Η αφηρημένη ζωγραφική για μένα, είναι η έκφραση μιας προσωπικής εσωτερικής κατάστασης. Με την δουλειά μου, δεν προσπαθώ να απεικονίσω μία εικόνα του εξωτερικού κόσμου, αλλά να εξωτερικεύσω ένα συναίσθημα, μία αντίδραση μου σε ένα ερέθισμα, μία ιδέα, την δική μου οπτική για τα «έξω».

Ο τίτλος της έκθεσης αυτής είναι ωσεί = ως εάν. Προέκυψε από αυτήν ακριβώς την διάθεση μου να μην απεικονίσω, αλλά να παραπέμψω. Τα έργα μου δεν συνιστούν καταγραφή του συγκεκριμένου, αλλά παραπομπή σε αυτό. Δεν είναι η θάλασσα, είναι ωσεί θάλασσα. Δεν είναι ο ήλιος, είναι ωσεί ήλιος…

Σε αυτήν την δουλειά μου, όπως και στις προηγούμενες, δεσπόζουσες και γοητευτικές για μένα παραμένουν οι αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις που, ει δυνατόν, θα μετεξελιχθούν σε μία σύνθεση που θα τις εμπεριέχει αρμονικά.

Το εύθυμο πολύχρωμο αντιτίθεται στο μελαγχολικό μαύρο. Η εύπλαστη καμπύλη, στην αυστηρή ευθεία. Ο θηλυκός κύκλος, στην αρσενική ακτίνα. Η ασυμμετρία στην συμμετρία. Και κυρίως και πάντα το φως αντιτίθεται στο σκότος.

Πάντα όταν ζωγραφίζω προσπαθώ να βρω και να αναδείξω το φως. Το σωτήριο αυτό φως που φέρει την λύση, την εσωτερική ησυχία και την γαλήνη.
Αννίτα Καλημέρη

Ήλιος

Βιογραφικό

Η Aννίτα Καλημέρη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου 1960. Σπούδασε αρχικά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1985 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχόλη Καλών Τεχνών της Αθήνας και από το 1987, ασχολείται επαγγελματικά αποκλειστικά με την ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει 3 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Το 2016 ξεκίνησε την σπουδή της στην εκφραστική θεραπεία μέσω των τεχνών, υπό την καθοδήγηση του Dr Avi Goren – Bar.