Η Σόνια Θεοδωρίδου και ο Σάκης Ρουβάς θα ενώσουν τις υπέροχες φωνές τους για πρώτη φορά μαζί στο Ηρώδειο, πλαισιωμένοι από την Ορχήστρα Mobile υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη.  Οι δύο κορυφαίοι και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, με την τόσο διαφορετική και ξεχωριστή μουσική ταυτότητα, ενώνουν την ευαισθησία και την αγάπη τους για το τραγούδι, με το ανεπανάληπτο ταλέντο τους, και μας παρασύρουν σε ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες του Διεθνούς και Ελληνικού Ρεπερτορίου.

Λίγες μέρες πριν την συναυλία στο Ηρώδειο, η Σόνια Θεοδωρίδου μιλά στο culturenow για τη συνεργασία της με τον Σάκη Ρουβά, για την νέα καλλιτεχνική σεζόν υπό την σκιά του Covid-19, για τα μελλοντικά της όνειρα, αλλά και για το τι λείπει από το μουσικό στερέωμα της Ελλάδας του σήμερα: «Θα έφερνα την αξιοκρατία και την αξιοσύνη γενικότερα. Εδώ όλα έχουν να κάνουν με παρέες, κλίκες και ομάδες που δεν αφήνουν τους υπολοίπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Όχι πώς τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν και στο εξωτερικό. Εκεί όμως υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και περισσότερες ανάσες για όλους τους καλλιτέχνες. Στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας, όπως το αποκαλείτε, λείπουν οι καλλιτέχνες και περισσεύουν οι διασκεδαστές.»


-Αυτόν τον Σεπτέμβριο θα δώσετε μαζί με τον Σάκη Ρουβά μία συναυλία στη σκιά της Ακρόπολης. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για όσα θα δούμε αυτή τη βραδιά;

Θα είναι μία υπέροχη μίξη της κλασσικής  με την pop. Είναι η πάγια αντίληψη μου, πως η μουσική είναι μία και μοναδική και πως άνετα μπορούν  να συνυπάρξουν διαφορετικά είδη και καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους.

-Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Σάκη Ρουβά;

Άριστη. Ο Σάκης είναι ένας άρτιος καλλιτέχνης , φωτεινός και απόλυτα συνεπής με ότι καταπιάνεται. Οι φωνές μας ταιριάζουν πολύ, καθώς και η επιλογή των τραγουδιών  με την βοήθεια του Μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη, ήταν απόλυτα επιτυχής.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική και τι θα λέγατε πως αυτή έχει προσφέρει στη ζωή σας;

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου έλεγα πως θα γίνω ηθοποιός και τραγουδίστρια. Πιστεύω πως αυτός ήταν ο προκαθορισμένος ρόλος μου στην ζωή. Η Μουσική είναι η αποστολή μου στο να εξελιχθώ σαν άνθρωπος, να μπορέσω να προσφέρω στην κοινωνία και να νιώσω μέσα από αυτήν συναισθήματα ανείπωτα. Ήταν αυτή που με έκανε γνωστή στον κόσμο και μου έδωσε την δυνατότητα να ταξιδέψω σε όλη την υφήλιο.

-Το ξέσπασμα του Covid-19 έπληξε ιδιαίτερα τον χώρο του πολιτισμού. Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον των ζωντανών εμφανίσεων και ποια είναι η γνώμη σας για τις  διαδικτυακές συναυλίες;

Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο, μιας και η δική μας τέχνη απαιτεί επικοινωνία, κόσμο και είναι κάτι που κατά την γνώμη μου δεν είναι ωραίο, όταν γίνεται διαδικτυακά, για τον απλούστατο λόγο πως είναι λειψό. Απολείπει η επαφή από εμάς προς τους ακροατές και επίσης η άμεση συγκίνηση. Το καλύτερο θα ήταν να γίνονται οι συναυλίες με λιγότερο κόσμο και όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας.

-Έχετε ζήσει και εργαστεί για πάνω από 35 χρόνια στο εξωτερικό. Τι θα θέλατε ιδανικά να φέρετε από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Τι πιστεύετε πως λείπει στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας του σήμερα;

Θα έφερνα την αξιοκρατία και την αξιοσύνη γενικότερα. Εδώ όλα έχουν να κάνουν με παρέες, κλίκες και ομάδες που δεν αφήνουν τους υπολοίπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Όχι πώς τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν και στο εξωτερικό. Εκεί όμως υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και περισσότερες ανάσες για όλους τους καλλιτέχνες. Στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας, όπως το αποκαλείτε, λείπουν οι καλλιτέχνες και περισσεύουν οι διασκεδαστές.

Και εξηγούμαι – Εγώ ωσάν καλλιτέχνης οφείλω να πάρω θέση για τα κοινωνικά, εθνικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα. Ο διασκεδαστής κάνει την δουλίτσα του, κρατά το στόμα του κλειστό και εισπράττει την αμοιβή του. Καλός και απαραίτητος θα μου πείτε, αλλά οπωσδήποτε απών από τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της χώρας μας.

-Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό έχει επαφή με την κλασική μουσική;

Όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται σε επαφή με την κλασσική μουσική, με κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έγιναν στο παρελθόν ( βλ. Χρήστος Λαμπράκης – με τις σπουδαίες εκδόσεις του στο Βήμα, με τις οποίες επιμόρφωσε πολλές γενεές Ελλήνων). Όμως ας μη γελιόμαστε – ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη και αυτή η μουσική δεν υπάρχει ούτε στην βασική μας παιδεία, ούτε στην καθημερινότητά μας, αλλά ούτε και στο ελληνικό DNA. Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε ακόμη, αλλά πάντα ελπίζουμε και προσβλέπουμε σε κάτι καλύτερο.

-Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για την ίδρυση της Orchestra Mobile;

Η ανάγκη μας να κοινωνήσουμε την σπουδαία ελληνική μουσική, μας οδήγησε στο να ιδρύσουμε την Ορχήστρα Μόμπιλε το καλοκαίρι του 2010, στο Βερολίνο. Μαζί με τον σύζυγο μου, Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, θέλαμε να δείξουμε τον πακτωλό θαυμάσιας ελληνικής μουσικής που υπάρχει στους σπουδαίους μας συνθέτες και έτσι να κοινωνήσουμε τις Μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σταύρου Κουγιουμτζή κ.α., τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό. 10 χρόνια και 150 συναυλίες αργότερα, τα πάνω από 650 μέλη που απαρτίζουν την ορχήστρα μας, από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το Τέλ Αβίβ στο Λονδίνο, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη όρεξη για τα πράγματα που θα καταφέρουμε την επόμενη δεκαετία!

-Με τον άντρα σας, τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, έχετε ιδρύσει την Orchestra Mobile και τη δισκογραφική εταιρεία Human Voice. Πώς είναι να είσαι συνοδοιπόρος με κάποιον και στην τέχνη και τη ζωή;

Είναι δούναι και λαβείν. 11 χρόνια μαζί – δύσκολα και εύκολα χρόνια, γεμάτα επιτυχίες, χαρές και λύπες – όπως είναι η ωραιότητα της ζωής. Έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα ωσάν Μαέστρος και με έχει βοηθήσει με τις επιλογές και την στήριξη του, να έρθω κοντά σε ένα κοινό που δύσκολα έρχεται μία λυρική καλλιτέχνης. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, κάνοντας κριτική και ακούγοντας πολύ ο ένας τον άλλον. Είναι ακριβώς, δούναι και λαβείν.

-Πείτε μας ένα όνειρό σας που θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον.

Πολλά τα όνειρα, λιγοστός ο χρόνος. Ακούστε, κάποιες φορές φαντάζει κοινότυπο, όμως το γεγονός πως κάθε ημέρα ξημερώνει και αρχίζει η ζωή από την αρχή, με μουσικές εξαίσιες και με φωνές που λέει ο Καβάφης, με ανθρώπους που αγαπάς και σε στηρίζουν, με την Μουσική σου που αποτελεί Καταφυγή για εσένα, αλλά και αυτούς που σε ακούνε, τότε επιτρέψτε μου να σας πω, πως το καθημερινό όνειρό μου που βιώνω και για το οποίο είμαι πραγματικά ευλογημένη, είναι υπέροχο!


Διαβάστε επίσης:

Ο Σάκης Ρουβάς και η Σόνια Θεοδωρίδου στο Ηρώδειο