Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που αναζητά μέσω της ζωγραφικής απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Ο φόβος απέναντι στον θάνατο, ο έρωτας, η ματαιότητα, η επιβολή εξουσίας είναι κάποια από τα αιώνια θέματα της ανθρώπινης διανόησης, τα οποία ο καλλιτέχνης επιλέγει να ερευνήσει υπό τη σκοπιά της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι πυρετώδεις ρυθμοί των εικόνων του, οι επιβλητικές μορφές που καραδοκούν να φυλακίσουν το βλέμμα του θεατή δεν επιτρέπουν αυταπάτες ή ρομαντισμούς. Η αναζήτηση της προσαρμογής είναι μία διαδικασία επίπονη και πολλές φορές μάταιη.  Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: “Περιλαμβάνονται 17 έργα, που έγιναν κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια και κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι η διαδικασία προσαρμογής σε νέες συνθήκες, η ανασύσταση της ύλης, η ανασύσταση ιδεών και εν τέλει, η ανασύσταση της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου. Αυτά όλα τα επεξεργάζομαι μέσα από επιμέρους θεματικές που έχουν απασχολήσει καλλιτέχνες και ανθρώπους όλους αυτούς τους αιώνες, προσπαθώντας να τις φέρω στις προβληματικές της σύγχρονης ζωής.

Ο Νίκος Μόσχος συνεχίζει: “Τα περιβάλλοντα στα οποία χτίζονται τα έργα μου είναι κάτι σαν κολλάζ, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο μέρος ούτε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό το κάνω γιατί θέλω ο θεατής να εστιάσει στον προβληματισμό του κάθε έργου αποδεσμευμένος από οποιαδήποτε συγκεκριμένη συνθήκη. Οι συνθέσεις μέσα στις οποίες χτίζονται τα έργα θα έλεγε κανείς ότι έχουν μια ισορροπία και μια στιβαρότητα, παρόλο τον προβληματισμό ή, ενδεχομένως, τον πανικό που μπορεί να δημιουργεί μία κατάσταση σαν αυτή που περιγράφεται στον τίτλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία αυτή θεωρώ ότι είναι μια φυσική συνέπεια και άρα, έχουμε πάρει κάποιες αποστάσεις από αυτήν. Ο τρόπος που διαμορφώνονται εν τέλει τα έργα είναι θα έλεγα με λίγα λόγια το φιλτράρισμα του νέου μέσα από την κεκτημένη γνώση, μέσα από την εμπειρία που ήδη έχουμε.


Info
Τοποθεσία: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -15.00 & 17.00–20.00 | Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –15.00 | Κυριακή & Δευτέρα κλειστά | Έως: 07/03/2020

Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Συνθήκες προσαρμογής: Έκθεση του Νίκου Μόσχου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη