Σε μια σιωπηρή στιχομυθία με τον 6χρονο γιο της, η Μάρα Ψαράκη ανοίγει τις πόρτες ενός δικού της κόσμου και μεταφέρει στο Quilombo μερικά από τα κολάζ που έφτιαχνε τις ώρες που εκείνος κοιμόταν. Κολάζ εμπνευσμένα από ανθρώπους και ταξίδια, από εικόνες και πίνακες που στοίχειωσαν το μυαλό της, από πραγματικές και φανταστικές ιστορίες, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι δυο τους, μάνα και γιος.

«Ξεκίνησα να φτιάχνω κολάζ πριν από 15 περίπου χρόνια. Κάποια στιγμή έκανα μια μεγάλη παύση και τα ξανάπιασα όταν ήρθε στη ζωή μου ο Τέσφα. Εκείνη την εποχή είχα βρεθεί ξαφνικά μόνη μου κι έψαχνα κάτι να γεμίσω τα ήσυχα βράδια. Ήμουν πολύ κουρασμένη για να συγκεντρωθώ να διαβάσω ένα βιβλίο ή να δω μια ταινία και η ενασχόληση με τα κολάζ, αυτή η αίσθηση της δημιουργίας, λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά. Το σχέδιο, οι ιστορίες που έπλαθα στο μυαλό μου για να μπορέσω να αποδώσω το συναίσθημα, τα χρώματα που διάλεγα, όλα αυτά είχαν μια επίδραση μαγική, σχεδόν εθιστική, που κορυφώθηκε στα χρόνια του κορωνοϊού όταν κλειστήκαμε πάλι σπίτι με την καραντίνα.

Κάθε μαύρος άνθρωπος που απεικονίζεται σε κολάζ φτιάχτηκε για να έχει κάπου να καθρεφτιστεί ο Τέσφα, να φανταστεί τους προγόνους του ή τον εαυτό του όταν θα μεγαλώσει, ενώ πολλά πορτρέτα γυναικών κρύβουν κάτι από εμένα – μια παλιά ανάμνηση από ένα καλοκαίρι στην Εύβοια, ένα τραγούδι που έπαιζε στ’ αυτοκίνητο όπως έφευγα από τη Δραπετσώνα ή που τραγουδούσαμε μεθυσμένοι ένα βράδυ στη Σιένα, ένα πανωφόρι αγορασμένο στη Βουδαπέστη… Με το πέρασμα των χρόνων ήρθαν άνθρωποι και μου εκμυστηρεύτηκαν πως καθρεφτίστηκαν κι αυτοί στα κολάζ μου κι άλλοι που είπαν πως συγκινήθηκαν… Εύχομαι να απολαύσετε την έκθεση και να σας ταξιδέψει, σε όποια γωνιά του κόσμου ή του μυαλού σας κι αν σας πάει…»

Μάρα Ψαράκη

Η Μάρα Ψαράκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Σπούδασε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε το 1998. Εργάστηκε ως μεταφράστρια και διερμηνέας για 20 χρόνια και άλλαξε σταδιοδρομία όταν ήρθε στη ζωή της ο γιος της. Σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Επικοινωνίας μιας ΜΚΟ και ζει στη Νέα Ερυθραία. Αγαπά τα ζώα, τα ταξίδια, τη φύση και πάνω από όλα τον μονάκριβο γιο της.