Η γκαλερί Vamialis εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο THE ARTIST & THE PRACTICE! (Ο καλλιτέχνης και η πρακτική!) το Σάββατο 11 Μαΐου.

Τα τρία επίπεδα της γκαλερί μετατρέπονται σε χώρους προεργασίας και πειραματισμού, όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν τη διαδικασία και τα στάδια παραγωγής ενός έργου, τις συνδέσεις μεταξύ μεθόδου και προετοιμασίας, έργου και καταγραφής, πρόθεσης και αποτελέσματος.

H έκθεση THE ARTIST & THE PRACTICE! περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα (σημειώσεις, φωτογραφίες, σχέδια κλπ) που συνήθως βρίσκονται κρυμμένα σ’ ένα γραφείο ή στο αρχείο ενός υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, από διαφορετικά εικαστικά πεδία, παρουσιάζουν για πρώτη φορά αρχειακό υλικό ή μέρος του αρχείου τους, που μπορεί να ξεκινά από τη σύλληψη της  πρώτης ιδέας, μέχρι την τελική έκβαση και υλοποίηση και τον τρόπο σκέψης βήμα προς βήμα μέχρι την παραγωγή και την πραγματοποίηση. Στο χώρο της γκαλερί το συγκεντρωμένο υλικό αποκτά σκηνική παρουσία και αποτελεί μια εν δυνάμει νέα εγκατάσταση/έργο.

 Σε κάποιες περιπτώσεις η καταγραφή της διαδικασίας είναι το ίδιο το έργο. Στην έκθεση υιοθετείται μια ελάχιστη παραστατικότητα, σαν μια μικρότερης κλίμακας προσομοίωση του ατελιέ ή του στούντιο όπου η νέα εικαστική προσέγγιση αντανακλά μια παράλληλη πραγματικότητα.

Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στο θεατή την ευκαιρία ν’ αποκωδικοποιήσει τη μεθοδολογία του κάθε καλλιτέχνη, ν’ αφουγκραστεί την ιδιοσυγκρασιακή του πρακτική, να τον εξοικειώσει με το λεξιλόγιο του, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ουσιαστική “ανάγνωση” του ίδιου του έργου αλλά και του κόσμου που το περιβάλλει.

Aνδρέας Αγγελιδάκης, Δήμητρα Βάμιαλη, , Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ελένη Κοτσώνη, Αντώνης Πίττας, Άγγελος Πλέσσας, Άρτεμις Ποταμιάνου, Βασίλης Μπαλατσός, Γιάννης Σαββίδης.

 

Σημειώσεις:

Το έργο πριν και μετά!

Το πεδίο έρευνας.

Ένα σημείο εκκίνησης.

Το περίγραμμα της έννοιας.

Η χαρτογράφηση και η ελαστικότητα της αρχικής ιδέας.

Οι σκέψεις και τα ίχνη που προηγήθηκαν.

Tα αθέατα βήματα και η διαδρομή.

Τα στάδια.

Η τοποθέτηση ιδεών στο χώρο.

Οι μελέτες, οι μέθοδοι εργασίας, οι πηγές, οι συνειρμοί, οι παραπομπές.

Η στρατηγική.

Διαφορετικές πρακτικές.

Η πρόθεση και οι δυνατότητες.

Οι κρυμμένοι θησαυροί σε κάθε στούντιο και ατελιέ.

Μικρά κόλπα και τεχνάσματα.

Μυστικά.

Αστοχίες.

Η επιλογή της εικονογραφίας.

Η επιλογή του μέσου.

Τα όρια του έργου.

Τις συνθήκες αυτές προσπαθεί να υπογραμμίσει η έκθεση THE ARTIST & THE PRACTICE!