Η Γκαλερί Cube, δύο χρόνια μετά την εικαστική συνομιλία των Αντωνία Γρίβα και Κωνσταντίνου Πάτσιου στη διατομική έκθεση “emotional collective” και στο πλαίσιο της Fresh Art, φιλοξενεί από την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 την καινούρια δουλειά της Αντωνίας Γρίβα με τίτλο “Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής”.

Η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, δημοσιογράφος, γράφει για τα έργα του “Reflet d’âme / αντανάκλαση της ψυχής”:

Κατά την εποχή του Ομήρου, η ψυχή ήταν πνοή όμοια με την αναπνοή. Αργότερα, σύμφωνα με τους Ίωνες φιλοσόφους, η ψυχή του ανθρώπου συνιστούσε κινητική δύναμη, η οποία εμψυχώνει, δίνει ζωή στο υλικό και αισθητικό σώμα, είναι η ζωή του ορατού σώματος. Για τον Πλάτωνα, η ψυχή συνιστά τη ζωή, την αρχή της κάθε κίνησης και την ασώματη πραγματικότητα, το εγώ του ανθρώπου, η οποία επιζεί μετά τον θάνατο. Το σώμα, για τον Πλάτωνα, είναι ο ναός της ψυχής. Και ως ναός αντανακλά την κατάστασή της.

 

Είναι δυνατόν αυτό που νιώθουμε μέσα μας να το εκπέμπουμε προς τα έξω μέσα από τη στάση του σώματός μας, μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου μας ή την απουσία αυτών;

 

Λένε πως όταν η ψυχή μιλάει, το σώμα μιλάει. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε μέσα από τα έργα της Αντωνίας Γρίβα. Οι μορφές της, είναι σύγχρονοι ναοί της ψυχής, πάνω στους οποίους αντανακλάται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πνεύμα που φιλοξενούν.

 

Ψυχές βασανισμένες, λυτρωμένες, σε απόγνωση. Με μη λεκτικό τρόπο, μόνο μέσα από εκφράσεις προσώπου και στάσεις σώματος η Αντωνία Γρίβα δημιουργεί ένα εικαστικό ψυχογράφημα με το μολύβι της να «περιγράφει» όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις και τα χρώματα να δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγονται αυτές οι καταστάσεις.

 

Η Αντωνία Γρίβα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, αποδίδει τις μορφές της με αληθοφάνεια, χωρίς να λείπουν τα στοιχεία του ρομαντισμού, οι έντονες και δραματικές φωτοσκιάσεις, το εκφραστικό χρώμα.

 

Όμως, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές η ελπίδα, η αναγέννηση κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή των λουλουδιών, θυμίζοντας πίνακες της βικτωριανής περιόδου. Λουλούδια που προσφέρονται ως δώρα, ως χαρά, ως λύτρωση, λουλούδια που εμφανίζονται ως μία υπόσχεση ανάστασης και αισιοδοξίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Αντωνία Γρίβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή το Χρόνη Μπότσογλου.

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Πάτρα και μία στην Αθήνα, με πιο πρόσφατες τις “emotional collective”, με τον Κωνσταντίνο Πάτσιο (2013, Cube Gallery, Πάτρα) και  “sentimental sequences”, με τον Σταμάτη Λάσκο (2013, a.antonopoulou.art, Αθήνα).

Συμμετείχε, επίσης, στην Art Athina 2014 συμμετοχή με την γκαλερι Αντωνοπούλου, a.antonopoulou.art.και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως ΠΛΟΕΣ ΧΧ : «Πραγματικότητες : Living real !», (Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Άνδρος. 2014), “Vanitas – Ματαιότης”, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας, Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου. 2014),  “Τιμή στον Έλληνα”, Εκδήλωση προς τιμήν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, (Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Μ.Ε.Τ.Η,2014)., “Ο κήπος με τις αυταπάτες” (Cube Gallery, Πάτρα, 2011), “Παράθυρα 9” (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ρέθυμνο, υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Πινακοθήκη Κανακάκη, 2011),  “Δωρηθέντα έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών” (Πάτρα, 2010), Going Youth Festival @ Τεχνόπολις (2009), Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”. 5 ΧΡΟΝΙA ASHINART ( Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας, Πολιτιστικός Πολυχώρος “Μάνος Λοΐζος”, 2009), “Εναλλακτική Ολυμπιάδα”, υπό την διοργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, 2008)

Fresh Art

Η Fresh Art, σαν εικαστική πλατφόρμα της Cube, ξεκίνησε τη δράση της, το καλοκαίρι του 2012 και στόχος της είναι να παρουσιάζονται επιλεκτικά, ενδιαφέρουσες δουλειές νέων εικαστικών που τώρα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης.