Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την έκδοση του νέου βιβλίου του Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου, Οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις. Δίκες κατοχικών δοσιλόγων και εγκληματιών πολέμου

Το βιβλίο πραγματεύεται δύο διαφορετικά αλλά συναφή ζητήματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι η σύνθεση και η δράση των τριών ελληνικών κατοχικών κυβερνήσεων. Το δεύτερο αναφέρεται στις διεξαχθείσες δίκες αφενός κατά των μελών των κατοχικών αυτών κυβερνήσεων ως δοσιλόγων και αφετέρου κατά των εγκληματιών πολέμου, με βαρύτατες κατηγορίες, ακόμη και της εσχάτης προδοσίας.

Πρόκειται για πολιτική ανάλυση μιας κρίσιμης περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει αφήσει βαθιά και διαχρονικά τα ίχνη της μέχρι και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

 

 Ο Σπύρος Γασπαρινάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας το 1930. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μάχιμος δικηγόρος Αθηνών από το 1955 μέχρι το 2013 και δημοσίευσε σειρά νομικών μελετών σε διάφορα νομικά περιοδικά.

Παράλληλα με τη δικηγορία ασχολήθηκε με την άλλη μεγάλη αγάπη του, την Ιστορία. Τα συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει το πεντάτομο συνολικά έργο Κατοχή (3 τόμοι) – Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά – Βάρκιζα (2 τόμοι). Το έργο αυτό, το οποίο εκδόθηκε το 1999 με προλόγους από τους Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Γρηγόρη Φαράκο, βραβεύθηκε το 2000 από την Ακαδημία Αθηνών.

Άλλα ιστορικά έργα του είναι Η Βενετοκρατία στα Νησιά του Ιονίου Πελάγους (2009) και οι Σελίδες Επτανησιακής Ιστορίας (2011), ενώ μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη Γασπαρινάτου-Τζουγανάτου έχουν συγγράψει το Γλωσσάριο και ιδιωματικές εκφράσεις της Κεφαλονιάς (2003).

Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Νικολάου Τζουγανάτου, με την οποία έχουν δύο παιδιά.