Το διήγημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ποπολάρος» πρωτοδημοσιεύθηκε το 1913 με τίτλο «Ο αντάρτης». Σε αντίθεση με τη μεταγενέστερη θεατρική διασκευή του Ξενόπουλου, όπου το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα ελαφρά ρομαντικά στοιχεία και η ιστορία αποκτά το -απαραίτητο για εμπορικούς λόγους- «αίσιον τέλος», το αρχικό έργο βασίζεται στο καλοκαιρινό ειδύλλιο ανάμεσα στην αριστοκράτισσα Έλντα και τον «ποπολάρο» Ζέππο στο επίπεδο της πλοκής, προκειμένου να αναδείξει άλλα θέματα.
Οι ιδιαιτερότητες της επτανησιακής κοινωνίας επιτρέπουν μέσα από μια δροσερή ιστορία αγάπης δυο νέων παιδιών και την ταξική σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται θείοι και πατεράδες, να αποτυπωθεί η καθήλωση σωμάτων και ψυχών σε ό,τι τους υπαγορεύουν τα κοινωνικά στεγανά. Την ίδια στιγμή ο τροχός της ιστορίας έχει μπει σε κίνηση και μια μεταβατική εποχή που εγκυμονεί την ανατροπή, έχει ήδη ανατείλει, ενώ η τραγωδία των πρωταγωνιστών είναι -όπως πάντα άλλωστε- ότι αδυνατούν να το αντιληφθούν.
Οι πέντε ερμηνευτές-ηθοποιοί αναλαμβάνουν τη σκηνική αφήγηση λειτουργώντας ως «χορός», από τον οποίο προκύπτουν τα βασικά πρόσωπα του διηγήματος, ενώ η μουσική συνομιλεί με την πλούσια επτανησιακή μουσική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη μουσική εκφορά.
Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θοδωρής Αμπαζής: «Το πραγματικό διακύβευμα όμως, πίσω από αυτή τη ρομαντική ιστορία, έχει να κάνει με τα στεγανά που δημιουργούνται στις κοινωνίες, και κατά πόσο εμείς οι υπόλοιποι αφομοιώνουμε αυτά τα στεγανά. Ποιοι είναι αυτοί που ορίζουν τις διαχωριστικές γραμμές; Ποια είναι τα Λίμπρι ντ’ Όρο, Χρυσές Βίβλοι, στις οποίες κάποιοι ανήκουν και περιορίζουν όλους τους υπόλοιπους σε όλες τους τις δραστηριότητες; Ποιοι είναι αυτοί που ορίζουνε που μπορούμε να φτάσουμε, σε ποιο βαθμό φτάνουμε, γιατί από κει και πέρα είναι κάποιοι άλλοι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα; Αυτό είναι και το βασικό ερώτημα του έργου, και ίσως και ένα ερώτημα που και σήμερα μπορούμε να αναλογιστούμε, να πούμε “Υπάρχουν σήμερα τέτοιες Χρυσές Βίβλοι;”.»
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συντελεστές
Διασκευή Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία/ Πρωτότυπη μουσική Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά-Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία Ελεάνα Τσίχλη
Ερμηνεύουν
Ζέππος Γιάννης Καράμπαμπας
Έλντα Ιφιγένεια Καραμήτρου
Μαρινέρης Παντελής Δεντάκης
Μαρινέραινα Μαρία Παρασύρη
Κόντε Ντιμάρας Νίκος Αλεξίου
Info
Τοποθεσία: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα
Ημέρες και ώρες: Από 14/10/2021: Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00 | Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15 Ευρώ / 10 Ευρώ (μειωμένο) / 8 Ευρώ (άνεργοι) | Σάββατο: 18 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας) | Κυριακή: 16 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας) | Προσκλήσεις-Ατέλειες: 3 Ευρώ συνεισφορά στα έξοδα του θέατρου
Πληροφορίες: theatro-technis.gr
Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης
Διαβάστε επίσης:
Ο Ποπολάρος, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν