Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την έκθεση που κάνουμε στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο. Αυτή η έκθεση σημαίνει για μένα επιστροφή στο νησί που μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις από τη μία, όταν είχα φέρει μαθητές μου να δουλέψουν για ένα καλοκαίρι στο Δημοτικό Σχολείο της Άνδρου και από την άλλη πραγματοποιείται η έκθεση για την οποία κάναμε πάντα σχέδια με την Ελίζα Γουλανδρή.

Τα έργα που έχω διαλέξει ειδικά για την Άνδρο είναι σε κλίμακα που να ταιριάζει στις Κυκλάδες: πολλά μάρμαρα, λίγα μπρούτζινα με χρώμα, ένα μόνο μνημειακό μεγάλων διαστάσεων,  ακουαρέλες, κολάζ από την τελευταία μου δουλειά. Εκθέτω  επίσης κοσμήματα, τα οποία ονομάζω γλυπτά που φοριούνται.

Είμαι και αισθάνομαι Ελληνίδα, από την κορυφή έως τα νύχια. Αυτός είναι ο τόπος μου αυτό είναι το αίμα μου και νιώθω μεγάλη τύχη, που τα τελευταία χρόνια έχω ατελιέ στην Ελλάδα και μπορώ δουλεύω και εδώ όπως ήταν πάντα το όνειρο μου. Θέλω η Ελλάδα να εκφράζεται μέσα στα έργα μου με όποιο τρόπο μπορώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που θα επισκεφτούν την έκθεση τόσοι φίλοι μου από όλον τον κόσμο και θα μοιραστώ μαζί τους τον ενθουσιασμό μου για την Άνδρο και του θαυμάσιο μουσείο της.

Info: Η Σοφία Βάρη ζωγράφος και γλύπτρια γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής το 1940 από μητέρα Ουγγαρέζα και πατέρα Έλληνα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Ελλάδας. Σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε όλον τον κόσμο ενώ χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι τα μνημειώδη γλυπτά της. Είναι σύζυγος του Φερνάντο Μποτέρο τα τελευταία 38 χρόνια.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 29.


Το Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή φιλοξενεί την έκθεση – αφιέρωμα στο έργο της Σοφίας Βάρη, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες.