Το Wisedog εγκαινιάζει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 20:30 στον υπόγειο εκθεσιακό του χώρο την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Νάσιου, με τίτλο “Ιστορίες Απομόνωσης”. Η έκθεση περιλαμβάνει 14 έργα της σειράς, μέσα από τα οποία η Μαρία Νάσιου μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να επαναξιολογήσουμε τα όρια γύρω μας τα οποία κρατάνε ανθρώπους και καταστάσεις σε απόσταση.

Τα όρια μας αγγίζουν τα όρια των άλλων αλλά συχνά δεν ανταλλάσσουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Μια πληθώρα ερεθισμάτων και ανθρώπων μας αφήνει εξαντλημένους και αποπροσανατολισμένους. Θα θέλαμε να ανήκουμε κάπου και προσπαθούμε να γίνουμε ρευστοί, άμορφοι για να χωρέσουμε. Οι χώροι ως φυσική έννοια αλλά και οι χώροι στις ζωές των ανθρώπων αντί για φιλοξενία και ανοιχτές αγκαλιές ψιθυρίζουν κάτι ξένο, δυσνόητο. Ενώ θέλεις να γίνεις κι εσύ κομμάτι του συνόλου νιώθεις πως δεν ανήκεις, πως θα χαλάσεις την ισορροπία, πως εισβάλλεις σε ένα οικοσύστημα όχι φτιαγμένο για σένα.

Η συλλογή αυτήν ξεκίνησε να ερευνά την απομόνωση πρώτα μέσα από γραπτές ιστορίες και μετά μέσα από το παιχνίδι με τα χρώματα. Εκεί που γραπτός λόγος σταματούσε, ερχόταν η ζωγραφική να συμπληρώσει και να πλαισιώσει τις ιδέες και τις σκέψεις με την αφαιρετική της διάθεση. Κατά τη διάρκεια της δύσκολης και ιδιαίτερα απαιτητικής προηγούμενης περιόδου που διαμορφώθηκε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίσηαλλά και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό που επέφερε, δημιουργήθηκαν συνθήκες απομώνωσης σε άλλους για πρώτη φορά ενώ σε άλλους η εμπειρία αυτή υπήρξε περισσότερο οικεία.

Μέσα από μια αναστοχαστική διάθεση, η Μαρία Νάσιου διερευνά το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτήν την κατάσταση – ως τιμωρία ή ως ευκαιρία; Ποιοι είμαστε όταν δεν υπάρχει κανένας γύρω μας, μας αρέσει αυτός ο άνθρωπος που είμαστε;

Μαρία Νάσιου

Η Μαρία Νάσιου γεννήθηκε το 1998 στην Ελλάδα και σε ηλικία οχτώ χρονών μετακόμισε με την οικογένεια της στην Ελβετία όπου και έζησε 15 χρόνια. Σπούδασε φιλοσοφία και επιστήμες κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Λάρισα. Μέσω της γραφής και της ζωγραφικής εξερευνεί από την δικιά της σκοπιά την ανθρωποδημιούργητη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης ανατρέχοντας πολύ συχνά σε φιλόσοφους, συγγραφείς και σκηνοθέτες και παίρνοντας έμπνευση από τις ιστορίες τους.

Τη μουσική την ημέρα των εγκαινίων θα επιμελείται ο Αχιλλέας Δαλαβίκας στο χώρο του Lobby (Area #02).