Κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου έρχεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων να μας θυμίσει πως δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον πλανήτη. Από την καθιέρωση της – το 1931 από μια ομάδα οικολόγων στη Φλωρεντία της Ιταλίας – έως σήμερα, είναι ένας τρόπος για να αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση η δεινή θέση των απειλούμενων ειδών και να προωθηθεί η προστασία των ζώων. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα θέμα που λύνεται με συζήτηση, αλλά η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού δεν είναι θέματα αμελητέα.

Η φράση του Μίλαν Κούντερα «Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο», έρχεται να μας θυμίσει την ευθύνη μας για την προάσπιση κάθε μορφή ζωής.

Το CultureNow συγκέντρωσε 5 τίτλους με αφορμή τη σημερινή ημερομηνία, και σας προτείνει να τους αναζητήσετε σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 5 βιβλιοπροτάσεις

Ζωόπολις | Sue Donaldson & Will Kymlicka | Εκδόσεις Πόλις

Για δοκίμιο κορυφαία πρόταση αποτελεί το «Ζωόπολις– Μια πολιτική θεωρία για τα δικαιώματα των ζώων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

H Ζωόπολις εγκαινιάζει μια νέα αντίληψη για τα δικαιώματα των ζώων. Δεν αρκεί, όπως κάνουν οι κλασικές ηθικές θεωρίες, να καταγγέλλουμε την κακομεταχείριση των ζώων, όταν, στην πραγματικότητα, τα ζώα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και απλά μέσα για την εξυπηρέτηση των σκοπών μας. Η Ζωόπολις μετατοπίζει τη συζήτηση από το πεδίο της ηθικής στο πεδίο της πολιτικής, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα, που πηγάζουν από τους ποικίλους και διαφοροποιημένους τρόπους με τους οποίους τα ζώα σχετίζονται με τις ανθρώπινες κοινωνίες και τους θεσμούς.

Υποστηρίζει ότι διαφορετικές κατηγορίες ζώων βρίσκονται σε διαφορετικές σχέσεις με τις πολιτικές κοινότητες των ανθρώπων. Θα πρέπει να βλέπουμε τα εξημερωμένα ζώα ως συμπολίτες μας, ως πλήρη μέλη μεικτών κοινωνιών που απαρτίζονται από ανθρώπους και ζώα, τα οποία συμμετέχουν στο συνεργατικό εγχείρημα της κοινής ιδιότητας του πολίτη.

Τα ζώα της άγριας φύσης, αντιθέτως, σχηματίζουν τις δικές τους κυρίαρχες κοινότητες που δικαιούνται προστασία απέναντι στην αποικιοποίηση, την εισβολή, την κυριάρχηση και άλλες απειλές για τον αυτοκαθορισμό τους. Τα ζώα «οριακής ταξινόμησης» –τα οποία είναι μεν άγρια, ζουν όμως μέσα σε ανθρώπινους οικισμούς (όπως τα κοράκια και τα ρακούν)– θα πρέπει να θεωρούνται «μέτοικοι», που κατοικούν στις κοινωνίες μας και απολαμβάνουν την ασφάλεια του κράτους δικαίου, αλλά δεν διαθέτουν τα πλήρη δικαιώματα ούτε υπέχουν τις ευθύνες που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τα θεμελιώδη και απαραβίαστα δικαιώματα όλων των ζώων, είναι ωστόσο αναπόφευκτο να διατηρούμε διαφορετικές σχέσεις με αυτά, οι οποίες βέβαια αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων απέναντί τους. Άνθρωποι και ζώα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι σε ένα σύνθετο δίκτυο σχέσεων· η Ζωόπολις προσφέρει ένα πρωτότυπο και θετικό όραμα για το πώς μπορούμε να θεμελιώσουμε αυτό το δίκτυο σχέσεων πάνω σε αρχές δικαιοσύνης και συμπόνιας.

Στη Σκιά του Ανθρώπου | Jane Goodall | Εκδόσεις Αντιγόνη

Η ανθρωπολόγος Jane Goodall (Τζέιν Γκούντολ) υπογράφει μια μελέτη που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως.

