Η μεταφράστρια του βιβλίου και ιστορικός της Shoah, Οντέτ ΒαρώνΒασάρ θα παρουσιάσει τον συγγραφέα και θα συζητήσει μαζί του.

Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις της  Εστίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας & IANOS

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα –πολύ πρωτότυπο ως προς τη μορφή του, δομημένο σε στίχους- εξιστορεί με δραματική ζωντάνια τη ζωή της Σαρλότ Σαλομόν, μιας ζωγράφου που δολοφονήθηκε, έγκυος είκοσι έξι ετών, στο Άουσβιτς. Μετά την παιδική της ηλικία στο Βερολίνο, που σημαδεύεται από μια οικογενειακή τραγωδία, η Σαρλότ αποκλείεται σταδιακά απ’ όλες τις εκδηλώσεις της γερμανικής κοινωνίας. Ζει ένα καταιγιστικό ερωτικό πάθος πριν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψει όλα για να βρει καταφύγιο στη Γαλλία. Στην εξορία ξεκινάει ένα αυτοβιογραφικό ζωγραφικό έργο, συγκλονιστικό στη νεωτερικότητά του. Γνωρίζοντας ότι κινδυνεύει το εμπιστεύεται στον γιατρό της, λέγοντάς του «είναι όλη μου η ζωή».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο David Foenkinos γεννήθηκε το 1974 στο Παρίσι. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες και μουσική. Βιοπορίστηκε αρχικά ως καθηγητής κιθάρας τζαζ. Το 2002 εμφανίζεται το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Inversion de l’idiotie. Γνωρίζει αμέσως την επιτυχία και λαμβάνει το βραβείο François Mauriac. Μετά από δύο χρόνια δημοσιεύει το συγκινητικό αλλά και αστείο βιβλίο Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου και λαμβάνει το βραβείο Roger Nimier. Το 2010 ο μυθιστοριογράφος δοκιμάζει ένα νέο λογοτεχνικό είδος, τη μυθιστορηματική βιογραφία. Συγγράφει ένα έργο αφιερωμένο στον αγαπημένο του μουσικό, τον John Lennon. Έχοντας και άλλες ακόμα ικανότητες, αποφασίζει να διασκευάσει για τον κινηματογράφο το έργο La Délicatesse μαζί με τον αδερφό του. Γι’ αυτή την πρώτη του προσπάθεια υπήρξε υποψήφιος για δύο βραβεία César.

Το 2014 το βιβλίο του με τίτλο Charlotte απέσπασε το φημισμένο βραβείο Renaudot και πούλησε περίπου 400.000 αντίτυπα.


Photo Credit: Catherine Hellie © Editions Gallimard


Διαβάστε επίσης:

Σαρλότ – Νταβίντ Φοενκινός