Θέματα / Νέα

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Οι εκδηλώσεις της 8ης εβδομάδας | 21 – 27 Αυγούστου 2023

Το πρόγραμμα της όγδοης εβδομάδα του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023»!

Από το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και από το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης μέχρι το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου, η όγδοη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φέρνει έντεκα ξεχωριστές εκδηλώσεις οι οποίες προσφέρονται δωρεάν για το κοινό. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραγωγές, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους και χορό σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Αρκαδία, Πιερία, Ψηλορείτη, Θήβα, Λέσβο, Ηράκλειο, Μεσσηνία, Λήμνο, Χαλκίδα και Ρόδο από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2023.

Το μουσικό έργο Selva Oscura του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά έρχεται στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και η παράσταση χορού Η ανάσα του κόσμου σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Πιερία στις 22 και 23 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η εκδήλωση Περί της φύσης των πραγμάτων από το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Tank στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη.

Η παράσταση χορού NEMESIS από την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας στις 23 και 24 Αυγούστου και η μουσική παράσταση Οι μέλισσες, σε ιδέα και επιμέλεια Κορίνας Βουγιούκα, στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου στις 24 και 25 Αυγούστου.

Η θεατρική παράσταση Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνας Ρεμεδιάκη, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο και η παράσταση για παιδιά και εφήβους Οι τέσσερις εποχές, σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 25 και 26 Αυγούστου.

Η παράσταση Euphoria, σε σκηνοθεσία Σοφίας Χιλλ, παρουσιάζεται στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στη Μεσσηνία, το μουσικό έργο Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου και η παράσταση χορού Μια κουκκίδα ευτοπία, σε χορογραφία Ζωής Ευσταθίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα στις 26 και 27 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Selva Oscura

Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 21 – 27 Αυγούστου 2023

22, 23 Αυγούστου 2023

Μουσική | Selva Oscura
Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, Αρκαδία / Ώρα έναρξης: 21.00

Χορός | Η ανάσα του κόσμου
Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία / Ώρα έναρξης: 21.00

Μουσική | Περί της φύσης των πραγμάτων
Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης / Ώρα έναρξης: 19.30 (Ώρες προσέλευσης: 18:30-19:00)

23, 24 Αυγούστου 2023

Χορός | NEMESIS
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας / Ώρα έναρξης: 21.00

24, 25 Αυγούστου 2023

Μουσική | Οι μέλισσες (Βιργιλίου Γεωργικά, βιβλίο IV)
Ιερό του Μέσσου Λέσβου / Ώρα έναρξης: 19.00

25, 26 Αυγούστου 2023

Θέατρο | Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο / Ώρα έναρξης: 20.30

Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Οι τέσσερις εποχές
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου / Ώρα έναρξης: 20.30

26, 27 Αυγούστου 2023

Θέατρο | Euphoria
Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία / Ώρα έναρξης: 21.30

Μουσική | Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού
Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου / Ώρα έναρξης: 21.00

Χορός | Μια κουκίδα ευτοπία
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα / Ώρα έναρξης: 21.00

Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο
Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος / Ώρα έναρξης: 21.00

Η ανάσα του κόσμου | Photo Credit: Μυρτώ Αποστολίδου

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις

Μουσική
Selva Oscura

22, 23 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, Αρκαδία | Ώρα έναρξης: 21.00

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Κείμενο: Αλεξάνδρα Κ*
Ερμηνεύει: Έλλη Πασπαλά
Μουσική εκτέλεση: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Μαρία Σκανδάλη (τσέλο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), ), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (κρουστά)
Ηχολήπτης: Νίκος Κόλλιας
Εκτέλεση και οργάνωση παραγωγής: Apparat Athen
ΑΜΚΕ: Apparat Athen

Στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντίνειας στην Αρκαδία, ο συνθέτης Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συμπράττει με την ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά και τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ*, η οποίο υπογράφει το λιμπρέτο, σε ένα μουσικό έργο για την εσώτερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το νέο έργο με τίτλο Selva Oscura είναι «ένας μουσικός αποχαιρετισμός στο δέντρο που αφήσαμε πίσω».

Τι ψυχικό αποτύπωμα αφήνει στον άνθρωπο η απομάκρυνση από τις φυσικές του ρίζες προς χάριν μιας σκληρής αστικότητας; Τι σημαίνει η απώλεια ενός δέντρου πέρα από τις πρακτικές επιπτώσεις που γνωρίζουμε ήδη; Στο Selva Oscura, το δάσος παίρνει τη διάσταση ενός ψυχικού χώρου άμεσα συνδεδεμένου με την παιδική μας ηλικία. Ενός χώρου που, κάθε φορά που χάνεται, παίρνει μαζί του κι ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπιάς μας.

Χορός
Η ανάσα του κόσμου
22, 23 Αυγούστου 2023 | Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία | Ώρα έναρξης: 21.00

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Συν-δημιουργία, ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσικοί: Γιώργος Κρίμπερης, Ρενάτο Κούση
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου – DIGITARIA
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Mårten Spångberg, Έλενα Νοβάκοβιτς
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα
Εκτέλεση παραγωγής: KART productions, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Αναστασία Καβαλλάρη
ΑΜΚΕ: YELP dancecο.

Το νέο χορογραφικό́ έργο Η ανάσα του κόσμου της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή ως τη πρωταρχική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Τα φυτά είναι -και ήταν πάντα- οι σημαντικότεροι συγκάτοικοι μας στον πλανήτη. Βρισκόμαστε σε μια σχέση αμοιβαιότητας μαζί́ τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που μας συνδέουν σε έναν ταχέως κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο;

Χορευτές και μουσικοί συνθέτουν τον εφήμερο οργανισμό της παράστασης, ο οποίος γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Η χορογραφία διερευνά την λειτουργία της αναπνοής ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό και πνευματικό που συνδέει διαφορετικά είδη και πολιτισμούς. Η ανάσα του κόσμου ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση και προτείνει την εμπειρία μας παράστασης ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι τόσο μια αμιγώς γεωλογική ή ορυκτή πραγματικότητα όσο το αποτέλεσμα της αναπνοής άλλων ζωντανών όντων. Για την αναπνοή εξαρτόμαστε από τις ζωές των άλλων – Emanuele Coccia

Μουσική
Περί της φύσης των πραγμάτων
22, 23 Αυγούστου 2023 | Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης | Ώρα έναρξης: 19.30 (Ώρες προσέλευσης: 18:30-19:00)

Ομάδα παραγωγής, συντελεστές: Androidus Project Tank
Υπεύθυνη οργάνωσης, επικοινωνίας: Μαρίνα Γεροντή
Εμπνευστής μουσικού μέρους της εκδήλωσης, βασισμένου στην πρωτότυπη τέχνη και δημιουργία: Κώστας Φασουλάς
Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Νταγιαντάς
Επιμέλεια οργάνωσης και παραγωγής: Γιώργης Α. Καλομοίρης
ΑΜΚΕ: Androidus Project Tank

Ο συνδυασμός της μεταξύ μύθου και ιστορίας προσωπικότητας του Επιμενίδη και του φιλοσοφικού ποιητικού έργου Περί της Φύσης των Πραγμάτων του Λουκρητίου αποτέλεσε την έμπνευση της φετινής καλλιτεχνική μας συνάντησης στο διαχρονικό πολιτιστικό κύτταρο του Ιδαίου Άντρου. Η εκδήλωση αναπτύσσεται γύρω απ’ τον πυρήνα σύνθεσης των πολυδιάστατων μορφών τέχνης εμπνευσμένων απ’ τη φιλοσοφία επαναπροσέγγισης της Φύσης και της σχέσης ανθρώπου- περιβάλλοντος. Με εφόδια διαφορετικές μορφές τέχνης και τεχνικές ή χειροτεχνίες, που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στον Κρητικό Πολιτισμό. όπως η υφαντική, η αγγειοπλαστική και η ξυλοτεχνία, τα εικαστικά, το θέατρο και η κυρίαρχη μουσική παραγωγή ο Επιμενίδης ΙΙ «αφυπνίζεται» γύρω από την έννοια της προσφοράς του ανθρώπου στο περιβάλλον το οποίο, ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Χορός
NEMESIS
23, 24 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας | Ώρα έναρξης: 21.00

Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Πιάνο: Χρήστος Καρνάβας
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρακουλάκης
Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Αναστάσης Κολοβός, Έλλη Μπογιάκη, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου, Εύη Μήτρακα, Πέτρος Γιαννίδης, Αναστάσης Οικονομόπουλος, Αλέξης Μαρτζούκος, Γιώργος Χρηστάκης
ΑΜΚΕ: DAGIPOLI DANCE Co

Η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία, παρουσιάζει τo έργο NEMESIS, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του ιδρυτή της ομάδας Γιώργου Χρηστάκη. Η νέα παραγωγή ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα του ανθρώπου και το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την κλιματική αλλαγή, και ξεχωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ισορροπία τους ο παράγων άνθρωπος, δηλαδή η ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν αποδοθεί ο ρόλος του οικοσυστήματος – κλιματικής αλλαγής στο ανθρώπινο σώμα, θα παρατηρηθεί ότι ο εκφυλισμός και των δύο κατά βάση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το NEMESIS ερευνά το φάσμα και τις διαδικασίες ανταπόκρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της, σε σχέση με τον άνθρωπο και το σώμα και πιο συγκεκριμένα το ανάπηρο σώμα. Γι’ αυτό και το έργο κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάνω σε αυτό, αλλά και των ανθρώπινων συμπεριφορών πάνω στις δύο αυτές οργανικές έννοιες (σώμα / ανάπηρο σώμα), με συζεύξεις, ταυτίσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσά τους.

Μουσική
Οι μέλισσες – Το θαυμαστό θέαμα του μικρόκοσμου και των μεγάθυμων ηγετών του, Βιργίλιος, Γεωργικά, βιβλίο IV
24, 25 Αυγούστου 2023 | Ιερό Μέσσου Μυτιλήνης | Ώρα έναρξης: 19.00

Αφήγηση, σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κρεβάικας
Ερμηνεύει: Φανή Αντωνέλου (σοπράνο)
Φλάουτο με ράμφος, επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Κούντουρας
Επιμέλεια, ιδέα, μεταγραφές, επιμέλεια κειμένου, κιθάρα: Κορίνα Βουγιούκα
ΑΜΚΕ: Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας

Η ξεχωριστή μουσική παράσταση με αφήγηση και μουσικό σύνολο που φέρει τον τίτλο Οι μέλισσες: Το θαυμαστό θέαμα του μικρόκοσμου και των μεγάθυμων ηγετών του αποτελεί μια «μουσική ανάγνωση» του τέταρτου βιβλίου των Γεωργικών του Βιργιλίου.

Μια αλληγορική και ποιητική περιγραφή της ιδανικής πολιτείας με πρότυπο τον κόσμο των μελισσών. Οι μέλισσες, που κατά την αρχαιότητα συνδέονταν με το θεϊκό στοιχείο (στις μέρες μας είδος υπό εξαφάνιση), περιγράφονται από τον Βιργίλιο ως μια κοινωνία πλήρως αναπτυγμένη, με βασιλεία, πόλη, κατανομή της εργασίας και μια εργασιακή ηθική. Ενδιαφέρονται για τη συνέχιση του είδους τους με έναν μοναδικό τρόπο, που ξεπερνά το ένστικτο της ατομικής τους επιβίωσης.

Μέσα από το τέταρτο βιβλίο των Γεωργικών παρακολουθούμε την κοινωνία των μελισσών άλλοτε από μέσα και άλλοτε από τη σκοπιά του μελισσοκόμου. Διαβάζοντας το κείμενο του Βιργιλίου δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε την εγωκεντρική πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, την αλαζονική και καταστροφική απομάκρυνσή του από τη φύση. Στις ρίζες αυτού του σπουδαίου ποιητικού κειμένου η μουσική υφαίνει έναν ύμνο στη φύση, που αναδεικνύει την πάντοτε επίκαιρη και ζωογόνο αγάπη του ανθρώπου για αυτή.

