«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει την καταξιωμένη Μαρία Ζήση σε ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, στις 8:30μμ.

Η λαρισαία πιανίστα ζει και εργάζεται στην Μαδρίτη από το 2002. Βραβεύθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.  Έχει ηχογραφήσει τις Goyescas του Granados σε CD, ενώ  εμφανίζεται ως σολίστ με ισπανικές, γερμανικές και ελληνικές ορχήστρες και σε ρεσιτάλ πιάνου σε Ευρώπη και Ασία.

Στις 25 Μαΐου η Ζήση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφετηρία τον ρομαντισμό: τις Variations serieuses του Mendelssohn, την μεγάλη σονάτα αρ. 1 του Schumann και το δεύτερο τεύχος από τα πρελούδια του Debussy.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

Felix Mendelssohn (1809-1847): Variations serieuses σε ρε ελάσσονα, op. 54

Robert Schumann (1810-1856): Μεγάλη σονάτα σε φα δίεση ελάσσονα, αρ. 1, op. 11

Claude Debussy (1862-1918): Préludes, 2ο τεύχος, L. 117

Βιογραφικό

Η Μαρία Ζήση γεννήθηκε στην Λάρισα το 1976. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Συνέχισε στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, με καθηγητές τον Karl-Hermann Mrongovius και την Begoña Uriarte, αποκτώντας Καλλιτεχνικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών. Από το 2001 έως το 2003 σπούδασε στο Conservatorio Superior de Música de Madrid με καθηγητή τον Joaquín Soriano. Συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια πιάνου με καθηγητές όπως: Alexis Weissenberg, Cécile Ousset, Paul Badura-Scoda, Νικολάι Πετρόφ και Jean-François Heisser. Έχει κερδίσει υποτροφίες των ιδρυμάτων «Ωνάσης» και I.K.Y., του συλλόγου «Φίλων της Μουσικής» στην Αθήνα και της «Chopin Gesellschaft Hannover» στην Γερμανία.

Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως: 1ο Βραβείο στον Ομοσπονδιακό Διαγωνισμό της Γερμανίας «Jugend musiziert», 1ο Βραβείo και Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Ισπανικής μουσικής στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου της Jaén και της Ferrol, 1ο βραβείο, βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Ισπανικής μουσικής και καλύτερης εκτέλεσης κονσέρτου του Beethoven στον Διεθνή Διαγωνισμό «José Iturbi» στη Valencia της Ισπανίας.

Η Μαρία Ζήση έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Νέων της Βαυαρίας, την Συμφωνική Ορχήστρα της Bayonne, την Συμφωνική Ορχήστρα του Bad Reichenhall, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την Deutsches Kammerorchester στην Philarmonie του Βερολίνου, με την Ορχήστρα της Komische Oper Berlin στο Ηρώδειο. Πραγματοποίησε ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία Αυστρία, Ιταλία, Τουρκία και Ελβετία. Το 2005 έκανε το ντεμπούτο της στην Ιαπωνία.

Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο της Βαυαρίας (B.R. 4) και το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας. Το 2004 εκδόθηκε το πρώτο της CD με τις Goyescas του Enrique Granados. Από το 2002 ζει στη Μαδρίτη.