Ο Δημήτρης Τάρλοου εμπνέεται από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Εις την Οδό των Φιλλελήνων» και παρουσιάζει στο θέατρο Πορεία την παράσταση «Δόξα Κοινή», όπου η ποίηση μετατρέπεται σε δράση, ο θάνατος σε ηδονή και το σκοτάδι διαλύεται κάτω από το υπέρλαμπρο ελληνικό φως. Ο Στρατής Πασχάλης, που υπογράφει τη σύνθεση του κειμένου, ενώνει την ποίηση με το θέατρο. Το θέατρο έχει τη δική του γλώσσα, η λυρική ποίηση τη δική της φωνή.

Οι δύο αξιόλογοι καλλιτέχνες μίλησαν στο CultureNow, παρουσιάζοντας τις σκέψεις τους για αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα. Ο Στρατής Πασχάλης σχολίασε τη σχέση που έχει για εκείνον το θέατρο με την ποίηση, εξηγώντας παράλληλα το θέμα της παράστασης και τους λόγους που προσκαλεί το κοινό να την παρακολουθήσει: «Το θέμα της παράστασης είναι ο έρωτας, δηλαδή η ανθρώπινη επικοινωνία, κάτι που πάσχει στις μέρες μας, αφού ζούμε μια εποχή βαθιά ατομοκεντρική και μοναχική. […] Η ποίηση και ο έρωτας σήμερα υστερούν ως προς την παρεμβατικότητά τους μέσα στην ζωή την εσωτερική του ανθρώπου, γιατί ζούμε μια εποχή δύσκολη, πεζή, σκληρή, ιδιαίτερα έχοντας περάσει από μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Με αυτή μας την παράσταση, λοιπόν, καλούμε το κοινό να’ ρθει, ώστε να αποκτήσει και εκείνο μια ερωτική σχέση με αυτή την παράσταση και να σκεφτεί πάνω σε αυτά τα δύο στοιχεία που είναι θεμελιώδη για την ευαισθησία και για την εσωτερική μας ζωή: τον έρωτα και την ποίηση.»

Ο Δημήτρης Τάρλοου ανακάλεσε μία παράσταση που είδε κάποτε στη Μόσχα βασισμένη σε ποιήματα του Πούσκιν, που ίσως αποτέλεσα την απαρχή της ιδέας για την παράσταση «Δόξα Κοινή»: «Χρόνια αργότερα, λοιπόν, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πολύ καλή άσκηση και για εμένα προσωπικά, αλλά και μία κίνηση γενναιοδωρίας, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Και λέω γενναιοδωρίας γιατί το θέατρο Πορεία εδώ και 20 χρόνια δημιουργεί παραστάσεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει ένα πιστό κοινό […]. Η ελληνική ποίηση δεν είναι ευπώλητη και αυτό είναι γνωστό. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από τον ποιητικό λόγο. Λέω, λοιπόν, γενναιοδωρίας γιατί θεωρώ ότι επιστρέφουμε κάτι ως αντίδωρο για την τόση εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει. Η παράσταση αυτή δεν έχει στόχο το κέρδος. Το κέρδος είναι ένα, και αυτό είναι η κοινωνία στον ποιητικό λόγο με μία παράσταση, η οποία θέλει να ξεπεράσει τα ταμπού, όπου η ποίηση είναι απαγγελία, είναι κάτι μάλλον γλυκερό, μάλλον βαρετό, μάλλον ατέρμονο. Μισώ το ατέρμονο και το βαρετό. Η παράσταση που έφτιαξα έχει σαν γνώμονα την εκρηκτικότητα και την επαναστατικότητα του έρωτα.»  

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου
Μουσική: Λήδα Μανιατάκου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου – Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νταλιάνης, Διονύσης Πιφέας, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Ορέστης Χαλκιάς
Μουσικός επί σκηνής: Μάριος Παπούλιας


Info

Τοποθεσία:Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Από 27/1/2020 έως 14/4/2020: Δευτέρα & Τρίτη 21:00, Σάββατο 18:00, Κυριακή 16:00

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ | 16 ευρώ | 14 ευρώ | 12 ευρώ

Πληροφορίες: www.poreiatheatre.com | 210 8210991, 210 8210082


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:
Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων, του Στρατή Πασχάλη στο θέατρο Πορεία