Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» από την Πέμπτη …

11 έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στις 21:00, (Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2310 869869) το έργο «Ραχήλ;!», βασισμένο στα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ραχήλ» (1909) και «Μεγάλη Περιπέτεια» (1937).

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο 47ων «Δημητρίων» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και του κύκλου «100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη». 


Λίγα λόγια για το έργο:

Η «Ραχήλ», ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πιο ολοκληρωμένα θεατρικά έργα του Ξενόπουλου, προσεγγίζει τις σχέσεις Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών. Η δράση τοποθετείται στη Ζάκυνθο του 1891 και πραγματεύεται την ιστορία αγάπης, μίας Εβραίας με ένα Χριστιανό. Αν και είναι και οι δύο γόνοι ευκατάστατων, μορφωμένων και απροκατάληπτων αστών, ο έρωτάς τους πυροδοτεί τις αρνητικές αντιδράσεις του περιγύρου τους.

Παράλληλα, ο Ξενόπουλος εντάσσει την ιστορία του στη χρονική συγκυρία, στην οποία εξελίσσεται το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων Εβραίων, με αφορμή τη δολοφονία ενός κοριτσιού στην Κέρκυρα. Τρεις περίπου δεκαετίες μετά, ο Ξενόπουλος δημοσιεύει σε συνέχειες στα «Αθηναϊκά Νέα» το μυθιστόρημα «Μεγάλη περιπέτεια», στο οποίο επαναλαμβάνει το μοτίβο του Χριστιανού που είναι ερωτευμένος με μία Εβραία, με την ιστορία του να τοποθετείται  και πάλι στην περίοδο του 1891.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – κείμενο παράστασης: Πέτρος Ζηβανός
Σκηνικά: Λίλα Καρακώστα
Κοστούμια: Νατάσα Ζηβανού
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Βουρλιώτης, Πέτρος Ζηβανός
Κινησιολογία: Ιωάννα Μήτσικα
Βοηθός σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου
Video: Γιάννης Πειραλής, Βιργινία Ρηγάκη
Οργάνωση παραγωγής: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Παίζουν: Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Τσίκουλας, Τζίμης Κούρτης, Κώστας Βουρλιώτης, Γιάννης Γκουντάρας, Κατερίνα Γιαννούλη, Νίκος Νικολαϊδης, Χρήστος Τσαβλίδης, Έλενα Μιχαηλίδη.