Το θέατρο Badminton συνεχίζει τον Κύκλο συναυλιών «Τα Πρόσωπα του Ελληνικού Τραγουδιού»

με τη συναυλία – αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη. 

 

Ο Παναγιώτης Τούντας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπολεμικούς Έλληνες συνθέτες.
 

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1884 από ευκατάστατους γονείς, που του έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί από μικρός με τη μουσική.

 

«Τα τραγούδια του είναι «Μήτρες» που γεννούν έναν αιώνα
που ’ν’ θεμέλια στα καινούρια και που τραγουδιούνται ακόμα»

Το παραπάνω δίστιχο του ανηψιού του Τούντα, Λευτέρη Σκορδίλη, τα λέει όλα για τη σημασία και την αξία των τραγουδιών του.

Ο Παναγιώτης Τούντας άρχισε από παιδί να παίζει μαντολίνο και άλλα έγχορδα όργανα. Από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το 1919 πραγματοποιεί περιοδείες στις ανά τον κόσμο παροικίες του Ελληνισμού. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαθίσταται στη Νέα Σμύρνη και το 1924 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής ODEON στην Αθήνα ως το 1931, για να μεταπηδήσει στην COLUMBIA και να παραμείνει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή έως το 1941.

Δισκογράφησε 230 δικά του τραγούδια που τα ερμήνευσαν οι σημαντικότεροι τραγουδιστές της εποχής: Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ, Κάκια Μένδρη, Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου, Κώστας Νούρος, Αντώνης Νταλγκάς, Γιώργος Παπασιδέρης, Στελλάκης Περπινιάδης, Κώστας Ρούκουνας, Ευάγγελος Σωφρονίου, κ.ά.

Τα τραγούδια του Παναγιώτη Τούντα παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα. Είναι τραγούδια κοσμαγάπητα και διαχρονικά: «Δημητρούλα», «Γκαρσόνα», «Γιατί  φουμάρω κοκαΐνη», «Αερόπλανο θα πάρω», «Άμαν, Κατερίνα μου», «Κουβέντα με το Χάρο», «Μπήκε ο χειμώνας», κ.ά.

70 χρόνια μετά το θάνατο του Παναγιώτη Τούντα, η σειρά του Θεάτρου Badminton «Τα πρόσωπα του Ελληνικού Τραγουδιού» που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, πραγματοποιεί ένα μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Μια ορχήστρα που από το 1998 έως σήμερα, φέρνει σε σημερινές διαστάσεις, κλασικά αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής και άλλων συγγενικών παραδόσεων, επιλέγοντας παράλληλα να ντύνει με τα ηχοχρώματά της και σύγχρονες δημιουργίες.

Στη συναυλία για το αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τούντα θα παίξουν: Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα, πάντζο), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Κώστας Παπαϊωάννου (κανονάκι), Νίκος Λύρρας (ούτι, μπουζούκι, λαούτο), Γιώργος Ζίφκος (τρομπέτα).

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Κότσιρας, η Μάρθα Φριντζήλα και οι: Ζαχαρίας Καρούνης, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Θοδωρής Μέρμηγκας, Ασπασία Στρατηγού. Όλοι οι τραγουδιστές που συμμετέχουν στο αφιέρωμα, είναι απ’ αυτούς που διευρύνουν και ανανεώνουν τα πρωτότυπα, χωρίς να αδιαφορούν για την «καθαρότητα» του ύφους.
Μια συναυλία που υπόσχεται να μας παρασύρει σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι. Στον κόσμο του Παναγιώτη Τούντα.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Εστουδιαντίνας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Αφηγήσεις – Μουσικός και Ιστορικός Σύμβουλος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Παραγωγής: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