Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, παρουσιάζουν μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016 26 φωτογραφίες για τον φυσικό πλούτο της Γιάλοβας. Μια ξεχωριστή έκθεση του Andrea Bonetti για τη διαφύλαξη της Μεσσηνιακής φύσης.

O βασικός συντελεστής της έκθεσης με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», Andrea Bonetti, έχει εργαστεί ως βιολόγος άγριας φύσης για δύο δεκαετίες και έχει εκτενώς φωτογραφήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τα απειλούμενα είδη της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση εστιάζει στο να αποτυπώσει σε βάθος το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και μας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για 271 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα.

Οι φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου 2016 στο City Link, στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την προβολή του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Μεσσηνίας στο ευρύτερο κοινό και την ανάδειξη δράσεων για τη διαφύλαξη της φύσης.

Ο φωτογράφος Andrea Bonetti, ανέφερε σχετικά με την έκθεση: «Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας 20 χρόνων για την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού πλούτου της Γιάλοβας. Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη συμβολή της περιοχής στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Costa Navarino που στηρίζει σταθερά αντίστοιχες προσπάθειες». 

Η Costa Navarino, ένας από τους κορυφαίους πρότυπους αειφόρους προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, έχει θέσει τον σεβασμό για το περιβάλλον στον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας της ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν τον φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της  ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την παρουσίαση της Μεσσηνιακής φύσης. Η προβολή, προστασία και διαφύλαξη της φύσης της Μεσσηνίας είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας μας. Πρωτοβουλίες σαν αυτή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής μας, καθώς άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού μας επενδύεται σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα υλοποιούμε εκτεταμένα προγράμματα για την προστασία του οικοσυστήματος και των απειλούμενων ειδών, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία».

Η κα. Εύη Κλαουδάτου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της PICAR A.E.  δήλωσε: «Είναι πάντα στόχος και προτεραιότητά μας να στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και φιλοσοφίας, συνδιοργανώνουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και φιλοξενούμε την έκθεση μέσα στην ανακαινισμένη Στοά Σπυρομήλιου. Σκοπός αυτής της δράσης είναι το City Link να αναδείξει στο ευρύ κοινό τον φυσικό πλούτο της Γιάλοβας που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαίας περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας».

Για τη συνεργασία τους με την Costa Navarino, αλλά και τη συμβολή τους στην έκθεση, οι εκπρόσωποι του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στην καθημερινότητα μας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα.

Ο κ. Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Διευθυντής του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ δήλωσε: «O ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino, υλοποιούν ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας για την Caretta caretta στην παραλία του Ρωμανού, συστηματικά από το 2010. Το πρόγραμμα καταγράφει ετησίως τον πληθυσμό της Caretta caretta, ενώ χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Ένα πρόγραμμα δράσης που εξασφαλίζει την προστασία των αυγών και των νεοσσών μέχρι το τελικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα».

Η Δρ. Μαρία Δημάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας επισήμανε: «Η συνεργασία μας με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τη μελέτη και προστασία του χαμαιλέοντα της Πύλου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτό το σπάνιο είδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος».

Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛΕΡΠΕ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να προστατέψει και να μελετήσει τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας και τους οικοτόπους τους. Εστιάζει επίσης στην  ενημέρωση του κοινού και την παροχή συμβουλών, καθώς και στην οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων με σκοπό την επικοινωνία και την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων που εξειδικεύονται στη μελέτη των ερπετών και αμφιβίων.

City Link

Το City Link, που ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2005 με την υπογραφή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί το μοναδικό διατηρητέο οικοδομικό τετράγωνο με «χαρακτήρα» εμπορικού κέντρου στην καρδιά της Αθήνας. Είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός που δραστηριοποιείται στους άξονες του shopping, living & culture και συνδυάζει εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, θεατρικές σκηνές και το κατάστημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς μέσα σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης ατμόσφαιρας, στον οποίο δεσπόζει η μοναδική Στοά Σπυρομήλιου και η γλυπτική εγκατάσταση «Περσεφόνες» της εικαστικού Βάνας Ξένου.

Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο διεθνής, τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα The Dunes Course, το Anazoe Spa, το συνεδριακό κέντρο House of Events, ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για παιδιά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα χώρων γαστρονομίας, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course.