Ξεκινώντας μια ελπιδοφόρα πορεία η νεοσύστατη Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων κάνει την πρώτη της εμφάνιση, με διευθυντή της ορχήστρας τον Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Πάτρα την υποδέχονται θερμά για τις πρώτες συναυλίες.

Με πίστη στους νέους μουσικούς και όχι μόνο στη μουσική τους, αλλά και στη δύναμη που έχουν για να συνεισφέρουν για το κοινωνικό όφελος και τη βαθύτερη αλληλοκατανόηση των δύο εθνών, ο διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας Βλαντιμίρ Ασκενάζι χαιρετά τη νεοσύστατη Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, που θα ξεκινήσει το γοητευτικό μουσικό της ταξίδι στις 24 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα 50 Έλληνες και 50 Τούρκοι μουσικοί προετοιμάζουν ένα ενδιαφέρον μουσικό ρεπερτόριο, ενώ μία τιμητική επιτροπή με Πρόεδρο την Λένη Κονιαλίδη και μέλη τους Άρη Γαρουφαλή, Στέφανο Γερουλάνο, Νίκολας Έγκον, Κώστα Κατσίγερα, Καίτη Κυριακοπούλου, Αλέξη Μπούλγκαρι, Δημήτρη Παπανικολάου, Θεόδωρο Τερζόπουλο, Νίκο Τσούχλο έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στη σύσταση και λειτουργία της ελληνικής πλευράς της Ορχήστρας.
 
Από Τουρκικής πλευράς φορέας του προγράμματος αυτού είναι το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ (Bilkent University) στην Άγκυρα. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αλλά και Αρχιμουσικός της Ορχήστρας του  Ισίν Μετίν (Isin Metin) έχει αναλάβει την προετοιμασία των Τούρκων Νέων Μουσικών και ο Αρχιμουσικός  Αναστάσιος Συμεωνίδης την προετοιμασία των Ελλήνων.

Μέσα από αυτούς τους νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής και των δύο χωρών, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια της επικοινωνίας, του διαλόγου, της δημιουργίας μεταξύ τους, αλλά και του κοινού τόσο των δύο γειτονικών χωρών όσο και των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων θα δώσει τον Ιούλιο τέσσερις συναυλίες υπό τον  Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Επίτιμο Πρόεδρο της Ορχήστρας και της Ελληνικής επιτροπής: στις 24 Ιουλίου 2008, στην Άγκυρα στο  Concert Hall του Bilkent University και στις 26 Ιουλίου 2008 στην Κωνσταντινούπολη, στο Lutfi Kirdar Concert Hall.

Θα ακολουθήσουν οι συναυλίες  στην Ελλάδα, στις 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και στις 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.