Η ομάδα Sarkha απαρτίζεται απ’ την Άλκηστη Νικολαΐδη και μένα. Sarkha στα αραβικά σημαίνει κραυγή και το όνομα προέκυψε απ’ τη θεματολογία των παραστάσεων μας. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση για την Ηλέκτρα Αποστόλου, γιατί η γυναικεία καταπίεση συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Αγγίζει μέχρι και τα όρια της δολοφονίας, σε κάποιες χώρες για λόγους όπως η τιμή, η φυλή ή η οικογένεια. Θύτες τις περισσότερες φορές είναι οι σύζυγοι, οι γιοί, οι αδελφοί μιας γυναίκας.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν από τις αγωνίστριες που μέσα απ’ τον φεμινιστικό της αγώνα προσπάθησε να ισχυροποιήσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Υπεύθυνη της Αντιστασιακής οργάνωσης “Λεύτερη Νέα”, προσπαθούσε να περάσει την νοοτροπία ότι η γυναίκα θα απελευθερωθεί με την ενεργό συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες. Βασανίστηκε, δολοφονήθηκε και το κορμί της πετάχτηκε παραμορφωμένο και κακοποιημένο στους δρόμους της Αθήνας. Πολλοί είπαν ότι η Ηλέκτρα άντεξε και αγωνίστηκε σαν άντρας. Σ’ αυτό ακριβώς έρχεται η παράστασή μας να απαντήσει. Η Ηλέκτρα Αποστόλου άντεξε και αγωνίστηκε σαν ΓΥΝΑΙΚΑ.

Οι γυναίκες είναι οι κατεξοχήν «άλλοι» σε αντιδιαστολή με τον άντρα. Στη φροϋδική ψυχανάλυση υποστηρίζεται οι γυναίκες στην αρχή γεννιούνται ίδιες με τους άνδρες, αλλά μετά πρέπει να αποκτήσουν οιδιπόδειο σύνδρομο. Αυτή είναι η ισχυρή έννοια της καταπίεσης.

Εν τω μεταξύ, επειδή ο φεμινισμός δεν είναι στατικός, αλλά πότε κάνει δυο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, πότε δυο πίσω κι ένα μπροστά, είχαμε μια περίοδο που ο φεμινισμός ήταν σε υποχώρηση. Αλλά τώρα δυναμώνει ξανά. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην έννοια της καταπίεσης με την αρχική της μορφή, όχι ως έλλειψη προνομίου. Είναι πολλές οι γυναίκες που είναι προνομιούχες. Η βασίλισσα της Αγγλίας είναι προνομιούχος. Ωστόσο, οι γυναίκες παραμένουν ως συλλογικότητα καταπιεσμένες – ως «άλλες» σε αντιδιαστολή με τον άντρα, ως «μη ίδιες».

Αποφασίσαμε αυτή η παράσταση να κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο και να συνεχίσει μετά σε Κρακοβία και Βερολίνο, γιατί αυτού του είδους τα βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση στερεότυπα των κοινωνικών μας ρόλων υπάρχουν παντού. Πολλά φεμινιστικά κινήματα στην Αγγλία είναι εμπνευσμένα απ’ τη δράση της Ηλέκτρας Αποστόλου. Είναι, άλλωστε, βασιλευομένη χώρα, όχι από βασιλιά αλλά από βασίλισσα. Γι’ αυτό επέλεξα το Λονδίνο για την πρεμιέρα.

Η πρεμιέρα μας στην Αθήνα είναι στις 7 Μαρτίου στο Θέατρο Σταθμός για 10 παραστάσεις. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το καλοκαίρι την ευρωπαϊκή μας περιοδεία.


Διαβάστε επίσης: 

Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία, από την ομάδα Sarkha στο θέατρο Σταθμός