Η έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008-2018», με μνημειακά έργα της πρόσφατης δουλειάς του σημαντικού καλλιτέχνη, παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλά στον φακό του Culturenow και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αυτή η έκθεση είναι βασισμένη στην έννοια της «μετάλλαξης». Είναι μια κλασική έννοια , που βασίζεται στην ιστορική στιγμή που βρισκόμαστε, της μετάλλαξης σε μια νέα διάσταση, μετά από τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και ενός νέου δεδομένου, που είναι η κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης.»

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1973-5) και συνέχισε στην αρχιτεκτονική σχολή της Πεσκάρα. Το 1978 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Centro Culturale Govergense με τίτλο «Γη-Θάλασσα». Το 1980, μετά από δέκα χρόνια παραμονής του στην Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1982 πραγματοποιησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, με τίτλο «Εικόνες που Αναδύονται». Το 1983 με προτροπή του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου φιλοτέχνησε το πρώτο δημόσιο έργο του με τίτλο «Ο Ποιητής», που εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου.

Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκπροσώπησε τη χώρα μας στη διεθνή Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Το 1988 έστησε στην πλατεία Ομονοίας τον φημισμένο «Δρομέα», το πιο πολυσυζητημένο του έργο. Εκπροσώπησε στη Μπιενάλε της Βενετίας πρώτα την Ιταλία και μετά την Ελλάδα. Το 1994 ο «Δρομέας» μεταφέρθηκε, λόγω της κατασκευής του μετρό, από την Ομόνοια στην πλατεία της απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Το 1999 εκλέχθηκε καθηγητής στη Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2003 πήρε μέρος στη Μπιενάλε του Πεκίνο. Γλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α., ενώ έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Info:

Τοποθεσία: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα

Ημερομηνίες: Από 21/06/2018 έως 21/10/2018 | Δευτέρα – Κυριακή: 10.00-18.00

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.thf.gr


Φωτογραφία: © culturenow / Κυριακός Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βαρώτσος – Γλυπτική 2008-2018: Έκθεση στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη