Η αγαπημένη ταινία της Disney/Pixar με τίτλο «Ψάχνοντας τον Νέμο» παρουσιάζεται πλέον σε 3D

… από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013.


«Τα ψάρια είναι φίλοι. Όχι φαΐ».

Το «Ψάχνοντας τον Νέμο» είναι μια ταινία ορόσημο για τον χώρο του animation και όχι μόνο. Απέσπασε το 2003 το  Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, θριαμβευτικές κριτικές αλλά και την αγάπη του κοινού. Συνεχίζει μέχρι σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, να θεωρείται μία από τις λαμπρότερες στιγμές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του σινεμά. Οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, το υποδειγματικό σενάριο που ξετυλίγει μία αστεία όσο και συγκινητική σχέση πατέρα-γιού και η καταπλητικτική απόδοση του ωκεανού συνθέτουν αυτή τη μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Η τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία της Disney/Pixar επιστρέφει στις αίθουσες τρισδιάτατη και ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Σύνοψη:
Εξαιτίας της επίθεσης ενός καρχαρία στη γειτονιά όπου ζούσαν οι γονείς του κλοουνόψαρου Νέμο, το μόνο ψάρι που διασώζεται είναι ο πατέρας του, Μάρλιν, και το αυγό του Νέμο που ακόμα δεν έχει εκκολαφθεί. Η υπερπροστατευτικότητα του Μάρλιν στη μετέπειτα ζωή του μοναχογιού του Νέμο θα τον οδηγήσει σε μια επικίνδυνη πράξη, που θα έχει ως αποτέλεσμα να περάσει από χίλια κύματα για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει κοντά του.
17 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Διάρκεια: 100’
Σχετικά με την παραγωγή και το 3D
Ο σκηνοθέτης Andrew Stanton που έχει βραβευτεί με Όσκαρ για το «Ψάχνοντας τον Νέμο» και το 2008 για το «WALL•E» λέει ότι η τρισδιάστατη έκδοση της ταινίας κόβει την ανάσα. «Το 3D δίνει την αίσθηση ότι είσαι κάτω από το νερό. Κάνει τις τρομαχτικές σκηνές ακόμα πιο τρομαχτικές. Κάνει τις όμορφες στιγμές ακόμα πιο όμορφες. Σε βάζει πιο βαθιά στην ιστορία.  Κάνει τα πάντα πιο έντονα».

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων το 2003, ενώ ήταν υποψήφια για  Όσκαρ Σεναρίου, Μουσικής και Μοντάζ Ήχου, όπως και για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ. Το 2008 το Αμερικανικό Ινστιτούτο συμπεριέλαβε το φιλμ ανάμεσα στα κορυφαία δέκα καλύτερα φιλμ κινουμένων σχεδίων. Παραμένει μέχρι σήμερα η πέμπτη πιο κερδοφόρα ταινία κινουμένων σχεδίων παγκοσμίως.

Trivia/Fun Facts
•    Η έρευνα είναι το παν όταν πρόκειται για ταινία της Pixar Animation. Στην περίπτωση του «Ψάχνοντας τον Νέμο» η ομάδα επισκέφτηκε ενυδρεία, έκανε καταδύσεις στη Χαβάη και στο Μοντερέι, μελέτησε με τις ώρες την τεράστια δεξαμενή με τα ψάρια που φτιάχτηκε για την ταινία και τέλος παρακολούθησε διαλέξεις από ιχθυολόγο.
•    Η ομάδα πίσω από την ταινία βρήκε έμπνευση και τις παλιότερες ταινίες της Disney με υποβρύχιες σκηνές, όπως στα  “Pinocchio,” “The Sword in the Stone,” “Bedknobs and Broomsticks” και  “The Little Mermaid.  Τέλος, η νατουραλιστική απεικόνιση της φύσης στο  “Bambi” άφησε το στίγμα της στη δημιουργία του Νέμο.
•    Για τις ανάγκες της ταινίας συντάχθηκαν έξι διαφορετικές ομάδες τεχνικών που ειδικεύοντας σε διαφορετικά συστατικά και περιβάλλοντα. Έτσι δημιουργήθηκαν τμήματα για τον ωκεανό, για τον κοραλιογενή ύφαλο, για τους καρχαρίες, για το ενυδρείο, για τη σκηνή με τις χελώνες και φυσικά ένα τμήμα για τους χαρακτήρες των πτηνών και των ανθρώπων.
•    Η ομάδα που ασχολήθηκε με τον κοραλιογεννή ύφαλο αφιέρωσε ένα ολόκληρο χρόνο στην έρευνα των κοραλιών και των σφουγγαριών. Τελικά, έφτιαξαν ένα βασικό μοντέλο σφουγγαριού από το όποιο προέκυψαν 20 παραλλαγές.
•    Στο ενυδρείο υπάρχουν 120,000 βοτσαλάκια, ενώ στη σεκάνς με τις χελώνες η ομάδα έφτιαξε 200 χελώνες.
•    Το να φτιάξει κανείς το ηχητικό περιβάλλον του ωκεανού είναι μια πραγματική πρόκληση.  Έτσι, για τον ήχο που κάνουν τα πτερύγια των ψαριών χρησιμοποιήθηκε μια χαρτοπετσέτα, ενώ για το περιβάλλοντα χώρο καταγράφηκαν ήχοι από ι τζακούζι.
•    Οι χαρακτήρες των ταινιών της Pixar είναι αποτέλεσμα ετών σχεδιασμού. Ο Νέμο εμφανίζεται για πρώτη φορά ως λούτρινο στο δωμάτιο της Μπού από την ταινία «Μπαμπούλες Α.Ε.». Το ίδιο το «Ψάχνοντας τον Νέμο» φιλοξενεί χαρακτήρες από ταινίες που ακολούθησαν. Έτσι, στην αίθουσα αναμονής του οδοντίατρου ένα αγοράκι διαβάζει ένα κόμικ που τιτλοφορείται Mr. Incredible, προς τιμή της ταινίας «Οι Απίθανοι», ενώ έξω από το οδοντιατρείο περνάει κάποια στιγμή ο Λουίτζι το αυτοκίνητο που αργότερα εμφανίζεται στο «Αυτοκίνητα».
•    Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Glenn McQueen (1960-2002), ενός animator της Pixar το όνομα του οποίου δόθηκε στον πρωταγωνιστή στην ταινία «Αυτοκίνητα».
•    Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας που εμφανίζεται στην ταινία ονομάζεται Μπρους. Το ίδιο όνομα είχε δοθεί και στον καρχαρία που έπαιζε στα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Steven Spielberg προς τιμή του δικηγόρου του Bruce Ramer.

Credits:
Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Σενάριο: Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds
Ακούγονται: Ντίνος Σούτης, Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Σωκράτης Ντούνης