Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ.

Το εγχείρημα συνεχίζει την παράδοση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην υποστήριξη καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την ευκαιρία της επετείου, το ΔΕΣΤΕ αντί να στραφεί στο παρελθόν κοιτάζει προς τα εμπρός και εστιάζει στο μέλλον της νέας τέχνης στην Ελλάδα.

Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξι- σορροπιστές” περιλαμβάνει έργα μιας νέας γενιάς Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που εργάζονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η επιλογή τους έγινε από τους επιμελητές του New Museum Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen με βάση τη δική τους έρευνα και τις προτάσεις μιας ομάδας είκοσι και πλέον επιμελητών, καλλιτεχνών και συγγραφέων στην Ελλάδα και μετά από επισκέψεις τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Οι 33 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών της έκθεσης υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις και τρόπους συμμετοχής στον κόσμο γύρω τους. Με μια γκάμα μέσων που περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, βίντεο και περφόρμανς, αποδίδουν το εύθραυστο της παρούσας στιγμής μέσα από μια κοινή προσέγγιση της υλικότητας. Το έργο τους αγγίζει θέματα κάθε είδους, από την ιστορική μνήμη και τις αλλαγές στις απόψεις περί πολιτισμικής ταυτότητας μέχρι την πολιτική της αρχιτεκτονικής και των υποδομών, τις επιφάνειες και τις ροές του ψηφιακού χώρου.

Η συγκεκριμένη ομάδα καλλιτεχνών, ηλικίας περίπου μεταξύ 25-35 ετών, εμφανίζεται στο προσκήνιο και στο σημερινό κλίμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας ως μέρος μιας διεθνούς “νεανικής επισφάλειας” που αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις την τελευταία δεκαετία. Αντί να μείνουν αδρανείς υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέοι αυτοί δημιουργοί ανταποκρίνονται με ένα πνεύμα αυτοσχεδιασμού και συνεργασίας. Η έκθεση αντικατοπτρίζει επίσης τον ρόλο αυτών των καλλιτεχνών στη συντήρηση και την αναζωογόνηση της καλλιτεχνικής κοινότητας, επιστρατεύοντας χώρους αυτοδιαχείρισης, προγράμματα residency και άλλες πλατφόρμες που εξακολουθούν να έλκουν τη διεθνή προσοχή.

Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” συμβαδίζει με το πνεύμα του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, που κάθε δύο χρόνια, από το 1999, τιμά έναν υποσχόμενο Έλληνα καλλιτέχνη. Αντανακλά επίσης έναν από τους θεμελιώδεις στόχους του Μουσείου Μπενάκη που, ως ιστορικό μουσείο, γεφυρώνει το παρελθόν με το αναδυόμενο παρόν. Τέλος, το εγχείρημα επιβεβαιώνει τη συνεχή και σταθερή αφοσίωση του New Museum στους αναδυόμενους καλλιτέχνες διεθνώς, με κορυφαία σχετική εκδήλωση την τριετή του έκθεση, η επόμενη διοργάνωση της οποίας είναι προγραμματισμένη για το 2018.

Η έκθεση είναι μια επιμέλεια των Gary Carrion-Murayari και Helga Christoffersen με τον Massimiliano Gioni.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Λουκία Αλαβάνου
Δημήτρης Αμελαδιώτης
Μαρία Αναστασίου
Πάκυ Βλασσοπούλου
Ζωή Γαϊτανίδου
Γιώργος Γεροντίδης
Ναταλί Γιαξή
Μανώλης Δασκαλάκης – Λαιμός
Πέτρος Ευσταθιάδης
Ειρήνη Ευσταθίου
Στέλιος Καλλινίκου
Γιάννης Καρπούζης
Λητώ Κάττου
KERNEL
Ιωάννης Κολιόπουλος
Χρυσάνθη Κουμιανάκη
Ορέστης Μαυρουδής
Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά
Ειρήνη Μίγα
Ελένη Μπαγάκη
Μαργαρίτα Μποφιλίου
Περσεφόνη Μύρτσου & Εύα Γιαννακοπούλου
Πέτρος Μώρης
Μυρτώ Ξανθοπούλου
Μαλβίνα Παναγιωτίδη
Αλίκη Παναγιωτοπούλου
Εύα Παπαμαργαρίτη
Zoë Paul
Βαλίνια Σβορώνου
Σοφία Στέβη
Αναστάσης Στρατάκης
Μαριάννα Χριστοφίδου

Φωτ.: Λουκία Αλαβάνου, The Green Room, 2015–16 (στιγμιότυπο βίντεο)
Έγχρωμη στερεοσκοπική προβολή με ήχο
Διάρκεια: 4:07 λεπτά
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος