Στην έκθεση “Mirroring” φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσεγγίζουν εννοιολογικά έξι κτερίσματα και ένα ανάθημα που επιλέχθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν δεκατρία νέα αντικείμενα στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με θέμα «Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου», μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου.

Ποιες πιθανολογίες για την ανθρωπότητα θα επικρατούσαν γύρω από τον χρυσό δίσκο του Βόγιαζερ – του αντικειμένου που επιχείρησε να συνοψίσει την παρουσία του ανθρώπου στην γη – στην περίπτωση που οι διαπλανητικοί ανιχνευτές Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2 που εκτοξεύθηκαν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 1977, συναντήσουν πράγματι νοήμονα όντα μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής τους;

Τα αντικείμενα της έκθεσης υπηρετούν μια παραδοξότητα: Είναι ανοίκεια, ωστόσο κάθε ένα από αυτά δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως μέσο εξοικείωσης με μια μακρινή ζωή: Την ζωή στον αρχαίο κόσμο. Ίχνη αυτής της ζωής έχουν αποκαλυφθεί σε εμάς επίσης μέσα από ανοίκεια στο σύνολό τους αντικείμενα.

Στις κοινωνίες της αρχαιότητας ο θάνατος ήταν μια φυσική συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο -είτε ήταν απλά χρηστικά σκεύη είτε ήταν πολύτιμα τεχνουργήματα- τα κτερίσματα, τα μικρά αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του, είχαν ένα και μόνο σκοπό: Να σηματοδοτήσουν την κοινωνική και βιολογική του κατάσταση. Να συνοψίσουν την ταυτότητά του.

Πώς οριζόταν η ταυτότητα του υποκειμένου και πώς ορίζεται στον σύγχρονο κόσμο; Σε ποιο βαθμό είναι εξαρτημένη από τα περιθώρια ερμηνείας των κοινωνιών μέσα στις οποίες αναπτύσσεται;

Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα του προβληματισμού που πυροδότησε την δημιουργία των αντικειμένων αυτής της έκθεσης και αποτελούν το σημείο διασύνδεσής τους με τις ιστορίες που αφηγούνται επτά από τα κτερίσματα της συλλογής του Μουσείου. Μέσα από τα νέα αντικείμενα, φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχολιάζουν πώς ζητήματα φύλου, εξουσίας, αριστείας, συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολλαπλών αναγνώσεων της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: η Έυη Βαρδάκα, η Μαρία Γεωργαντάκου, η Μαργαρίτα Γεωργιάδη, η Έυα Γεωργούλη, ο Άγγελος Ζήγος, η Μαρία Θαλασσινού, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Ελένη Καραμήτρου, η Αλεξάνδρα Καραμπατζάκη, η Αναστασία Κούρτη, η Δήμητρα Κουτή, η Ιωάννα-Νική Λιακέα, η Νικολέτα Μάντη, η Δέσποινα Μαρμαγκά, η Δεσποινα Μαστρομιχάλη, ο Νίκος Μπόττης, ο Πέτρος Νασίακος, η Ελένη Παπασπύρου, ο Γιάννος Πετρογιάννης, η Κωνσταντίνα Πιστοφίδη, η Χριστίνα Πλουμή, η Ελισάβετ Πρεβεζάνου, η Μαρία Σκεύα, η Έβη Ταραντίλη και η Μαρία-Κωνσταντίνα Τσίγκα.

Τα αντικείμενα και η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ειδικά Θέματα Σχεδιασμού: Αντικείμενο και Εκθέσεις: Επιμέλεια και Σχεδιασμός του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, με διδάσκουσα την επίκουρη καθηγήτρια Κατερίνα Κοτζιά.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων του Πωλητήριου του Μουσείου Μπενάκη με θέμα Η Αφήγηση Ενός Αντικειμένου. Μια έρευνα πάνω στις συλλογές του Μουσείου, σε επιμέλεια της Κωστάντιας Μάνθου.

Την ημέρα των εγκαινίων η χορογράφος Δώρα Ζούμπα θα οργανώσει μια performative παρουσίαση των έργων.