Οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο Έρωτας και εξουσία της Μαργαρίτας Παπανδρέου στις 5 Νοεμβρίου 2015.


Θα μιλήσουν οι:

Σωτήρης Μουσούρης τ. αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Θεόδωρος Πάγκαλος

Νίκος Παπανδρέου συγγραφέας

Φωτεινή Σιάνου ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη- Συντονίστρια στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Αμαλία Σκέπερς δημοσιογράφος- εκδότρια περιοδικού «Ανοιχτό Παράθυρο»

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τούτο το βιβλίο είναι η αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα μιας Αμερικανίδας από το Σικάγο για τον άνδρα που γνώρισε πριν πολλά χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής ενός οδοντιάτρου στη Μινεσότα το 1948. Αφηγείται επίσης τον βίο και το έργο της ιδίας από πρώτο χέρι, τις πλούσιες πολιτικές της δραστηριότητες αλλά και τις περίπλοκες καταστάσεις – τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό – που προκάλεσε το περιβόητο διαζύγιο από τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερωθεί ολοκληρωτικά για τέσσερις δεκαετίες.

Το διαζύγιο Μαργαρίτα-Ανδρέα (και στη συνέχεια ο γάμος του Ανδρέα με νεότερη του) γέμισε τα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα αλλά έκανε επίσης το γύρω του κόσμου. Ήταν ένα διαζύγιο στον οποίο έπρεπε να πάρουν θέση όχι μόνο φίλοι και συγγενείς, αλλά και ολόκληρη η χώρα. Για πρώτη φορά περιγράφεται με λεπτομέρεια το πως έφτασε στον χωρισμό.

Παρά τους αρχικούς της δισταγμούς η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει για τον έρωτα αλλά και για το σεξ. Δεν κρύβει τίποτα, και ας μην είναι ορισμένες φορές οι πιο ευχάριστες σελίδες για έναν γιό.

Φωτίζει επίσης μια ιδιαίτερη πλευρά του γυναικείου κινήματος. Η ίδια συμμετείχε ενεργά στην φεμινιστική επανάσταση στην Ελλάδα αλλά και στην Βόρειο Αμερική. Μπορεί να ήταν στο πλευρό του έλληνα πολιτικού που άλλαξε την Ελλάδα, τον Ανδρέα, αλλά η ίδια δημιούργησε και καθοδήγησε το μεγαλύτερο φεμινιστικό κίνημα της χώρας, εκείνο δηλαδή που είχε την μεγαλύτερη επιρροή πάνω στα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. ….

Από την εισαγωγή του Νίκου Παπανδρέου.