Ο τρόπος που γενικά δουλεύω για τη δημιουργία μιας παράστασης θα έλεγα ότι έχει έντονα τα στοιχεία ενός “χορογραφικού dripping”, με την έννοια οτι σπανίως ξεκινάω ένα έργο απο μια ιδέα. Αρχικά, σε ερευνητικό επίπεδο, περισσότερο συγκεντρώνω “επιθυμίες μου” να δουλέψω με κάποιο κινητικό λεξιλόγιο που ήδη κατεργάζομαι, ή με κάποιο συγκεκριμένο εικαστικό υλικό ή ακόμα και με κάποιο ηχητικό περιβάλλον, που μπορεί ήδη να έχω ακούσει, του αδερφού και επί χρόνια συνεργάτη μου, συνθέτη, Γιώργου Κουβαρά. Ταυτόχρονα, αφήνω και τον χώρο παρουσίασης του έργου να επιδράσει πάνω μου και κάπως έτσι αρχίζει σταδιακά μια πρώιμη μορφοποίηση των “επιθυμιών” μου σε παρασταστικό υλικό.

Για παράδειγμα, για το “ΡΙΖΩΜΑ [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο]”, μετά την ανάθεση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, πήγα για αυτοψία στον χώρο και η πρώτη εικόνα παράστασης που μου γεννήθηκε ήταν η παρουσία ενός γυμνού σώματος-γυναίκα performer, εν είδει σύγχρονης Πυθίας, πάνω σ’ έναν εκπληκτικής ομορφιάς, αρχαίο, γρανιτένιο βωμό. Αυτό ήταν, έπειτα το ένα έφερε το άλλο, η μια εικόνα διαδεχόταν την άλλη, επέλεξα να δουλέψω με κάποιες κάθετες λάμπες ΝΕΟΝ, δίπλα στους κίονες, δημιουργώντας μια αντανάκλαση ενός μη-τόπου καθώς και με δέρματα ζώων, εικονοποιώντας τα έντονα στοιχεία πρωτογονισμού που μου έβγαλε ο χώρος. Ο Γιώργος Κουβαράς άρχισε να γράφει μουσική με ηλεκτρονικά, φωνή με αρχαίο κείμενο και φυσικά όργανα, επέλεξα τις εμηνεύτριες και τους υπόλοιπους συνεργάτες και μπήκαμε όλοι σε στούντιο διαδικασία χορογραφικού πειραματισμού επί μήνες δουλεύοντας με τα παραπάνω υλικά αλλά και πάνω σε κάποιες αναφορές από το δοκίμιο Νομαδική σκέψη του Gilles Deleuze.

Παράλληλα, ξέρετε ο χώρος των Δελφών, πέραν της φυσικής και πολιτιστικής του ομορφιάς, “κρύβει” και κάποιες πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, με τις οποίες επίσης καταπιάνομαι στο έργο, εστιάζοντας στους σημερινούς, πολύπαθους, “καταραμένους” του κόσμου.

Σπύρος Κουβαράς

O Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος και χορευτής της Synthesis 748 Dance Co., την οποία ίδρυσε στο Παρίσι το 2008. Στις 4 και 5 Αυγούστου θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, με τίτλο “ΡΙΖΩΜΑ [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο]”, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών στα πλαίσια του Προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ρίζωμα [Ρέκβιεμ για τον μη-τόπο], του Σπύρου Κουβαρά στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών