Θέατρο - Χορός / Νέα

Προμηθέας Δεσμώτης, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Στο πλαίσιο του φεστινού Φεστιβάλ Οίτης το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη, με τον Χρίστο Καλαβρούζο στο ρόλο του Προμηθέα, την Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του φεστινού Φεστιβάλ Οίτης το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη, με τον Χρίστο Καλαβρούζο στο ρόλο του Προμηθέα, την Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου και στρέφεται εναντίον της τυραννίας και της βίας. Ο Δίας, ο νέος κυρίαρχος του κόσμου σκοπεύει να εξοντώσει το ανθρώπινο γένος. Όμως, ο Προμηθέας αντιδρά στα σχέδια του, αντιστέκεται, χαρίζει στους ανθρώπους τη φωτιά και τους σώζει από την καταστροφή.

Ο Δίας για να τον τιμωρήσει, τον καρφώνει στα βράχια της Σκυθίας στέλνοντας το μήνυμα ότι στη νέα τάξη που εγκαθίδρυσε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανυπακοή. Ο Προμηθέας υπομένει το μαρτύριό του με αλύγιστη θέληση και διαμηνύει την πίστη του ότι θα επικρατήσει το δίκαιο. Η πένα του Αισχύλου αποτύπωσε στην μνήμη των ανθρώπων το πρόσωπο του Προμηθέα ως το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.

Ο Αισχύλος που έζησε την μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών πίστευε ότι μόνο ένας ελεύθερος και δημοκρατικός άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει. Η ελευθερία της πατρίδας του ήταν γι αυτόν η βασική προϋπόθεση για να γράψει τις τραγωδίες του. Στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλος πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία.

Θέατρο - Χορός / Νέα

Προμηθέας Δεσμώτης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, με το περίφημο έργο του Αισχύλου.
Η παράσταση είναι μια συλλογική εμπειρική κ…

Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, με το περίφημο έργο του Αισχύλου.

Η παράσταση είναι μια συλλογική εμπειρική κατάθεση σημαντικών συντελεστών του θεάτρου μας που με σεβασμό στο λόγο και στην παράδοση φιλοδοξεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.

Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.

Το ρόλο του Προμηθέα θα ερμηνεύσει ο Χρίστος Καλαβρούζος που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Μουλλά, τα σκηνικά της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η μουσική διδασκαλία της Ολυμπίας Κυριακάκη-Λουκίσσα και οι χορογραφίες της Έρσης Πήττα.  

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κράτος: Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Ήφαιστος: Βασίλης Κολοβός, Βία: Θωμάς Βούλγαρης, Ωκεανός: Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Ιώ: Γιούλη Τάσιου και Ερμής: Θωμάς Βούλγαρης.

Χορός: Τίνα Αλεξοπούλου, Εύα Βάρσου, Μάρα Βλαχάκη, Μαρία Γίτσα, Ευγενία Δημητροπούλου, Βάσω Καρπούζα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Δήμητρα Φράντζιου, Εύη Φώτου.