Ο ιρανικός αρχαιολογικός χώρος, Καμένη Πόλη, που εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους το 2350 π.Χ., αποτελεί τα τελευταία χρόνια τόπος εύρεσης σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι Tehran Times ανέφεραν πως μια ομάδα Ιρανών, Σέρβων και Ιταλών αρχαιολόγων ανακάλυψε σπάνια ειδώλια ανθρώπων και ζώων.

«Τα ειδώλια περιλαμβάνουν διάφορα σχέδια ζώων, με πιο συνηθισμένα τις αγελάδες, καθώς και αγάλματα ανθρώπων, τα οποία περιλαμβάνουν καθιστές γυναίκες και όρθιους άνδρες», δήλωσε ο Ιρανός αρχαιολόγος Χοσεΐν Μοράντι στο Ιρανικό Πρακτορείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκε επίσης ένας κλίβανος.

Photo: co-geeking

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι βέβαιοι τι μπορεί να σήμαιναν αυτά τα ειδώλια καθώς η έρευνα δεν έδειξε τίποτα συγκεκριμένο. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχουν ακόμα πολλά ευρήματα προς εξέταση, δεδομένου ότι παρά τις χρόνιες εργασίες ειδικών, μόνο το 4 % της Καμένης Πόλης έχει ανασκαφεί.

Η Καμένη Πόλη, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις του κόσμου και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Υπήρξε ανά τους αιώνες σπίτι εμπόρων της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού. Για τους αρχαιολόγους, λόγω της διευρυμένης ιστορίας της, στην Καμένη Πόλη έχουν βρεθεί  κάποια από τα πιο σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως.

Ενδεικτικά είναι: μια ζωγραφισμένη γλάστρα με διάφορες εικόνες αγριοκάτσικου, που μάλιστα θεωρείται το πρώτο κινούμενο σχέδιο του κόσμου, το πρώτο τάβλι που υπήρξε ποτέ στον κόσμο και ένα μαύρο τεχνητό μάτι, από άσφαλτο και μπογιά!

Με πληροφορίες από: artnews.com | Εικόνα: tehrantimes.com