Το An Clubξεκινάει το χειμερινό συναυλιακό του πρόγραμμα υποδεχόμενο τους Parquet Courts, για μια βραδιά την οποία θα ανοίξει η Rita Mosss, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα με την υπερπροσφορά και σχεδόν καθημερινή εναλλαγή μουσικών προτάσεων, ένα νέο εκκολαπτόμενο συγκρότημα να συναρπάσει κατά σχεδόν πλήρη ομοφωνία όλους όσους το ακούν; Από ότι φαίνεται η απάντηση είναι, ναι, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Διότι αυτό έχει γίνει με τους Parquet Courts εν έτει 2013, το συγκρότημα από την Νέα Υόρκη (μέσω…Τέξας) που έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε στην πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα.

Οι Parquet Courts, λοιπόν, αποτελούνται από τέσσερις Τεξανούς εσωτερικούς μετανάστες που προσγειώθηκαν στο Brooklyn. Τα αδέλφια Savage (Andrew στην κιθάρα, Max στα τύμπανα) και τους Austin Brown στην κιθάρα και Sean Yeaton στο μπάσο αντίστοιχα. To όνομα της μπάντας, μάλιστα, προέρχεται από το πάλαι ποτέ Boston Garden, έδρα των θρυλικών Boston Celtics και το χαρακτηριστικό παρκέ (!!!) του γηπέδου.

 

Το 2011 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο σε μορφή κασέτας με τίτλο American Specialities (επανεκδόθηκε σε βινύλιο από την μικρή δισκογραφική Play Pinball! Records) και αρχίζουν να εμφανίζονται ζωντανά και με εντατικούς ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και της βορειοανατολικής ακτής. Ακολούθως, το 2012 κυκλοφορεί το πρώτο τους «επαγγελματικό» άλμπουμ, το περίφημο Light Up Gold (2012, What’s Your Rupture?) που τυγχάνει διθυραμβικής υποδοχής και εδραιώνει τον ήχο του συγκροτήματος σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ.

 

Οι Parquet Courts φέρνουν στην μνήμη τα πρώιμα ανεξάρτητα συγκροτήματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ: ολίγον από την γνωστική αθωότητα των The Feelies, τους ανεξάντλητους κιθαριστικούς διαλόγους των Television και ρυθμούς που θυμίζουν την εποχή που ο Jonathan Richman είχε τους Modern Lovers ως συγκρότημα και όχι ως μουσική υπόκρουση στις καλώς εννοούμενες εμμονές του. Οι στίχοι φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στους Parquet Courts: η μουσική τους δομείται γύρω από παρατηρήσεις για ανιαρά καθημερινά επεισόδια, για καταστάσεις που φαντάζουν από ευτράπελες μέχρι και σουρεαλιστικές και εν γένει για την βαρεμάρα μιας κοινωνίας που φαντάζει να έχει λύσει όλα τα προβλήματα της και να προσφέρει τα πάντα απλόχερα σε όλους, χωρίς καλά-καλά να τα έχουμε ζητήσει. Σε αυτό, οι στίχοι θυμίζουν και πολύ το πνεύμα ανίας στο τέλος του περασμένου αιώνα που διατύπωσαν μουσικά τόσο εύστοχα οι Pavement . Ίσως τελικά οι Parquet Courts να είναι και λίγο slackers;

 

Με γνώμονα τα θετικότατα σχόλια που απέσπασαν οι πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη (βλ. τον χαμό που έγινε στο φετινό Primavera της Βαρκελώνης) και με έτοιμο τον δεύτερο δίσκο τους, ετοιμαζόμαστε για ένα καταιγιστικό live από ένα από τα πιο φρέσκα και ελπιδοφόρα σχήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

 

Την συναυλία θα ανοίξει η μπάντα της Rita Mosss. Η εβραϊκής καταγωγής Γερμανίδα με την σπινθηροβόλα βιρτουοζιτέ έχει επιστρατεύσει – εκμεταλλευόμενη ασύστολα – δύο παλιούς της “πελάτες” για να εκτελούν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τα μουσικά της έργα. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά εκρηκτικό – όπως και η σεξουαλικότητά της. Γιατί η Rita Mosss είναι μία γυναίκα με πάθος.