Η 11/11/11 ήταν σίγουρα μια από τις πιο ξεχωριστές ημερομηνίες του χρόνου που διανύουμε και αυτό γιατί πέραν του σημειολογικού της ημέρας (τόσους άσους

μαζεμένους δεν θα ξαναδούμε), ήρθε για τα καλά ο χειμώνας στην Αθήνα και ορκίστηκε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση από τον λαό για να κυβερνήσει. Όλα αυτά φαντάζομαι πως λίγη σημασία είχαν για τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble οι οποίοι ήρθαν να μας παρουσιάσουν την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά και όχι μόνο…

Από τον Μπάμπη Βασιλειάδη
Photos: Νίκος Κατσαρός

Θα ομολογήσω ότι δεν περίμενα να δω τόσο κόσμο στο Gagarin (πρέπει να ήμασταν γύρω στα 600 με 700 άτομα) και λίγα λεπτά πριν τις έντεκα, ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν τραγούδια από τους τέσσερις δίσκους τους. Χωρίς τις τυπικές χαιρετούρες, μπήκαν κατευθείαν στο ψητό και ανέλαβαν να δημιουργήσουν με τους ήχους τους αυτή την μοναδική κινηματογραφική noir αισθητική που μας κατέκλυσε. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του live τους, έπαιξε φυσικά και η ταινία που έπαιζε στο πανί παράλληλα με την μπάντα και έτσι έδενε περισσότερο το γλυκό. Το οπτικοακουστικό τους project είναι επηρεασμένο από σκηνοθέτες όπως οι Murnau και Lang. Άψογος ήχος και μουσικοί που ήξεραν και έπαιρναν ότι μπορούσαν από το όργανο που χειριζόντουσαν.

Ο μπασίστας και ιδρυτής της μπάντας Jason Kohnen καθοδηγούσε τους υπολοίπους κάτω από τα περίτεχνα ρυθμικά μέρη που έπαιζε. Η γαλλίδα Charlotte Cegarra, με τον καταθλιπτικό και εύθραυστο τρόπο που τραγουδούσε και με την κίνησή της, σου τραβούσε όλη την προσοχή. Τα μέρη των τυμπάνων δεν υπήρχαν φυσικά άλλα ο drummer της μπάντας «έπαιζε» τα μέρη του πίσω από το laptop του. Το set τους κράτησε περίπου για μία ώρα και κάτι και μεταξύ άλλων ακούσαμε τα: “The Nothing Changes”, “Pears For Swine”, “Lobby”, “All Is One”, “Giallo”, “Sirocco”.

Σίγουρα αξίζει να τους δει ξανά κανείς, ιδιαίτερα αν αγαπάει καλλιτέχνες όπως οι Cinematic Orchestra ή οι Portishead, αν και σπανίζουν οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Οι The Mount Fuji Doomjazz Corporation που άνοιξαν την συναυλία, δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους headliners! Βλέπετε, είναι το side project που τρέχουν παράλληλα και με τη συνοδεία κάποιων special guests, αναλαμβάνουν να βάλουν στο κλίμα το κοινό, οπότε ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια και για αυτούς με μοναδική διαφορά ότι είχαν drums στο set τους αντί για samples.