Το Studio Κινητήρας διοργανώνει σεμινάριο Butoh, που αποτελεί πλέον ένα είδος σύγχρονου χορού, με εισηγητή τον Katsura Kan.

 

Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στις 15-19 Ιουλίου 2013.

 

Το Butoh αποκαλείται ο “Σουρρεαλισμός της Σάρκας”. Παρ’όλο που ξεκίνησε ως Πειραματική Performance τις δεκαετίες 1950-1960, σήμερα θεωρείται ένα είδος σύγχρονου χορού κι ένα από τα Ιαπωνικά avantgarde κινήματα τέχνης.

 

Ο KatsuraKan θα μας καθοδηγήσει στη βασική εκπαίδευση του χορού Butoh, διερευνώντας αυτό που ονομάζει “περίεργο σώμα”, μέσω της ομαδικής παρατήρησης της καθημερινής ζωής στην οποία στηρίζει την τοποθέτηση του όσον αφορά στο Butoh ως φιλοσοφία κίνησης. Ο Kan θα μας κατευθύνει σε μια αντιληπτική προσέγγιση του σώματος με τα λεγόμενα “channel works” χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του που στηρίζεται στο “Butohnotation”. Θα μάθουμε να “ξυπνάμε τον εσωτερικό μας θόρυβο” και να “εστιάζουμε στην άλλη πλευρά της πραγματικότητάς μας” μέσω των σημαντικών στοιχείων του Butoh. Θα επαναπροσδιορίσουμε το περιβάλλον μας σαν κοστούμι από το οποίο προερχόμαστε και μέσω της παρατήρησης και του ακούσματος θα συναντήσουμε την προσωπική μας Μυθολογία.

 

Ο Kan θα μας οδηγήσει, θα μας διδάξει και θα μοιραστεί μαζί μας την 30χρονη πορεία του στην ιστορία του Butohγια να αφυπνίσουμε και προκαλέσουμε το δικό μας σώμα.

 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου (σύνολο 20 ώρες) και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου με παρουσίαση από τους συμμετέχοντες υλικού που θα έχει δουλευτεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Επίσης, στις 20 Ιουλίου θα δοθεί μια παρουσίαση/ διάλεξη με χρήση video από τον Kan, στην οποία μπορούν να παρευρεθούν όλοι οι συμμετέχοντες.

 

To σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά κι απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας ή επαφής με το Butoh.

 

Περιεχόμενο σεμιναρίου

  1. PercussionWork (Τι είναι Ρυθμός;)

  2. Φυσικό περπάτημα (Τι σημαίνει φυσικό;)

  3. Messengerworks (Το να ακούμε/ αφουγκραζόμαστε είναι το πιο δύσκολο θέμα)

  4. Butoh notation-1 (η φωνή στην Ποίηση- Θυμήσου το Σώμα σου στην Ασία)

 

Όπως αναφέρει ο KATSURAKan:

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη φιλοσοφία του Butoh όπως προκύπτει από την 50χρονη ιστορία του, την οποία έχω διδαχτεί από 3 Masters, τον ιδρυτή του Butoh, τον Master της Σχολής Kongoh και τον BenSUHARUTO στη Jokjakarta στην Ινδονησία.

 

 Βιογραφικό

Ο KATSURAKan κατάγεται από το Κιότο και είναι ένας Master Butoh καλλιτέχνης ο οποίος συγκαταλέγεται στην πρεσβύτερη γενιά καλλιτεχνών Butoh στην Ιαπωνία. Μεταξύ 1979-1981 δούλεψε ως performer στη σημαντική ομάδα ΒutohByakkosha” και μετά για 20 χρόνια ταξίδεψε και διεξήγαγε έρευνα στην Ινδονησία και την Ταϋλάνδη. Το 2001, ο Kan ξεκίνησε να δουλεύει και να δημιουργεί συνεργασίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ένας αναγνωρισμένος solo και collaborativeperformer (συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και ομάδες) καθώς και χορογράφος. O Kan, παραλλήλα με τις δημιουργικές του εργασίες με “κοσμοπολίτικες κουλτούρες”, έχει δουλέψει επίσης τα τελευταία 30 χρόνια με ομάδες που αποκαλεί “μειoνότητες χορευτών” σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Νοτιο-Ανατολική Ασία. Αυτή τη στιγμή, ερευνά και δουλεύει το project “BeckettBUTOHNotation” στη Γαλλία και το “Oracle & Enigma”, ένα project χορού-ορατόριο στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Kan επιμελήθηκε το Συνέδριο Σύγχρονου Χορού στο Πεκίνο το Σεπτέμβριο του 2012.