Θέατρο
Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου
25, 26 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο | Ώρα έναρξης: 20.30

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνογραφία: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ενδυματολόγος, βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τράντα
Κατασκευή κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Κινησιολογία: Κατερίνα Φώτη
Πρωτότυπη μουσική: Jan Van Angelopoulos
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρόνης Σαπουντζάκης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Νιόβη Δανέζη
Φωτογραφίες, video: Χρήστος Συμεωνίδης
Βιντεογράφηση προβών: Μαριέττα Γοντικάκη
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Νάντια Κατσούρα, Δέσποινα Κούρτη, Εμμανουέλα Μαγκώνη
Στο ρόλο του Φιρς ο μικρός Κωνσταντίνος Σαπουντζάκης
Στη φωνή του Φιρς η Ειρήνη Γάλλου
ΑΜΚΕ: ΠΥΡ

Η θεατρική παράσταση Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, μια κωμωδία σε τέσσερις πράξεις βασισμένη στο έργο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ, έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο. Μια παράσταση ως αρχιτεκτονική ανασύσταση της μνήμης με συντεταγμένες βιωμάτων και κομμάτια διάσπαρτα του βιότοπου. Μια ιστορία επιστροφής, στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στον κήπο μιας εσωτερικής ομορφιάς και αθωότητας, ως ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε ελπίδα για να φτιάξουμε «άλλες κερασιές». Οι τελευταίοι κληρονόμοι θα αποπειραθούν την ανασύσταση ενός χαμένου επίγειου παραδείσου μέσω της τοπογραφίας της μνήμης. Όταν το σπίτι δεν είναι πια εδώ. Και όταν ο κήπος δεν είναι πια εδώ… θα αναγκαστούν να ανθίσουν οι ίδιοι, ο ένας για τον άλλον.

Μια μικρή ωδή στην προσωπική απώλεια. Για κάθε απώλεια. Για όποιον και ό,τι λείπει. Για τον ίδιο τον χαμένο παράδεισο. Η νοσταλγία μιας ευτυχίας. Η ζωή ως δυνατότητα που, αν τραγουδηθεί, αν χορευτεί, αν ομολογηθεί, μπορεί και να μας οδηγήσει στη λύτρωση. Ένα ανέκδοτο, μια αστεία ιστορία, μια φάρσα για την αποτυχία του Θεού να μας δώσει μια ζωή που να διαρκεί αιώνια.

Παράσταση για παιδιά και εφήβους
Οι τέσσερις εποχές
25, 26 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Ώρα έναρξης: 20.30

Κείμενο, σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Χορογραφία: Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Στίχοι: Γιώργος Μυζάλης
Φωτισμοί: Φοίβος Ζήτης
Ερμηνεύουν, τραγουδούν και ακροβατούν οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Φωνή δράκου: Ιωάννης Κοντέλλης
ΑΜΚΕ: Παράβαση

H παράσταση για παιδιά και εφήβους Οι τέσσερις εποχές, σε κείμενο και σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, είναι μια σύγχρονη ιστορία με πρωταγωνιστές μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο. Όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο τότε τα παιδιά θα πρέπει να αναλάβουν δράση! Πρόκειται για μια ευφάνταστη παράσταση που μιλάει στα παιδιά για τη φιλία, τα δέντρα, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά τους δράκους. Η αεικίνητη ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών/ τραγουδιστών/ ακροβατών της παράστασης (Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη) με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την άμεση επικοινωνία τους με το κοινό θα περάσουν τα μηνύματα με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο.

Το παραμύθι είναι μια απεικόνιση των εποχών, που εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια, σε μουσική Ευριπίδη Ζεμενίδη και στίχους Γιώργου Μυζάλη, στολίζουν την παράσταση, πρωταγωνιστώντας εξίσου στο θέαμα και δίνοντας αφορμή για τις δυναμικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβάναη και τα εντυπωσιακά ακροβατικά. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί όμως να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν με το πρόβλημα και να το συνδέσουν με την καθημερινότητά τους ανακαλύπτοντας έτσι τρόπους για να αναλάβουν δράση.

Οι τέσσερις εποχές

Θέατρο
Euphoria
26, 27 Αυγούστου 2023 | Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία | Ώρα έναρξης: 21.30

Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Χιλλ
Κοστούμια: Νίκη Θεόκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Δρούγκας
Ερμηνεύουν: Σοφία Χιλλ, Κατερίνα Ζερβού, Άγγελος Χιλλ
Μουσικοί: Γιώργος Καλούδης (κρητική λύρα, βιολοντσέλο), Ρουθ Χιλλ (κανονάκι, ρεκ), Δηµήτρης Ζερβός (κρουστά), Δηµήτρης Χιλλ (αφγανικό ραµπάµπ, σάζι)
Διεύθυνση παραγωγής: Σάιµον Χιλλ
ΑΜΚΕ: UP HILL Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Δύο νέοι ανάμεσα σε δυο κόσμους ως άλλος Πενθέας και Διόνυσος. Με όχημά τους τα κείμενα, αρχαία και άλλα, θα προσπαθήσουν να βρουν τη ρίζα, να θυμηθούν, να ανακαλέσουν. Τεχνολογία, πρόοδος, ανάπτυξη. Τι ονομάζουν οι αρχαίοι Ανάγκη; Γιατί χάνονται οι τέσσερις εποχές του χρόνου; Τι είναι ο ουμανισμός; Είναι ο άνθρωπος το κέντρο του κόσμου μας; Υπάρχει οικολογική συνείδηση; Εξαφανίζονται οι μεγάλοι πολιτισμοί;

Μια παράσταση που βασικός πυρήνας της είναι η οικογένεια Χιλλ, σε μια αναζήτηση της ευφορίας μέσα από τη συνύπαρξη. Σε αυτό το επίπονο ταξίδι προς τη μνήμη, θα τους βοηθήσουν τέσσερις μουσικοί, συνθέτες και ερμηνευτές και η ηθοποιός και σκηνοθέτρια της παράστασης Σοφία Χιλλ. Καθένας τους θα συνθέσει δική του πρωτότυπη μουσική, θα μελοποιήσει χορικά από αρχαίες τραγωδίες και άλλα κείμενα, αλλά και θα ερμηνεύσει κομμάτια από την κλασική και την παραδοσιακή μουσική. Η πορεία ενάντια στη λήθη είναι επίπονη και η κάθαρση αναπόφευκτη. Ο επίλογος, όμως, ένας ύμνος στη ζωή.

Μουσική
Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού
26, 27 Αυγούστου 2023 | Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου | Ώρα έναρξης: 21.00

Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Aνεμόεσσα, Oros Ensemble, Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Εκπαιδευτική, γεωπονική εποπτεία: Δανάη Σφακιανού
Ερμηνεύει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)
Συμμετέχει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο), Καζούγιο Τσουνεχίρο (κρουστά)
ΑΜΚΕ: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο, το μουσικό σύνολο Oros Ensemble και ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» συμπράττουν με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και το τοπικό φεστιβάλ Κούρνος (Κournos Music Festival) για την παρουσίαση του νέου έργου Σπόροι σε κίνδυνο ή ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη.

Το πρωτότυπο αυτό μουσικό έργο είναι εμπνευσμένο από τον ήχο των φυτών και τον τόπο ανάπτυξής τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λήμνος, η «Ηφαίστειος Νήσος», ο «σιτοβολώνας του Αιγαίου», το πεδινότερο νησί της χώρας μας με τα ατέλειωτα σιταροχώραφα, που γέννησε μοναδικές γηγενείς ποικιλίες. Η τέχνη, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρωτογενής παραγωγή ως αιτούμενα, ως δημιουργικός πυρήνας συνθέτουν μια ξεχωριστή site-specific λυρική περφόρμανς.

Η καλλιτεχνική δράση θα υποστηριχτεί από τη Δανάη Σφακιανού, γεωπόνο που στοχεύει στη στήριξη παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του ιδιαίτερου τοπίου της Λήμνου.

Ο συνθέτης και μέλος των Οros Ensemble Αποστολής Κουτσογιάννης σημειώνει για το έργο Σπόροι σε κίνδυνο: «Το νέο έργο κοιτάει τους σπόρους της Λήμνου ως ποικιλίες που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της εμπέδωσης της γεωργικής υπεραπόδοσης. Η μουσική, ωστόσο, έρχεται να συνδράμει στην προστασία του φυσικού πλούτου μέσα από την αντίληψη πως κάθε ήχος που παράγεται σε ένα βιότοπο μπορεί να αξιοποιηθεί μουσικά. Οι ηχογραφήσεις των ήχων των φυτών και του περιβάλλοντός μπορούν να συνομιλήσουν με τα ακουστικά όργανα και την ανθρώπινη φωνή. Κάθε σπόρος περιέχει το τοπίο μέσα στο οποίο υπάρχει, τον άνεμο, τον ήχο των χιλιάδων έμβιων πλασμάτων που τον περιβάλλουν. Την ανθρώπινη κοινότητα η οποία τον φροντίζει, τα τραγούδια της, τις ιστορίες της, τα έθιμα της, το όργωμα τον θερισμό και το αλώνισμα. Ο σπόρος ως τοπίο , λοιπόν, και το τοπίο ως σπόρος».

Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού

Χορός
Μια κουκίδα ευτοπία
26, 27 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα | Ώρα έναρξης: 21.00

Σύλληψη, χορογραφία: Ζωή Ευσταθίου
Έρευνα κίνησης: Ζωή Ευσταθίου σε συνεργασία με τις χορεύτριες Θέµις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη και Χριστίνα Σκουτέλα
Ερμηνεύουν: Θέµις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Χριστίνα Σκουτέλα
Πρωτότυπη μουσική: Tζεφ Βάνγκερ
Φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση: Μελίνα Μπουκουβάλα
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
ΑΜΚΕ: ANEMA

Το έργο Μια κουκίδα ευτοπία βασίζεται στη σχέση της προσλαμβανόμενης χωρικής και χρονικής απόστασης της κλιματικής κρίσης µε τη διαμόρφωση θετικών συναισθημάτων και εσωτερικών κινήτρων για την ατομική και συλλογική δέσμευση προς την επιβράδυνσή της.

Η χορογράφος Ζωή Ευσταθίου διερευνά την έννοια της απόστασης, διαμορφώνοντας σχέσεις αλληλεξάρτησης και αυτονομίας, καθώς και συλλογικής προσπάθειας. Οι χορευτές επικεντρώνονται στα θετικά συναισθήματα και τα συνδέουν µε τη δέσμευση του ατόμου και της κοινωνίας προς την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ακολουθούνται κινησιολογικές διαδρομές και αλληλεπιδράσεις επίμονες, υποκινούμενες από εσωτερικά κίνητρα, οι οποίες δύνανται να τους καθοδηγήσουν σε µια έρευνα συλλογικής πράξης. Όπως µαρτυρά και ο τίτλος, η παράσταση αναζητά και διαμορφώνει, µέσω της τέχνης του χορού, των πολυμέσων και της σύγχρονης ηλεκτρονικής µουσικής, µια ευτοπία, έναν υπαρκτό τόπο και τρόπο επιβράδυνσης της κλιματικής κρίσης µέσω των θετικών συναισθημάτων.

Παράσταση για παιδιά και εφήβους
Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο
26, 27 Αυγούστου 2023 | Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος | Ώρα έναρξης: 21.00

Ομάδα Τικ Τακ Ντο
Συγγραφή κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου, Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ
Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Ερμηνεύουν: Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Χρήστος Καπενής, Στέλιος Κέλλερης, Αργυρώ Ταμβάκου
ΑΜΚΕ: Κέντρο Θεατρικής Τέχνης

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία, έναντι της μετακίνησης με αμάξι, εξοικονομεί 150 γραμμάρια CO2/χιλιόμετρο και, αναμφίβολα, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχοντας αυτό κατά νου η ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι με περιπετειώδη πλοκή για παιδιά, εμπνευσμένο από τον μοναδικό κατασκευαστή ποδηλάτων στην Ελλάδα Γιώργο Βογιατζή.

Στην παράσταση Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, ο Διαγόρας χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Μια μέρα, συναντά τον Δήμαρχο και βάζουν ένα στοίχημα: Αν ο Διαγόρας κάνει τον γύρο της Ευρώπης με το ποδήλατο, ο Δήμαρχος θα φτιάξει ποδηλατοδρόμους! Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και απρόβλεπτες γνωριμίες! Ένα μουσικό παραμύθι ως μια μαγευτική περιήγηση στα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών πολιτισμών αλλά και μια επισήμανση για τα οφέλη των πράσινων μετακινήσεων.

Πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
• Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr
• Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Photo Credit: Μελίνα Μπουκουβάλα, Μια κουκίδα ευτοπία

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο φετινό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Ανακοινώθηκαν οι παραγωγές που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι μουσικές εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι θεατρικές παραστάσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το εικαστικό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι παραστάσεις χορού

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr