Ο σχεδιαστής Matteo Guarnaccia από την Σικελία επισκέφτηκε τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου και συνεργάστηκε με ντόπιους designers για να δημιουργήσει ένα κάθισμα σε κάθε χώρα ως μέρος του έργου του “Cross Cross Chairs”.

Τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν, παρουσιάστηκαν μαζί με ένα ειδικό βιβλίο στο πλαίσιο της έκθεσης BASE στην εβδομάδα design του Μιλάνου. Πρόκειται για μια καρέκλα, “ειδική για σταυροπόδι” και ένα άβολο κάθισμα εμπνευσμένο από την πολιτική του Βραζιλιάνου προέδρου Jair Bolsonaro.

O Guarnaccia για να δημιουργήσει τα έργα του πέρασε σχεδόν ένα μήνα σε κάθε χώρα. Επισκέφτηκε τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Νιγηρία – και ρώτησε τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησε σε αυτά τα μέρη, τι είναι αυτό που θεωρούν οι ίδιοι “τοπική καρέκλα”.

Ως “ένας λευκός άντρας που μεγάλωσε στην Ευρώπη” είχε επίγνωση των περιορισμένων ερεθισμάτων του αλλά και γνώσεων για αυτές τις χώρες. Αποφάσισε λοιπόν να συνεργαστεί με έναν τοπικό σχεδιαστή σε κάθε τοποθεσία για να παράγει ένα μοναδικό σχέδιο, ενσωματώνοντας την αισθητική και την κουλτούρα αυτού του τόπου. Ακόμα μέσα από τα έργα του, αναλύεται πώς το συνολικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψη μας για το κάθισμα.

“Η γενιά μου φοράει τα ίδια παπούτσια, ακούει τις ίδιες λίστες μουσικής και βλέπει τις ίδιες ταινίες, αλλά χρησιμοποιεί άραγε τις ίδιες καρέκλες;”, αναρωτήθηκε ο Guarnaccia.

“Καθόμαστε λοιπόν με τον ίδιο τρόπο; Αυτό το ερώτημα με ώθησε στο να καταλάβω και να δω αυτοπροσώπως τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στο σχεδιασμό μεταξύ των νέων γενιών σχεδιαστών, κατασκευαστών και αρχιτεκτόνων.

Οι καρέκλες εκτέθηκαν μαζί με το βιβλίο Cross Cultural Chairs, το οποίο περιλαμβάνει μια εισαγωγική συνέντευξη από τους FormaFantasma και Aldo Cibic.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες: Dezeen | crossculturalchairs.com