Στη Σκιά του Ανθρώπου η Τζέιν Γκούντολ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις παρατηρήσεις της ζωής των άγριων χιμπατζήδων, αλλά και τις εμπειρίες από τη ζωή της στη ζούγκλα της Τανζανίας. Αυτή η αφήγηση είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ για τη συμπεριφορά των ζώων. Η Γκούντολ ήταν η πρώτη που μελέτησε χιμπατζήδες σε φυσικό περιβάλλον και το έργο της γνώρισε τεράστια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σ’ αυτό το βιβλίο η διάσημη επιστήμονας περιγράφει πώς κατάφερε μετά από επίπονες προσπάθειες να παρατηρήσει την άγνωστη μέχρι τότε συμπεριφορά των χιμπατζήδων, όπου μεταξύ άλλων, πρώτη αυτή είδε μια ομάδα να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και μπόρεσε να αποτυπώσει τις πολύπλοκες κοινωνικές τους σχέσεις. Η Σκιά του Ανθρώπου αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο βιβλίο της Γκούντολ και μεταφράστηκε σε 48 γλώσσες.

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει | Sun-Mi-Hwang | Εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει», με την Μπουμπουκίτσα, είναι διηλικιακό παραμύθι με αλληγορίες και συμβολισμούς. Πρόκειται για να παγκόσμιο best seller με αφηγήτρια μια κότα για την ελευθερία, τη γενναιότητα, την αφοσίωση, τα όνειρα, την οικογένεια και πάνω από όλα την ανάγκη για αγάπη.

«Όλη η ομορφιά του κόσμου κλείνεται μέσα σε τούτο εδώ το μυθιστόρημα, αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα, που ξεχειλίζει από περιπέτειες, από όνειρα που βγαίνουν αληθινά κι από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη. Μια αλληγορία για τη ζωή, γραμμένη με μαεστρία… στο πνεύμα βιβλίων που έχουν γίνει κλασικά. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών»

Τα παρεξηγημένα ζώα | Corrigan Sophie | Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο «Τα παρεξηγημένα ζώα» έρχεται με χιούμορ να διαφωτίσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες για όλα αυτά τα πλάσματα που η ανθρώπινη άγνοια έχει αδικήσει.

«Εσείς οι άνθρωποι έχετε διαδώσει κακές φήμες για εμάς! Λέτε ότι είμαστε τρομακτικά, ανατριχιαστικά, επικίνδυνα και φρικιαστικά.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους γιατί αγανακτήσαμε πια με τα ψέματα που διαδίδετε. Σε αυτό το βιβλίο σάς δίνουμε όλες τις πραγματικές πληροφορίες για το τι κάνουμε, τι τρώμε, πώς επικοινωνούμε και με ποιους τρόπους τελικά βοηθάμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ εσάς τους ανθρώπους.

Δεν είμαστε καθόλου ΚΑΚΑ ΖΩΑ!

Είμαστε απλώς… παρεξηγημένα!»

 Το μεγάλο βιβλίο των πουλιών: Μια διασκεδαστική εγκυκλοπαίδεια για τα πτηνά | Γιούβαλ Ζόμερ | Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για παιδιά ηλικίας 3+, ώστε να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Αν η φιλοπεριέργεια επεκταθεί, υπάρχουν και άλλοι τίτλοι στη σειρά, όπως Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών & Το μεγάλο βιβλίο των θηρίων.

Γιατί είναι ροζ τα φλαμίνγκο; Μιλούν οι παπαγάλοι; Είναι φαλακροί οι φαλακροί θαλασσαετοί; Μάθε τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις για τα πουλιά. Παίξε, ψάξε και βρες τες μέσα στις εικόνες. Μπορείς να βρεις το αυγό; Γνώρισε όλα τα πολύχρωμα, υπέροχα, αστεία και εκπληκτικά φτερωτά πλάσματα του κόσμου σε αυτό το φανταστικό παιδικό βιβλίο για τα πουλιά. Μάθε πώς κυνηγούν, πώς επιβιώνουν και πώς κάνουν επίδειξη τα διάφορα είδη πουλιών.

Photo Credit: 2Photo Pots, via UnSplash