Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν το βιβλίο με τίτλο, «Όταν ο νους σου βράζει κι η καρδιά» των Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και Χάινριχ Χάινε σε ανθολόγηση, εισαγωγή και μετάφραση Λένιας Ζαφειροπούλου.

Ο Γκαίτε κοιτά προς την ελληνική κλασική αρχαιότητα και τα διαχρονικά ερωτήµατα της φιλοσοφίας. Ο Χάινε προς τη διαµορφούµενη πολιτική συνείδηση των Ευρωπαίων αστών του 19ου αιώνα. Υπάρχουν όµως και πολλά που τους ενώνουν. Στο βιβλίο που κρατάτε τα ποιήµατα έχουν µια σειρά δραµατουργική, ώστε σχεδόν κάθε ποίηµα να λειτουργεί ως απάντηση, συµπλήρωµα ή αντιλογία του προηγούµενου. Η ανθολογία αυτή χτίστηκε µε την ίδια συλλεκτική, συνθετική και αναδηµιουργική διαδικασία που χρησιµοποιεί ο τραγουδιστής για να σερβίρει ένα µουσικοποιητικό δείπνο στο κάθε ρεσιτάλ. Έτσι ώστε τα αρχικά υλικά να εξαφανιστούν και να αναδειχθούν ταυτόχρονα, σκηνοθετώντας το σύνολο σε µια ενιαία αίσθηση.

Το CD της έκδοσης περιέχει διάσηµες µελοποιήσεις των ποιηµάτων από τους συνθέτες Φραντς Σούµπερτ, Ρόµπερτ Σούµαν, Φέλιξ Μέντελσον, Γιοχάνες Μπραµς και Χούγκο Βολφ.

Λένια Ζαφειροπούλου τραγούδι, Θοδωρής Τζοβανάκης πιάνο, Λένα Κιτσοπούλου απαγγελία.

Η Λένια Ζαφειροπούλου σπούδασε τραγούδι, πιάνο και ερµηνεία του Lied στη Musikhochschule της Στουτγάρδης και όπερα στο Guildhall School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου. Το 2009 τιµήθηκε µε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες. Άρθρα, µεταφράσεις και ποιήµατά της έχουν δηµοσιευθεί στα περιοδικά Ποιητική, The Books’ Journal, Athens Review of Books, ΕΦ κ.ά. To 2013 το βιβλίο της µε ποιήµατα «PaternosterSquare» τιµήθηκε µε το βραβείο πρωτοεµφανιζόµενου συγγραφέα του περιοδικού Αναγνώστης.

Ο Johahn Wolfgang von Goethe (1749-1832) θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Γερµανίας. Τα ποιήµατα, τα δράµατα και τα µυθιστορήµατά του συνέβαλαν στα σπουδαιότερα κινήµατα της εποχής του, στην Θύελλα και Ορµή, στο ροµαντικό κίνηµα και στον Κλασικισµό της Βαϊµάρης.

O Heinrich Heine (1797-1856) ξεκίνησε ως ροµαντικός, σύντοµα όµως το ποιητικό του µέγεθος και η προσωπικότητά του υπερέβησαν τα αυστηρά όρια του κινήµατος. Ροµαντικός, αποδοµητικός, πολιτικός και σατιρικός, ο Χάινε συνέβαλε τα µέγιστα στη διαµόρφωση της αστικής τέχνης της εποχής του.

Γκαίτε και Χάινε επηρέασαν όσο κανένας άλλος ποιητής την πορεία του έντεχνου τραγουδιού στον 19ο αιώνα και ενέπνευσαν τους μεγαλύτερους συγχρόνους τους και µεταγενέστερους συνθέτες.