Το “ Μαύρο… ” συμβολίζει την καθορισμένη άρνηση, την μόνιμη στάση αμφισβήτησης, και την αντίσταση. Πρόκειται για μια στάση με ιστορικό βάθος, που φθάνει μέχρι το “ τότε ” μαύρο χρώμα των αρχαίων αμφορέων έως την μέχρι “ τώρα ” συνειδητοποίηση της τραγικότητας, της ύπαρξης. Επιβάλλεται λοιπόν, η ανυπέρβλητη ανάγκη συγκρότησης ενός σύγχρονου μεθοδολογικού και επιστημολογικού παραδείγματος του “ Aufhebung ”. Της αναζήτησης του ολικού “ Aufhebung ” ( ξεπεράσματος ) και δια της τέχνης, με επίκεντρο την μοντέρνα και σύγχρονη μέθοδο, ειδικότερα στη γραμμή του Μάλεβιτς. Της συνειδητής αναζήτησης μιας δομικά μόνιμα αρνητικής αισθητικής, στη γραμμή του Αντόρνο.

Η συνειδητοποίηση της μόνιμης ανάγκης, της αναζήτησης του διαρκούς άλλου, του νέου, του καινοτόμου, του ριζοσπαστικού. Μαύρο: Έλλειψη όλων των χρωμάτων, άρνηση του εξεζητημένου, του τεχνικά ωραίου, ωραιοποιημένου, του φενακισμού, ψευδο – αισθητισμού. Το Μαύρο είναι πάντα κατά τον Μάλεβιτς η απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου, της πνευματικής – απελευθερωτικής – φουτουριστικής και συγχρόνως μιας ιδεολογικά απελευθερωτικής και ιδεολογικής κριτικής.

Αποτελεί μια διαδικασία μόνιμης απελευθέρωσης, ως μια κατάσταση “ τινάγματος ”, προς τα εμπρός. Προς έναν κόσμο μη ορθολογικοποιημένο, προς την ανεύρεση και δημιουργία ενός “ μη ορθολογικοποιημένου ορθολογικού” ( – Αντόρνο ), δια του πνευματικού στοιχείου που είναι φορέας το “ Μαύρο… ”. Αυτά αναφέρει ο Βασίλης Φιοραβάντες, καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος είναι επιμελητής της έκθεσης. Το “ Μαύρο… ”, μια εμβληματική ομαδική έκθεση που επισημαίνει τη σημαντικότητα του μαύρου στην πορεία της εξέλιξης, στην ιστορία της τέχνης.

Καλλιτέχνες:

Γραμμένος Κορνήλιος – Ζιώγας Γιάννης – Γέρος Βασίλης -Kαζάζης Γιώργος – Καλαμάρας Φίλιππος – Μαστρογιάννη Ασπασία – Σαραντοπούλου Χριστίνα – Σαχίνης Ξενοφώντας – Σιάγκρης Παναγιώτης – Σκούρτης Αγγελος – Σχορετσανίτη Ράνια, – Τράνος Νίκος – Τσιμπλάκη Μαριτάσα – Φόρτσας Δημήτρης


Κεντρική φωτογραφία θέματος: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ”JE-N EST PAS UN AUTRE”2020