Το έργο του Ευθύμη Φιλίππου, Απολογίες 4 και 5με λόγο συμπυκνωμένο και λυρικό σαν σκηνικό ποίημα, επιχειρεί μια περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Ένας δικαστής, απροσδιόριστη ηγετική φιγούρα με στοιχεία σχολικού εξεταστή – αστυνομικού ανακριτή – ψυχαναλυτή, και δύο εξεταζόμενοι. Μία γυναίκα και ένας άνδρας στο μέσο περίπου της ζωής τους, οικειοθελώς εξεταζόμενοι, ανατρέχουν στις απειροελάχιστες λεπτομέρειες που συνέθεσαν καθοριστικά τη ζωή. Παρών καθ’ όλη τη διάρκεια, σημείο αναφοράς και συνδιαλλαγής, ένας πενταμελής χορός ενόρκων που παρατηρεί και παρεμβαίνει τραγουδώντας ασταμάτητα ένα πολυφωνικό τραγούδι

Οι συντελεστές της παράστασης Απολογίες 4 και 5 μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για το τι σημαίνουν γι’ αυτούς “Οι Απολογίες”:

Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Οι Απολογίες 4 & 5 είναι η παράλογη και μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να ενταχθεί σε μια κοινωνία που μοιάζει να μην είναι φτιαγμένη για εκείνον. Αλλιώς, είναι η  ευκαιρία της κοινωνίας να αλλάξει και να τον δεχθεί.

Ελένη Βεργέτη

Οι Απολογίες είναι ένα εμμονικό τραγούδι που βουίζει συνεχώς μέσα στα αυτιά σου, με σκοπό να σε ρουφήξει στον πυρήνα του και ίσως να σε καταπιεί. Αρκεί να καταφέρεις να αναμετρηθείς ή να συγκρουστείς με κάτι δικό σου, ένα μυστικό που είχες μέχρι χθες.

Ευθύμης Θέου

Είναι μια βουτιά στη διαδικασία της μνήμης, όπου η πραγματικότητα καταγράφεται και συνεχίζει να υπάρχει μέσα από εκλάμψεις, θραύσματα και αχνές αισθήσεις. Και μαζί ένα χαρούμενο τραγούδι για τη λήθη, για τη στιγμή που αφήνεις πίσω τα κομμάτια σου και προχωράς.

Ματίνα Περγιουδάκη

Απολογίες είναι μια προσωπική στιγμή, ένα εσωτερικό κοίταγμα που σε ενώνει με το παρελθόν σου και σε εντάσσει εκεί που μέχρι πριν είχες βάλει φράκτη και δεν ήθελες να δεις. Είναι μια απόφαση να δεις όσο πιο καθαρά μπορείς, είναι η δυνατότητα να επαναπροσδιοριστείς.

Φιντέλ Ταλαμπούκας

Ένας παράξενος ρυθμός από λέξεις,  μέσα σε χαμηλό φως και θαμπές σκιές.

Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Αισθάνομαι ότι είναι μια στιγμή απόπειρας χειρουργικής ανατομίας του Εαυτού από τον εαυτό που (ερήμην του) καταστάλαξε να είναι, έπειτα από τα αμέτρητα κοινωνικά επικαλύμματα που αθροίστηκαν κατά τον βίο τον δικό του και των προγόνων του, ώστε να ενταχθεί, να εισχωρήσει σε κάτι «Ιερό», σε μια «ησυχία», σε κάποια «ανακωχή».

Εύη Σαουλίδου

Οι Απολογίες 4 και 5 είναι μια παράσταση που κάναμε με την Αργυρώ Χιώτη στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2016. Το κείμενο που έγραψε ο Ευθύμης Φιλίππου για την δική μου απολογία βασίζεται σε μια τρίωρη συζήτηση που κάναμε σε γεγονότα και σκέψεις που έχουν συμβεί. Το πλαίσιο και η δραματουργία, όμως, μας κάνουν να συναντάμε κομμάτια της μνήμης μας από έναν άλλο δρόμο, να ερχόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με αυτά.

***

Info

Απολογίες 4 και 5, του Ευθύμη Φιλίππου από την Αργυρώ Χιώτη και τους Vasistas
Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος», Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
28 & 29 Ιανουαρίου, 5, 11, 12 & 18 Φεβρουαρίου στις 21.00
Πληροφορίες: 6944 965 863


Διαβάστε επίσης:

Απολογίες 4 και 5, του Ευθύμη Φιλίππου από την Αργυρώ Χιώτη και τους Vasistas