Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και φέτος, με καλεσμένο για την έβδομη συζήτηση τον κριτικό λογοτεχνίας και ίσως τον σημαντικότερο μελετητή του Άρη Αλεξάνδρου, τον Δημήτρη Ραυτόπουλο.

Ο κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Δημήτρης Ραυτόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μαρξιστικής κριτικής στη μεταπολεμική περίοδο. Από τα εφηβικά του χρόνια αναμίχθηκε στις κινήσεις της πολιτικής νεολαίας της Αριστεράς και πολύ νωρίς ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος (στην “Ελεύθερη Ελλάδα” 1946-1947, στο περιοδικό της ΕΠΟΝ “Νέα Γενιά” 1944-1945). Μετεμφυλιακά εργάστηκε στις εφημερίδες “Η Αυγή”, “Ελεύθερος” και “Ώρα”. Μαζί με τον Κ. Κουλουφάκο, τον Τ. Πατρίκιο, τον Κ. Πορφύρη, κ.α. σχημάτισαν τη συντακτική ομάδα του περιοδικού “Επιθεώρηση Τέχνης”, όπου με τα κείμενά του αναδείχθηκε σε έναν από τους δυναμικότερους και σημαντικότερους νέους βιβλιοκριτικούς και μελετητές της μεταπολεμικής περιόδου. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, ο Ραυτόπουλος διέφυγε στη Γαλλία. Ιδιαίτερα διαπλαστική για τις πολιτικές θέσεις του και για τη μετέπειτα ιδεολογική εξέλιξή του ήταν η φιλική σχέση του με τον Άρη Αλεξάνδρου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι οξύτατες αντιδογματικές θέσεις του. Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού “Ηριδανός”, πραγματοποιώντας ανοίγματα προς νέες τάσεις της λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα συνέχιζε την αρθρογραφία του στην “Αυγή” και στην “Απογευματινή”.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Εξέδωσε πλήθος κριτικών έργων, μεταξύ των οποίων η σημαντική μελέτη αναφοράς “Άρης Αλεξάνδρου: ο εξόριστος” (1996), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής το 1997. Το 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο “Διδώ Σωτηρίου” της Εταιρείας Συγγραφέων για και το 2013 απέσπασε ομόφωνα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.

Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Η σειρά των καλεσμένων στις συζητήσεις διαμορφώνεται ως εξής: στις 2 Δεκεμβρίου για τη συζήτηση με το κοινό προσκεκλημένη θα είναι η εφημερίδα Αυγή με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Πόλυ Κρημνιώτη και στις 9 Δεκεμβρίου καλεσμένος θα είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

Υπενθυμίζουμε πως στις 18/11 η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω περιοδείας στην Κρήτη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.