Το ARCAthens είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Με έδρα την Νέα Υόρκη και την Αθήνα, το ARCAthens παρέχει σε καλλιτέχνες και επιμελητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις καλλιτεχνικές κοινότητες των δύο πόλεων και δημιουργεί δίκτυα διαλόγου και επαφών μεταξύ επαγγελματιών της τέχνης από όλον τον κόσμο.

Οι υπότροφοι για το Φθινόπωρο του 2022 είναι η Δρ. Anita Bateman, επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον, η έρευνα της οποίας εστιάζει στην αφρικανική διασπορά, και ο Assaf Hinden, καλλιτέχνης με έδρα το Τελ Αβίβ ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις.

Η έρευνα της Δρος. Bateman στην φωτογραφία της Ανατολικής Αφρικής και η στενή της σχέση με τη σύγχρονη τέχνη της περιοχής ανοίγουν νέες κατευθύνσεις στον διαθεματικό διάλογο της καλλιτεχνικής κοινότητας της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει ο Assaf Hinden για το έργο του «Το έργο μου διερευνά στοιχεία του παρελθόντος που συνομιλούν με το αβέβαιο σύγχρονο παρόν. Συνήθως περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες του παρελθόντος στις οποίες επεμβαίνω και τις σχολιάζω με το έργο του δημιουργώντας ποικίλους διαλόγους: με το παρελθόν και το παρόν, με τα γεγονότα και τη μυθοπλασία».

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη διεθνών συνεργατικών δικτύων, σκοπεύει να αναπτύξει νέα προγράμματα υποτροφιών για Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης στο εξωτερικό, καθώς και να θεσπίσει προγράμματα residencies στην Αθήνα, η οποία διαρκώς εξελίσσεται σε ένα δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή.