Στην Πάτρα και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το 28ο Συμπόσιο Ποίησης με θέμα «Ποίηση και εικόνα».

Στην Πάτρα και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 28ο Συμπόσιο Ποίησης με θέμα «Ποίηση και εικόνα».


Το Συμπόσιο ξεκινάει, το απόγευμα της Πέμπτης, με την παρουσίαση της Ανθολογίας Κυπρίων Ποιητών 1950-2008 που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» για το 28ο Συμπόσιο, στη σειρά των τοπικών Ανθολογιών του Συμποσίου (έχουν προηγηθεί η Ανθολογία Αχαϊκής Ποίησης 1950-2005, η Ανθολογία Επτανησιακής Ποίησης 1950-2006, εκδ. «Περί τεχνών» και η Ανθολογία Κρητικής Ποίησης 1950-2007, εκδ. «Ταξιδευτής»).


Την παρουσίαση θα κάνουν οι επιμελητές της Ανθολογίας Σωκράτης Λ. Σκαρτσής και Σωτήρης Π. Βαρνάβας, και ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος. Σύντομη εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Μύαρης (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου), ενώ ποιήματά τους θα διαβάσουν παρόντες ανθολογούμενοι ποιητές.


Θα ακολουθήσει εισήγηση του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη με θέμα «Η εικόνα της φύσης και η φύση της εικόνας στην κινηματογραφική γλώσσα» και προβολή της ταινίας του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων».


Στο κύριο μέρος του Συμποσίου είκοσι τέσσερις εισηγητές διερευνούν την εικονιστική οντολογία της ποίησης, το ρόλο της εικόνας στην αρχαία, τη νεοελληνική και τη λατινική ποίηση, αλλά και στη θρησκευτική ποίηση, στα ελληνιστικά τεχνοπαίγνια και στα γιαπωνέζικα haiga, και τις σύγχρονες τεχνικές της βιντεοποίησης και της κυβερνοποίησης.


Το θέμα προσεγγίζεται ακόμα από την πλευρά των θετικών επιστημών και της ψυχιατρικής, ενώ προσκεκλημένοι δημιουργοί και κριτικοί από το χώρο των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, και τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, μιλούν για τη σχέση των τεχνών αυτών με την ποίηση και ποιητές αφηγούνται την προσωπική τους εμπειρία.


info


Πάτρα 26-29 Ιουνίου 2008
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο
του Πανεπιστημίου Πατρών
Είσοδος ελεύθερη
Για το πρόγραμμα του Συμποσίου: www.poetrysymposium.gr