Το ταξίδι συνεχίζεται στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη με το Takis Barberis Group και μια ξεχωριστή και

συγχρόνως ιδιόρρυθμη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου η jazz συναντά μαγικά τη funk, το rock αλλά και την ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική.

Στις 20/8 ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζαζίστες, ερμηνεύει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του με τον Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα

Τάκης Μπαρμπέρης, κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης, πιάνο
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης, τύμπανα

Τάκης Μπαρμπέρης, σύνθεση – κιθάρα

Ο Τάκης Μπαρμπέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Άρχισε να ασχολείται με την μουσική από τα δέκα του χρόνια. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό στο Εθνικό Ωδείο, από όπου και πήρε το πτυχίο Αρμονίας. Παράλληλα έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα σε πολλά rock συγκροτήματα. Το 1979 αρχίζει το ενδιαφέρον του για την jazz μουσική, που είναι καθοριστικό στον τρόπο θεώρησης της μουσικής. Συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς, όπως είναι οι Γ. Τρανταλίδη, Ν. Τουλιάτο, Π. Γκέκα, Α. Γεωργίου κ.α. Το 1982 παρουσιάζει τις πρώτες  συνθέσεις του με το σχήμα “Jazz Fusion Quintet”. Τότε αρχίζει και η συνεργασία του με τους D. Lynch και Τ. Φαραζή, που θα συνεχιστεί και αργότερα το 1985 στο συγκρότημα “Iskra”, ένα από τα πιο πετυχημένα και πρωτοποριακά σύνολα της εποχής με τους Γ. Φακανά, Ν. Τουλιάτο και  Λ. Πλιάτσικα. Οι “Iskra” κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο “Α New Day” το 1986 (Polygram), που περιέχει και δύο δικές του συνθέσεις. Το 1987-1989 δημιουργεί το γκρουπ “Μοντέλο 63” με τους Σ. Χατζηγιάγκο και Κ. Καλογήρου σε μια πιο πειραματική προσέγγιση της rock με ελληνικό στίχο (δίσκος “Μοντέλο 63”, Lyra, 1988).

Το 1990 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος “Something From July” (Lyra) με τη συμμετοχή των Τ. Φαραζή, Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Κ. Καλογήρου κ.α., με συνθέσεις του από τη δεκαετία του \’80 με πολλές jazz, rock και latin επιρροές. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος “Αre You Happy?” (Lyra) με τον κλασσικό ήχο ενός jazz quintet (Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου). Στις συνθέσεις υπάρχουν για πρώτη φορά και στοιχεία από ανατολίτικες σκάλες και ελληνικούς δρόμους συνδυασμένα με την jazz ρυθμολογία και αρμονία. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος “Episodes” με οκτώ πολύ γνωστούς Έλληνες μουσικούς (Π. Μπενετάτος, Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου, Τ. Φαραζής, Π. Κούρτης) και με δυο “μεγάλες” συμμετοχές, τον διεθνώς γνωστό Ινδό μουσικό κρουστών Trilok Gurtu και τον Ηπειρώτη παραδοσιακό μουσικό Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο. Χαρακτηρίζεται απο τους κριτικούς σαν ένας απο τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς jazz και παραδοσιακών στοιχείων (ελληνικής και ινδικής μουσικής).

Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος “Naiva” (Lyra) συνεχίζοντας και εξελίσσοντας τις επιρροές των ιδιωμάτων που συναντάμε και στην προηγούμενη δουλειά του “Episodes”, με συμμετοχές του Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Γ. Πολυχρονάκου, Γ. Γεωργιάδη, Μ. Σαριδάκη, Τ. Φαραζή, Πετρο-Λούκα Χαλκιά και των Ινδών Reshma Srivastava και Shankar Lal. To 2004 κυκλοφορεί ο δίσκος “Porto Kayio” (Libra) με στοιχεία που συναντάμε και στις προηγούμενες δουλειές του, αλλά και για πρώτη φορά χρήση σύγχρονης τεχνολογίας με μουσικά δείγματα (samples, loops), με τους Γ. Γεωργιάδη, Μ. Καπηλίδη και τους Ινδούς Debashish Bhattacharya και Subhashis Bhattacharya.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες μουσικούς της jazz, με αρκετούς ξένους, όπως οι Trilok Gurtu, Glenn Corneille κ.α. και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες μoυσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Διονύσης Σαββόπουλος).

