Η Mingus Dynasty σχηματίστηκε το 1979, με στόχο να συνεχίσει την μουσική κληρονομιά που άφησε ο συνθέτης-μπασίστας Charles Mingus και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το μεγάλο του έργο. Πρόσφατα ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, με την πρώτη τους παράσταση στο Boston Conservatory of Arts, ενώ από τις 26 Φεβρουαρίου σταματούν επιτέλους και στην Ελλάδα!

Ο Charles Mingus (22/04/1922-05/01/1979), υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της Αμερικάνικης μουσικής στον 20ο αιώνα. Ήταν δεξιοτέχνης μπασίστας, συνθέτης, μαέστρος και περιστασιακά πιανίστας της τζαζ. Γεννήθηκε στην Αριζόνα, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη όπου και έπαιξε με τους μεγαλύτερους τζαζ μουσικούς της εποχής, όπως οι Lionel Hampton, Louis Armstrong, Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell, Art Tatum και τον Duke Ellington που θαύμαζε απεριόριστα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ο επίδοξος διάδοχός του. 

Από την δεκαετία του \’60 μέχρι τον θάνατο του, παρέμεινε στην πρωτοπορία της μουσικής. Ηχογράφησε πάνω από 100 άλμπουμ και έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις. Η μουσική του Mingus διατήρησε την ζεστασιά και το συναίσθημα της hard bop, επηρεάστηκε άμεσα από τα gospel και πήρε στοιχεία και από την free jazz. ΜΑκρια από κατηγοριοποιήσεις, προσπάθησε να φτιάξει το δικό του στυλ συγχωνεύοντας την παράδοση της μαύρης μουσικής με καινούργια, ανεξερεύνητα μονοπάτια της jazz.

Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του, Sue Mingus, ανακάλυψε μεγάλο μουσικό υλικό του Mingus, το οποίο και προωθεί από τότε σε συναυλίες με τους Mingus Big Band και τους Mingus Dynasty.
Η πρώτη εμφάνισή της Mingus Dynasty  έγινε το 1979 στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, ως μέρος ενός διήμερου αφιερώματος στον Mingus λίγους μήνες μετά το θάνατο του. Τα μέλη της μπάντας, αποτέλεσαν μέρος της τριανταμελούς ορχήστρας που παρουσίασε για πρώτη φορά το δίωρο αριστούργημα του Mingus  \”Epitaph\”, στο Lincoln Center τo 1989.

Παίζουν οι μουσικοί: Tatum Greenblatt: τρομπέτα, Jaleel Shaw: άλτο σαξόφωνο, Orrin Evans: πιάνο, Wayne Escoffery: τενόρο σαξόφωνο, Boris Kozlov: κόντρμπάσο, Donald Edwards: ντραμς, Ku-umba Frank Lacy: τρομπόνι