Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου, Ψυχής εγκώμιον της Αννίτας Π. Παναρέτου.

Θυμάμαι νιόπαντρη, μια καρτούλα που συνόδευε ένα ζευγάρι γάντια: «Στο αγαπημένο Ναυσικάκι μου, για να μην κρυώνουν τα χεράκια του». Την έσκισα και την πέταξα –δεν άντεχα τη μητέρα μου ανθρώπινη. Όποτε θυμάμαι την καρτούλα από τότε, με παίρνουν τα δάκρυα. Όποτε, δυστυχώς θυμάμαι άλλες παρεμβάσεις της όταν ήμουν νιόπαντρη, σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να είχα χίλιες καρτούλες για να σκίσω.

Όποτε την κλαίω, την κλαίων γι’ αυτό που δεν υπήρξε. Ίσως, όταν πεθάνει, να την κλάψω για ό,τι υπήρξε, είτε απωθώντας είτε –μακάρι– νοσταλγώντας αυτό το «ό, τι υπήρξε».

Αυτή η αφήγηση σκιαγραφεί το χρονικό μιας σχέσης που παραμένει δυναμική και ενεργή, ακόμα και όταν είναι φαινομενικά απούσα: της σχέσης με τη μητέρα.

Παράλληλα, η αφήγηση αυτή, φιλτραρισμένη μέσα από την ψυχαναλυτική εμπειρία, σκιαγραφεί και το χρονικό μιας προσωπικής μεταμόρφωσης, δηλαδή της μετάβασης από αυτό που ήμουν ή που ήθελα να είμαι, σ’ αυτό που προσπάθησα ή που μπόρεσα να γίνω.  

Σας την απευθύνω, σίγουρη ότι θα φτάσετε κι εσείς στην ίδια χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα διαπίστωση, που σας αφορά τόσο όσο κι εμένα: σαν πεταλούδα ευαίσθητη, αλλά και σαν βράχος ανθεκτική, η ψυχή αντιστέκεται. Η ψυχή θέλει. Η ψυχή δύναται, ανεβαίνει στο φως, ελευθερώνεται και εορτάζει.

Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη θεμάτων και προσώπων της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και με μεταφράσεις. Τα πορτραίτα της είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο.

Μερικά άλλα έργα της είναι:

Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος: συνολική θεώρηση του έργου του (Επικαιρότητα 1990).

Μια ιστορία καλοκαιρινή, παιδικό αφήγημα (Καστανιώτης 1992).

Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία (5 τόμοι), πρόλογος Ζακ Λακαρριέρ (Επικαιρότητα 1995).

Παντελής Πρεβελάκης. Οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου (Καστανιώτης 1996).

Η ηδονή και η οδύνη των βιβλίων. Χρυσόστομου Γανιάρη βίος και έργα (Ε.Λ.Ι.Α. 2002).

Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία (Σαββάλας 2002).

Ελλάδα. Διαδρομή αιώνων, δίγλωσσο λεύκωμα (Έφεσος 2003).

«Η παρηγορία των επιστολών σου…». Ευανθία Καΐρη και Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: Αλληλογραφώντας, όπως θα ήθελαν (Ωκεανίδα 2007).

Από τις εκδόσεις της Εστίας (2011) κυκλοφορεί το δεύτερο μυθιστόρημά της Τα Πορτραίτα της.