Από το 1981 έχει διδάξει μοντέρνα κιθάρα και αυτοσχεδιασμό σε πολλά Ωδεία (Εθνικό Ωδείο Πάτρας, Πινδάρειο -από τα πρώτα  Ωδεία που καθιέρωσαν τμήμα μοντέρνων σπουδών-, Ωδείο Ραϋμόνδη, R.S.I.). Τα τελευταία χρόνια  εργάζεται στο Ωδείο Φ. Νάκας διδάσκοντας Jazz κιθάρα και Αυτοσχεδιασμό.

Μάνος Σαριδάκης, πιάνο

Ο Μάνος Σαριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε στην τηλεόραση πανελλαδικά με «τα νέα ταλέντα» του μουσικού γυμνασίου Παλλήνης. Στα 15 έγινε μόνιμο μέλος του κουαρτέτου του Δημήτρη Βασιλάκη και ύστερα στα σχήματα των Mode Plagal και Τάκη Μπαρμπέρη, όπου και ηχογράφησε με όλους συνολικά 4 CD.

To 2001 μετοίκισε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε και ως επαγγελματίας μουσικός για 10 χρόνια ακολουθώντας διεθνή καριέρα. Του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με ιερά τέρατα της jazz σκηνής, όπως είναι οι David Liebman, Ralph Peterson, Ron McClure κ.α., και να εμφανιστεί ως sideman στο Birdland, Blue Note NYC. Το 2006 κέρδισε μια θέση ανάμεσα στους 25 καλύτερους τζαζ πιανίστες στον κόσμο στο Thelonius Monk Competition.

Ήδη από τα χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, ο Μάνος Σαριδάκης είχε εδραιώσει τη θέση του στην ελληνική jazz σκηνή με πολλαπλές εμφανίσεις και δισκογραφικές συμμετοχές. Έκτοτε έχει κάνει πάρα πολλές συνεργασίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις ως sideman και leader.

Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο

Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο με τον Γ. Φακανά το 1991 και συνέχισε το 1995 με μαθήματα κλασικού κοντραμπάσου με τον Τάκη Καπογιάννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ορχήστρας, κοντραμπάσου (Bagovska, Mc Tyeer, Howard Davis) και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με τον Ν. Βελιώτη. Έχει περάσει με άριστα το τελευταίο επίπεδο του ηλεκτρικού μπάσου στο London College of Music & Media.

Ξεκινά την επαγγελματική του πορεία στην ελληνική jazz σκηνή και συνεργάζεται με γνωστά ονόματα, όπως είναι οι Τ. Πατερέλης, Γ. Κοντραφούρης, Δ. Βασιλάκης, Δ. Καλαντζής, καθώς επίσης και με το συγκρότημα των ΙΑΣΙΣ, τον Ορφέα Περίδη, τον Haig Yazdjian, την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch. Από το 1997 είναι μέλος του συγκροτήματος του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη. Το 1998 ηχογραφούν το δίσκο “Naiva” και το 2004 το δίσκο “Porto Κayio”. Το 2000 συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Γ. Πολυχρονάκου “Blink”.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις “Όρνιθες” (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), “Φοιτητές” (μουσική Γ. Στούπελ) και “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), καθώς και με τον Γ. Κιμούλη στο μιούζικαλ “Δρ. Τζέκιλ & Μ. Χάιντ” (μουσική Γ. Στούπελ). Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών.

Το 2003 πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Jazz της Αθήνας, με τους Greek Warriors του Δ. Βασιλάκη, ενώ το 2004 συμμετείχε με διάφορα σχήματα στις εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Μιχάλης Καπηλίδης, ντραμς

Ο Μιχάλης Καπηλίδης γεννημένος μες το καλοκαίρι, στις 12 Αυγούστου το 1973, και μέσα σε μια αμιγώς μουσική οικογένεια, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους drummer των τελευταίων χρόνων. Και όχι αδίκως, αφού όπου και να παίζει καταφέρνει να ξεσηκώσει και να ενθουσιάσει. Σταθερός συνοδοιπόρος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, έχει μια πορεία αξιοζήλευτη και μια εμπειρία που τον έχει καθιερώσει στο χώρο.