Ύστερα από δυο χρόνια περιοριστικών όρων και αποκλεισμού, συνεπεία της πανδημίας, τόσο στις παραστατικές τέχνες όσο και στην κοινωνική μας ζωή εν γένει, το Φεστιβάλ Ρεματιάς, έχοντας τηρήσει απαρέγκλιτα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με εύλογο αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά την ευρεία του απήχηση στο κοινό, ξαναβρίσκει τον χαρακτήρα του και έρχεται να διεκδικήσει και πάλι το γνώριμο ενδιαφέρον των θεατών, στο αναβαθμισμένο αισθητικά θέατρο, ύστερα από ανακαίνιση στη σκηνή και τα καθίσματα, σε αρμονία με το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης, ξεκινά στις 12 Ιουνίου με μια μοναδική συναυλία από την Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Colorado Springs (CSYSA), το πρόγραμμα της οποίας ανοίγει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, και συνεχίζεται μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, αριθμώντας στο θέατρο της πόλης περίπου 70 εκδηλώσεις, από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, με ελεύθερη είσοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα. Ωστόσο στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν με ελεύθερη είσοδο στις περισσότερες γειτονιές της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες για τις εκδηλώσεις στο θέατρο μπορούν να τις παρακολουθήσουν, αφού προμηθευτούν το δελτίο εισόδου τους, ενώ για τις εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης ισχύει αυθόρμητη προσέλευση.

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στη Ρεματιά, οι Νύχτες Αλληλεγγύης, δέχονται για μια ακόμη χρονιά τις συνεισφορές των πολιτών που το επιθυμούν, σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Από τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν και φέτος καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημοφιλείς παραστάσεις, ωστόσο παραμένοντας πιστό στις δεσμεύσεις του, το φεστιβάλ στηρίζει τους νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά και η Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, OUR FESTIVAL από την ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς», που θα διαρκέσει από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας καθημερινά περισσότερες από μία παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κουκλοθεάτρου, video art, παραστάσεις για παιδιά, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Το φετινό φεστιβάλ θα υποδεχτεί ωστόσο και δύο σημαντικές ορχήστρες νέων από το εξωτερικό: την Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Colorado Springs (CSYSA) και τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Manheim Youth Symphony Orchestra σε συνεργασία με την Underground Youth Orchestra, με την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου έχει συμπράξει για τη δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

Με προμετωπίδα τού ότι «η τέχνη μας στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη και τους ανθρώπους της» και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε όλοι και όλες μαζί να ξεπεράσουμε τα όποια τραύματα άφησε η πρόσφατη περίοδος στον πολιτισμό και την ψυχή μας, ο Δήμος Χαλανδρίου μας καλεί στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης με την προσδοκία να ξαναχτίσουμε την επί-κοινωνία μας με υλικά την τέχνη και την αλληλεγγύη.

Το συνοπτικό πρόγραμμα

Θέατρο Ρεματιάς

ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Colorado Springs (CSYSA)

Η διεθνούς φήμης αμερικανική ορχήστρα, φιλοξενούμενη του Δήμου Χαλανδρίου, με τη συνεργασία της Underground Youth Orchestra και του American College of Greece, προαναγγέλλει την έναρξη του φεστιβάλ ερμηνεύοντας κλασικά έργα υπό τη διεύθυνση του Gary Nicholson. Τη συναυλία ανοίγει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1
Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου

Αφιέρωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Ιωαννίδης. Σολίστ: Τζίνα Πούλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 2
Στην προκυµαία της Σµύρνης – Passport

Μουσικοθεατρική παράσταση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή. Μαρτυρίες προσφυγιάς και μικρασιάτικα τραγούδια. Δραµατολογική επεξεργασία κειµένων – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

ΚΥΡΙΑΚΗ 3
100 χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2022

Ο Γρηγόρης, η Άννα Μπιθικώτση και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση». Σταθμοί της ζωής του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

ΤΡΙΤΗ 5
«Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Παράσταση μουσικής και λόγου, με το μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», Λιποτάκτες. Τραγούδι: Παναγιώτης Πετράκης. Κείμενά της διαβάζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6
«Μαζί» live – Ρίτα Αντωνοπούλου – «Ρεβάνς»

ΠΕΜΠΤΗ 7
Μουσικά & ανάποδα*

Ομάδα «Κοπέρνικος». Παράσταση για παιδιά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8
Cantando con los amigos! – Alejandro Díaz

Μουσική βραδιά με ρεπερτόριο από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

ΣΑΒΒΑΤΟ 9
Σμύρνη – Ιωνία – Ελλάδα. Ταξιδεύοντας με μια αγκαλιά τραγούδια

Γιώργος Υδραίος – Μαρία Σουλτάτου. Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΚΥΡΙΑΚΗ 10
Αρκάδων Γη – Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου

Μουσική παράσταση – ταξίδι στην ιστορία της Αρκαδίας: από τον αυλό του Πάνα μέχρι τις σύγχρονες μελωδίες. Κείμενο – σκηνοθεσία Βασίλης-Δημοσθένης Μπουζαλάς

ΔΕΥΤΕΡΑ 11
Νησί μέσα στην πόλη
Ο Γιώργης Χριστοδούλου στα τραγούδια της Αρλέτας

Ο στενός συνεργάτης της αγαπημένης ερμηνεύτριας, Γιώργης Χριστοδούλου, ερμηνεύει τραγούδια της σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στις εμφανίσεις της στη Ρεματιά.

ΤΡΙΤΗ 12
Λένα Αλκαίου – Θάνος Ολύμπιος

Τραγούδια γνωστών Ελλήνων δημιουργών

ΤΕΤΑΡΤΗ 13
RapDunk

Καλλιτέχνες και σχήματα της ελληνικής ραπ μουσικής σκηνής.

ΠΕΜΠΤΗ 14
mέta-μπουλούκι 0.2 / Στην ξενιτιά με πείσμα *

Αυγερινή Γάτση – Δημήτρης Μυστακίδης – Σπύρος Γραμμένος – Κωνσταντίνος Πουλής – Γιάννης Ταυλάς
mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού)
Μουσική βραδιά με ιστορίες νέων και παλιών μορφών ξεριζωμού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15
Στον ασκιανό του φεγγαριού – Γιάννης Χαλκιαδάκης

Ο Ρεθυμνιώτης τραγουδοποιός σε μια συναυλία με έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα. Μαζί του στο τραγούδι η Διαμάντη Δαγιάση και επταμελής μπάντα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16
Συναυλία Γιώργου Ανδρέου

Στο πρώτο μέρος, ο Γιώργος Ανδρέου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Σταύρος Σιόλας παρουσιάζουν επί σκηνής γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια τους. Στο δεύτερο μέρος, «Από τη Σμύρνη ως το λαϊκό τραγούδι του άστεως» – μια εργασία του Γιώργου Ανδρέου πάνω στη μετάβαση από τη σμυρνέικη στη λαϊκή μουσική. Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18
Ταρτούφος του Μολιέρου

Σκηνοθεσία Ιωάννα Μπακαλάκου. «ΑΡΓΩ» Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου

ΤΡΙΤΗ 19
Ο Παντελής Αμπαζής σε τραγούδια περιωπής

Ελαφρά τραγούδια και βαριά λαϊκά με jazz διάθεση και rock άποψη

ΠΕΜΠΤΗ 21
Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

Στο πρώτο μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου ερμηνεύει έργα του και στο δεύτερο ο ίδιος ο συνθέτης διευθύνει την ορχήστρα του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22
Οι Μέλισσες αγριεύουν τις νύχτες

Μουσική και τραγούδια από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Με την Aναστασία Μουτσάτσου, τον Alex Sid και την Ελένη Καρακάση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23
Vana Ba Afrika Summer Concert & Bazaar

Μουσική και χοροί από διάφορες χώρες της Αφρικής, τοπική κουζίνα, χειροτεχνίες και έργα λαϊκής τέχνης, face painting

ΔΕΥΤΕΡΑ 25
Τρωάδες του Ζ.Π. Σαρτρ

Καθολικά προσβάσιμη παράσταση από την επαγγελματική συμπεριληπτική (ανάπηρων και μη ανάπηρων ατόμων) θεατρική ομάδα ΘΕ.Α.Μ.Α. σε συνεργασία με την Γιώτα Βέη. Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου

ΤΡΙΤΗ 26
Δείπνο με φίλους του Ντόναλντ Μάργκιουλις

Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 27
Ταξίδι απ’ τη Μικρασία στο Βόρειο Αιγαίο

Μουσική παράσταση, µε αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού των παραλίων της Μικράς Ασίας. Τα μικρασιάτικα τραγούδια που μετά την καταστροφή του 1922 πέρασαν στο Βόρειο Αιγαίο. Επιµέλεια κειµένων – αφήγηση: Κώστας Μέτζελος. Μάνος Κουτσαγγελίδης, τραγούδι – κανονάκι. Κώστας Καλδέλης, τραγούδι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29
Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου

Μουσική – ποιητική παράσταση αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Με την Πέμη Ζούνη και τον Ιάκωβο Κολανιάν

ΣΑΒΒΑΤΟ 30
Δημήτρης Ζαφειρέλης & New Group

Νέο ροκ τζαζ, μπλουζ, έθνικ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1
Δέσποινα του Κανενού

Θεατρική παράσταση με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή, βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες. Σκηνοθεσία: Νικολέτα Βλαβιανού

ΤΕΤΑΡΤΗ 3
Μήδεια του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Κάτια Γέρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μανχάιμ

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Underground Youth Orchestra υποδέχεται τη γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία στο Φεστιβάλ Ρεματιάς. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24
Café Aman – Σμυρνέικο μινόρε / Σμύρνη – Σύρα – Πειραιάς

Κώστας Φέρρης, Θέσια Παναγιώτου. Μουσικό οδοιπορικό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παίζουν και τραγουδούν: Θεοδοσία Στίγκα: τραγούδι. Γιώργος Κουτουλάκης: τραγούδι–μπουζούκι. Μάνος Κουτσαγγελίδης: τραγούδι–κανονάκι. Θοδωρής Λίζος: τραγούδι–μπαγλαμάς–κιθάρα. Σπύρος Κονσολάκης: κιθάρα. Αντώνης Τζίκας: κοντραμπάσο. Επί σκηνής και ο Κώστας Φέρρης.

ΠΕΜΠΤΗ 25
Jurassic Adventures*

Διαδραστική παράσταση για παιδιά και ενήλικες σε έναν προϊστορικό κόσμο δεινοσαύρων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26
Από τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο

Βαγγέλης Σαραντίδης: βιολί-τραγούδι, Γιάννης Νιάρχος: κιθάρα-τραγούδι, Σταυρούλα Σπανού: σαντούρι, Παναγιώτης Κάιτατζης: ούτι, Ιγνάτιος Σαραντίδης: λαούτο. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27
Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης*

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης. Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου

30 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου
OUR FESTIVAL 8

Συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 5
Δον Κιχώτης*

Παράσταση για παιδιά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7
Η γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

ΠΕΜΠΤΗ 8
Stand Up Comedy Night με τον Κώστα Μαλιάτση*

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9
Παραγγελιές

Stand Up Comedy Night με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο*

ΣΑΒΒΑΤΟ 10
Με παρέσυρε το ρέμα

Ρεμπέτικη βραδιά με τους Γιαγκίνηδες*

ΔΕΥΤΕΡΑ 12
Ανάθεμα του Γιώργου Αδαμαντιάδη*

Από τη θεατρική ομάδα «Τα Μπάσταρδα του Σίσυφου».

ΤΕΤΑΡΤΗ 14
Αγγέλα Παπάζογλου

Ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης». Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16
Ayşem – Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρικόλακες στην οθωμανική Κρήτη

Πρωτότυπη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα SplishSplash. Σενάριο, Σκηνοθεσία: Johnny O.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17
Σταμάτης Χατζηευσταθίου 2022

Τραγούδια από το δισκογραφικό έργο του καλλιτέχνη καθώς και παλιότερα αγαπημένα τραγούδια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18
Πάρτι των αναμνήσεων

Ένωση Παλαιών Προσκόπων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19
Παντελής Κυραμαργιός & Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης

Δυο αγαπημένοι τραγουδοποιοί παρουσιάζουν το νέο τους δισκογραφικό έργο και πρωτότυπες διασκευές.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21
Ακούω ήχον κώδωνος*

Θεατρική σύνθεση από έργα του Μποστ επιμελημένα από τον Θανάση Παπαγεωργίου. Από το ιστορικό Θέατρο ΣΤΟΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του. Με τον Θανάση Παπαγεωργίου, τη Λήδα Πρωτοψάλτη κ.ά. Συμμετέχει ο Διονύσης Τσακνής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23
Τα ερείπια των Αθηνών

Από το ομότιτλο βιβλίο του Τάκη Σιμώτα «Η ιστορία ως θέαμα και ως όργανο πολιτικού προσανατολισμού». Σκηνοθεσία: Σπύρος Βραχωρίτης.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 θα πραγματοποιηθούν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στις γειτονιές της πόλης. Συναυλίες, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις θα παρουσιαστούν σε πολλές γωνιές του Χαλανδρίου. Στο Πάρκο Ιωαννίνων και Τυμφρηστού θα φιλοξενηθεί διήμερο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου ενώ το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στο Χαλάνδρι για μια ακόμη χρονιά και δίνει την ευκαιρία στους φίλους και φίλες των ταινιών μικρών μήκους να τις απολαύσουν στον κινηματογράφο «Αθηνά» στις 28 Ιουνίου.

*Οι εκδηλώσεις με αστερίσκο έχουν εισιτήριο που καθορίζει η αντίστοιχη παραγωγή.