Από τις εκδόσεις Κίχλη και την σειρά Τα άστεγα / Αφορισμοί κυκλοφορεί το βιβλίο Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας του Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, εμπειρικό καταστάλαγμα μιας πολύχρονης τριβής με το φαινόμενο της λογοτεχνίας σε όλες της τις μορφές, σχεδιάζει και εικονογραφεί μιαν αυστηρά προσωπική θεώρηση του λογοτεχνικού φαινομένου και των εμπλεκομένων, από τον πομπό στον δέκτη και τούμπαλιν. Αποφθεγματικές, λοιπόν, ρήσεις για τη συγγραφή και την ανάγνωση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, την ποίηση και την πρόζα, την κριτική αξιολόγηση, τη μετάφραση και το πρωτότυπο, τη λογοτεχνία και την ιστορία της λογοτεχνίας ως απόλαυση και σοβαρό παίγνιο, γιατί, φυσικά, «αν η λογοτεχνία δεν είναι παιχνίδι, την έχουμε όλοι πολύ άσχημα».

 

 

“ Διαβάζοντας πως σε κάποιο αρχαίο ιρλανδικό κείμενο αναφέρεται η περίπτωση ενός ποιητή πού, κατηγορηθείς για μοιχεία, καταδικάστηκε σε θάνατο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω πως κάθε πραγματικός ποιητής είναι μοιχός, αφού, εξ ορισμού και κατά σύστημα, απατά την πραγματικότητα. ”

 

“ Ὀταν ο αναγνώστης δημιουργεί, ο συγγραφέας σωπαίνει. ”

 

 

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης, μεταφραστής, κινηματογραφικός και λογοτεχνικός κριτικός, μικρομηκάς κινηματογραφιστής, αλλά και μινιμαλιστής πεζογράφος, εραστής της απόλυτης αφαίρεσης σε κάθε έκφανση της δημιουργικής του δραστηριότητας, ο Αχιλλέας Κυριακίδης αναζητά χρόνια τώρα πειραματικούς τρόπους για να ανιχνευθεί η ουσία της μυθοπλασίας, εν προκειμένω και της θεωρίας και της κριτικής της λογοτεχνίας, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο.