευτές των πορτογαλέζικων fados,. Βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου νέου ερμηνευτή των fados (Best New Fado Artist Award ’06) από το ίδρυμα Amalia Rodrigues, τον πιο σημαντικό οργανισμό της Πορτογαλίας για την προώθηση των fados .

Μαζί τους και η Ντιλέκ Κοτς από την Τουρκία, γνωστή από την σαγηνευτική ερμηνεία της στο σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα αλλά και από συνεργασίες της με σημαντικά ονόματα της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Συμμετέχει επίσης «Ο Κήπος με τις τρομπέτες» υπό τη διεύθυνση του Φώντα Τζανίνη, εμπλουτίζοντας τη συναυλία με τη λάμψη και τα ηχοχρώματα των χάλκινων πνευστών του Ιονίου.

Σημαντικό μέρος της παράστασης θα αφιερωθεί στις υπέροχες μουσικές που έχουν γράψει οι δύο συνθέτες για τον κινηματογράφο-άλλωστε η Ευανθία Ρεμπούτσικα κατέκτησε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις, καθώς η μουσική της για την ταινία «Πατέρας και Γιός», απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής για κινηματογραφική ταινία του 2006 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Soundtrack, ενώ ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος κατέκτησε φέτος για δεύτερη φορά το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας URANYA του Κώστα Καπάκα.