Η παράσταση Passport – Στην προκυµαία της Σµύρνης, έχοντας τη μνήμη ως βασικό δραματουργικό εργαλείο και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή, συνθέτει το πρωτότυπο αυτό κείμενο που έχει σκοπό να θυμίσει τους δεσμούς των Ελλήνων με την προσφυγιά.

Επτά γυναίκες ηθοποιοί από την Ουκρανία, τον Πόντο, την Αρμενία, τη Συρία, την Κύπρο και τη Σμύρνη αφηγούνται επί σκηνής τις προσωπικές τους ιστορίες, παρουσιάζοντας μέσα από το πρωτότυπο δραματοποιημένο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη τη μαρτυρία προσφυγιάς τριών γενεών από την καταστροφή της Σμύρνης έως σήμερα και εκφράζοντας μια διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα από την προσωπική αφήγηση και το τραγούδι, η παράσταση στέλνει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα, συνδυάζοντας τη μνήμη από χαμένες πατρίδες µε ακούσματα της μουσικής µας παράδοσης. Ο συγκερασμός αυτός των δύο δραματικών χρόνων: του «ενεστώτα» των προφορικών μαρτυριών και του «παρελθόντος» αποσκοπεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος.

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ραφίκα Σαουίς, Νιόβη Χαραλάμπους και Ερμίνα Κυριαζή – σε διπλή διανομή, Έλενα Μαρσίδου, Ρομίνα Κατσικιάν, Μαρία Ζορμπά
Παραγωγή: Daydreams – Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών

Διαβάστε επίσης:

Passport, του Μάνου Καρατζογιάννη σε περιοδεία
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων